Αρχική Νέα Τοπικά Συνεργασία ΔΕΥΑΧ με ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ μέσω INTERREG

Συνεργασία ΔΕΥΑΧ με ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ μέσω INTERREG

92

 Η διάσταση που έχει πάρει το θέμα του προβλήματος του νερού στη Χίο προκάλεσε το ενδιαφέρον του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ. Με πρότασή του προς τη ΔΕΥΑΧ ζητά να συμμετέχει στα πλαίσια του προγράμματος INTERREG III/A και στην πρόταση που προτίθεται να υποβάλλει από κοινού με το υπουργείο Γεωργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο βασικός επιστημονικός και τεχνικός στόχος του έργου, όπως τονίζει στο έγγραφο από το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ ο υπεύθυνος καθηγητής Δρ. Νικόλαος Κακιζής,  αφορά την ανάπτυξη και πιλοτική εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας νερού με σκοπό είτε την αφαλάτωσή του είτε την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίησή του με χρήση τεχνολογιών νανοδιήθησης και μεμβρανικής διύλισης.
Όπως εξήγησε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΧ ο Πρόεδρος Μιχάλης Φυτούσης, στη συνεδρίαση της Τρίτης, η ΔΕΥΑΧ δεν πρόκειται να συμμετέχει με κάποιο χρηματικό ποσό. Ο συνολικός προϋπολογισμός που θα κατανεμηθεί στην ελληνική πλευρά θα ανέλθει στο ύψος των 160.-190.000 ΕΥΡΩ και θα καλυφθεί κατά 100% από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.
Την αντίθεσή του στην αποδοχή προτάσεων που έρχονται από πανεπιστημιακά ή ερευνητικά κέντρα εξέφρασε από την ελάσσονα μειοψηφία ο Μιχάλης Σφυράκης. Χρησιμοποιώντας στην ουσία αυτό που στο παρελθόν είχε αναφέρει και ο Μιχάλης Φυτούσης ότι παρόμοια προγράμματα ήδη εφαρμόζουν (π.χ. το θέμα της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης) πρότεινε να έχουν ως πρώτη προτεραιότητα το θέμα της αξιοποίησης των υπογείων υδάτων.
Βέβαια όπως σημείωσε ο κ. Φυτούσης πρόκειται για νέες τεχνικές που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η συνεργασία δεν θα στοιχίσει στη ΔΕΥΑΧ και θα γίνει τόσο με το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ όσο και με την Κύπρο αποτελούν στοιχεία που επιβάλλουν τη συνεργασία.
Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι τριετής, ενώ η ημερομηνία υποβολής της πρότασης λήγει αύριο, 10 Μαρτίου.
Το προτεινόμενο έργο θα κινηθεί γύρω από τρεις κύριους άξονες:
– Την ανάπτυξη, εγκατάσταση, πιλοτική λειτουργία και αξιολόγηση 2 πιλοτικών μονάδων αφαλάτωσης νερού (στην περιοχή του ΒΑ Αιγαίου- Χίος, Κύπρος) οι οποίες θα χρησιμοποιούν τεχνολογίες Νανο-διήθησης και μεμβρανικής διύλισης.
– Την εγκατάσταση και διασύνδεση των ανωτέρω μονάδων όπως και των συμμετεχόντων φορέων με συστήματα εξ’ αποστάσεως παρακολούθησης και ελέγχου της λειτουργίας των πιλοτικών μονάδων σε πραγματικό χρόνο.
– Την ενεργή μεταφορά τεχνογνωσίας σε πραγματικό χρόνο και την εκπαίδευση στελεχών για τη λειτουργία των πιλοτικών μονάδων εξ’ αποστάσεως, με το σύστημα τηλεδιάσκεψης, τηλε-ελέγχου. Στα πλαίσια της προβολή του έργου και των αποτελεσμάτων που ενδέχεται η οργάνωση και διεξαγωγή και μιας διεθνούς εμβέλειας ημερίδας σε μία εκ των περιοχών εγκατάστασης των πιλοτικών μονάδων.

Διαφήμιση