Από τις 27 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου, η Διεθνής Αμνηστία κινητοποιεί νέους σε ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να αναδείξει το ζήτημα των επιπτώσεων που έχει η ανεξέλεγκτη διάδοση των όπλων στη βία που υφίστανται οι γυναίκες. Βασικός στόχος της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Φοιτητικής Δράσης είναι να ευαισθητοποιηθούν οι νέοι γύρω από το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας και ταυτόχρονα να αναλάβουν δράση για τον έλεγχο του εμπορίου των όπλων.
Η παγκόσμια εκστρατεία «Ελέγξτε τα Όπλα» ξεκίνησε το 2003 από την Διεθνή Αμνηστία, την Oxfam και το Διεθνές Δίκτυο Δράσης για τα Όπλα Μικρού Διαμετρήματος (IANSA). Στόχος της είναι να μειωθεί η διάδοση και η κατάχρηση των όπλων και να πεισθούν οι κυβερνήσεις να συνάψουν δεσμευτική συνθήκη για το εμπόριο όπλων.
Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, επιδιώκουμε να συγκεντρώσουμε ένα εκατομμύριο πρόσωπα (σε σκίτσα ή φωτογραφίες), ένα δυνατό οπτικό μήνυμα υποστήριξης της Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων. Η συμμετοχή όλων μας είναι ζωτικής σημασίας καθώς πλησιάζει η Αναθεωρητική Σύνοδος του ΟΗΕ για το Πρόγραμμα για τα Μικρά και Ελαφρά Όπλα (27 Ιουνίου – 7 Ιουλίου) στην οποία έχουμε την ευκαιρία να πείσουμε τις κυβερνήσεις να δεσμευτούν σε αυστηρότερους κανόνες για το εμπόριο όπλων μικρού διαμετρήματος και να συμπεριλάβουν το ζήτημα του φύλου στην οπτική τους. Τα πρόσωπα της Έκκλησης του Ενός Εκατομμυρίου Προσώπων θα παρουσιαστούν στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της συνόδου με εντυπωσιακό τρόπο, ώστε να πιέσουμε τις κυβερνήσεις να δεσμευτούν στη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων.
Στην Ελλάδα θα οργανωθούν δρώμενα ευαισθητοποίησης σε σχολές στην Αθήνα (Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάντειο Πανεπιστήμιο), στη Θεσσαλονίκη (Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου), στην Πάτρα (Πλατεία Αγ. Ειρήνης), στη Φλώρινα (Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών) και στη Ναύπακτο. Στις εκδηλώσεις οι φοιτητές θα μοιράζουν ενημερωτικό υλικό για το ζήτημα της Εβδομάδας και θα καλούν άλλους νέους να σκιτσάρουν το πρόσωπό τους δηλώνοντας έτσι την υποστήριξή τους στην Έκκληση του Ενός Εκατομμυρίου Προσώπων.
Στη φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Φοιτητικής Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας συμμετέχουν ακτιβιστές της οργάνωσης στις εξής χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία, Ισραήλ, Ισπανία, Ιταλία, Μάλι, Μαρόκο, Μογγολία, Μπουρκίνα Φάσο, Νέα Ζηλανδία, Νεπάλ, Νότιος Αφρική, Νότιος Κορέα, Ολλανδία, Ουκρανία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σουηδία, Τόγκο, Τυνησία και Φιλιππίνες. Η δράση της οργάνωσης στις χώρες αυτές περιλαμβάνει δημόσια και θεατρικά δρώμενα, προβολές ταινιών, διαλέξεις στα πανεπιστήμια, ενημερωτικά σταντ, συνεντεύξεις τύπου και άλλα.
Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Φοιτητικής Δράσης θα δημοσιοποιούνται σε ειδική ιστοσελίδα (blog) της Διεθνούς Αμνηστίας, που βρίσκεται στη διεύθυνση:
http://womenunderfire.blogspot.com/
Περισσότερες Πληροφορίες
Η Παγκόσμια Εβδομάδα Φοιτητικής Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2002 και κινητοποιεί χιλιάδες φοιτητές σε όλον τον κόσμο για την προώθηση και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Εβδομάδα Φοιτητικής Δράσης εστιάζει σε ένα θέμα με αποτέλεσμα νέοι σε όλο τον κόσμο να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να πετύχουν κοινούς σκοπούς. Παλιότερες χρονιές, η Παγκόσμια Εβδομάδα Φοιτητικής Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας είχε ως θέματα την βία κατά των γυναικών, τον τερματισμό των εκτελέσεων ανηλίκων, την καταπολέμηση των διακρίσεων.







