Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Οι κλιματικές αλλαγές αναγκάζουν τα φυτά να μεταναστεύσουν, του Τάσου Σαραντή

Οι κλιματικές αλλαγές αναγκάζουν τα φυτά να μεταναστεύσουν, του Τάσου Σαραντή

18

Οι κλιματικές αλλαγές έχουν προκαλέσει μια ραγδαία και δραματική μετατόπιση στη χλωρίδα της Βρετανίας, μια τάση που θα επιδεινωθεί με την επιπλέον  άνοδο της θερμοκρασίας στο μέλλον.


Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Βοτανική Εταιρεία της Βρετανίας, η άνοδος της θερμοκρασίας επιτρέπει σε στις ορχιδέες και στις φτέρες να ακμάζουν στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ και άλλα είδη μεταναστεύουν σε πιο δροσερές περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο και σε πλαγιές βουνών.


Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερα από 200.000 φυτά σε περιοχές συνολικά τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων σε ολόκληρη τη Βρετανία και διαπίστωσαν ότι τόσο ο αριθμός όσο και η κατανομή του ενός τρίτου όλων των ειδών έχει αλλάξει ουσιαστικά σε σχέση με μια προηγούμενη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί το 1987. Πολλά φυτά έχουν μετατοπιστεί προς τις βόρειες περιοχές, ιδιαίτερα διάφορα είδη ορχιδέας και φτέρης που καταγράφηκαν δυο φορές συχνότερα σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.


Τα φυτά που έχουν μικροσκοπικούς σπόρους, όπως οι φτέρες, μεταναστεύουν ευκολότερα αφού αυτοί μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις. Όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα φυτά με μεγαλύτερους σπόρους που εξαιτίας του βάρους τους δεν μπορούν να διασκορπιστούν σε μεγάλες αποστάσεις λόγος που προκαλεί ανησυχία, αφού μια περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας μπορεί να τα οδηγήσει στον αφανισμό τους.


Σύμφωνα με την έρευνα, η μέση θερμοκρασία στην κεντρική Βρετανία το 1987 ήταν 9,05 βαθμοί Κελσίου, έναντι ενός μέσου όρου 10,51 βαθμών Κελσίου το 2004.


του Τάσου Σαραντή, 26/4/06

Διαφήμιση