Αρχική Νέα Τοπικά Οργάνωση της ΚΕΔΚΕ για την κατασκευή έργων μέσω συμπράξεων με ιδιώτες

Οργάνωση της ΚΕΔΚΕ για την κατασκευή έργων μέσω συμπράξεων με ιδιώτες

10


Τη συγκρότηση μονάδας για την υποστήριξη των ΟΤΑ στα ζητήματα Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα ανακοίνωσε η ΚΕΔΚΕ. Στόχος της μονάδας αυτής να εξετάσει τις δυνατότητες παραγωγής έργων μέσω σύμπραξης δήμων και ιδιωτών.
Ο γγ της ΚΕΔΚΕ Χρήστος Παλαιολόγος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, με αφορμή σχετική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαΐου, στην Αθήνα, αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Όπως επισήμανε, για να είναι ωφέλιμη και αποτελεσματική η εισαγωγή των ΣΔΙΤ στο σύστημα παραγωγής των δημοσίων έργων στην Ελλάδα, χρειάζεται να ενταχθεί σε σύγχρονο Αναπτυξιακό Σχέδιο, σε κλίμακα χώρας, περιφέρειας και σε τοπική κλίμακα. Με βάση το σχεδιασμό αυτό θα γίνονται οι επιλογές για τα δημόσια έργα που θα προωθηθούν μέσω Συμπράξεων, διότι με συμπράξεις δημοσίου- ιδιωτών δεν είναι δυνατό να γίνουν όλα τα δημόσια έργα, ενώ χρειάζονται επιλογές και μεταξύ των έργων που μπορούν να γίνουν με ΣΔΙΤ, παρατήρησε.
Ο κ. Παλαιολόγος σημείωσε ότι οι Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα πρέπει να κινητοποιήσουν πρόσθετους πόρους, ιδιαίτερα δημόσιους, στην παραγωγή των δημόσιων έργων και την παροχή δημόσιων υπηρεσιών, και όχι απλώς να οδηγήσουν σε ανακατανομή, μεταξύ των μεθόδων παραγωγής των δημόσιων έργων, των ήδη διατιθέμενων πόρων.
Σχετικά με τα έργα των ΟΤΑ, για τα οποία οι ΣΔΙΤ προβάλλονται ως ένα αξιόλογο υποστηρικτικό μέσο σχεδιασμού και υλοποίησης, επισήμανε πως είναι ανάγκη η αυτοδιοίκηση να συμμετέχει στα θεσμοθετημένα όργανα και τις διαδικασίες σχεδιασμού, έγκρισης και ελέγχου.
Ο κ. Παλαιολόγος ανακοίνωσε πως από την ΚΕΔΚΕ και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή εταιρεία της Αυτοδιοίκησης ΠΕΤΑ ΑΕ, συγκροτείται «Μονάδα Υποστήριξης των ΟΤΑ στα ζητήματα των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα».
Στον άμεσο προγραμματισμό της Μονάδας είναι, η παραγωγή ορισμένων «εργαλείων», ανά κατηγορία έργων (απορρίμματα, αξιοποίηση ακινήτων, χώροι στάθμευσης), με τα οποία οι ΟΤΑ θα εξετάζουν τις δυνατότητες παραγωγής έργων με ΣΔΙΤ, η ενημέρωση του πολιτικού προσωπικού και των εργαζομένων και η προσέγγιση μεθοδολογικών και άλλων επιτελικού χαρακτήρα θεμάτων για τις συμπράξεις με τους ιδιώτες.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: news.in.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑ’ τοπική ποδοσφαίρου- τελική βαθμολογία περιόδου 2005-2006
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 19/5/06