Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Διατροφικές συνήθειες μαθητών Λυκείου, έρευνα από το Νοσοκομείο ΤΖΑΝΕΙΟ Πειραιά

Διατροφικές συνήθειες μαθητών Λυκείου, έρευνα από το Νοσοκομείο ΤΖΑΝΕΙΟ Πειραιά

44

 Αλματώδη αύξηση παρουσιάζουν την τελευταία εικοσαετία στη χώρα μας τα μεταβολικά νοσήματα(σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση και καρδιαγγειακά) με αποτέλεσμα  εκατοντάδες χιλιάδες  Έλληνες να χάνουν πρόωρα τη ζωή τους.
Βασική αιτία της δυσάρεστης αυτής εξέλιξης είναι η αλλαγή στη διατροφική συνήθεια των Ελλήνων και κυρίως των νέων, που καταφεύγουν στα ταχυφαγεία   και στο έτοιμο φαγητό, το οποίο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος.
Περίπου ένας στους πέντε μαθητές Λυκείου δεν κάθεται πλέον στο οικογενειακό τραπέζι, αλλά καταφεύγει στα ταχυφαγεία όπου τρώει έτοιμο φαγητό από 4 μέχρι 7 φορές την εβδομάδα!!!
Αυτό δείχνει   μελέτη διατροφικής συνήθειας, που πραγματοποίησε το Διαβητολογικό Κέντρο του Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά, σε συνεργασία  με την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας σε 498  μαθητές Λυκείων της Αθήνας (Ηλιούπολη) και σε 487 του Πειραιά (Κέντρο).
 Η μελέτη θα παρουσιαστεί σήμερα στο «Ευγενίδειο Ίδρυμα» 
 σε  Διημερίδα με τίτλο  «Ημερίδες Μεταβολισμού» ,που διοργανώνει  για 11η χρονιά, το Διαβητολογικό Κέντρο  με   την επιστημονική συνεργασία της ΑΠΠΚ του Πανεπιστημίου της Αθήνας.
  Αποτέλεσμα της νέας διατροφικής συνήθειας των Ελλήνων μαθητών είναι να κινδυνεύουν άμεσα στην ενήλικη ζωή τους από τα μεταβολικά νοσήματα (σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση και καρδιαγγειακά ), τα οποία παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση στη χώρα μας.
Η αποστροφή των νέων στη μεσογειακή κουζίνα αποδεικνύεται καταστροφική καθώς πλέον  τα Ελληνοπούλα είναι από τα πλεον παχύσαρκα στην Ευρώπη, ενώ  έχουμε αύξηση    του σακχαρώδη διαβήτη που πλησιάζει το 10% του  γενικού πληθυσμού..


 «Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου γιατί η κατάσταση χειροτερεύει με το πέρασμα των χρόνων» τόνισε ο διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου του Τζανείου Δρ Ανδρέας Μελιδώνης, επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης.
«Η μόνη ασπίδα στην υγεία μας και ειδικότερα στην υγεία των παιδιών μας είναι η μεσογειακή διατροφή, που δυστυχώς σήμερα κινδυνεύει να εκλείψει από την κουζίνα μας» πρόσθεσε ο κ Μελιδώνης.


               ΤΙ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ  ΛΥΚΕΙΟΥ


Τα στοιχεία  της μελέτης δείχνουν πως  πέρα από το γεγονός ότι γίναμε ευρωπαίοι πολίτες ,δυστυχώς γίναμε και αμερικανοί στο φαγητό.  Τα στοιχεία της μελέτης παρουσιάζουν σοβαρή αλλαγή στις συνήθειες των μαθητών, πράγμα που σηματοδοτεί αλλαγή του γενικότερου τρόπου ζωής.



ΠΡΩΙΝΟ- ΣΧΟΛΕΙΟ:


> Το 72%  των μαθητών του Πειραιά και το  83% των μαθητών της Αθήνας παίρνει πρωινό στο σπίτι.
> Απ αυτούς  το 55- 60% πίνει καφέ στο πρωινό, το 30-35% γάλα και μόλις το 3-7% συμπεριλαμβάνει χυμό.
> Το 87% των μαθητών δεν παίρνει κολατσιό για το σχολείο από το σπίτι, αλλά προτιμά να αγοράζει από τα κυλικεία ( όπου τα  προϊόντα είναι  αμφισβητούμενα για την υγιεινή τους σύσταση, όπως πίτσα, γλυκά, κρουασάν).
> Από το κυλικείο του σχολείου το 57-70%  των μαθητών προτιμά τυρόπιτα και το 39% χυμό.


ΦΑΓΗΤΟ- ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΑ-ΣΠΙΤΙ:


> Το 60 -70% των μαθητών τρώει τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα κρέας, ενώ  το 17% των μαθητών και το 8% των μαθητριών τρώει καθημερινά!
> Το 41% τρώει σπάνια ή καθόλου ψάρια και το 56 -58% (αγόρια –κορίτσια) μία φορά την εβδομάδα ψάρια..
  > Από την ομάδα παιδιών που καταναλώνουν καθημερινά κρέας το 57,8% δεν τρώει ποτέ ψάρι.
> Το 52 -55% (αγόρια -κορίτσια) τρώει μόνο μία φορά την εβδομάδα όσπρια ( από το βασικό συστατικό της μεσογειακής κουζίνας) και το 15 -17% καθόλου. Μέση εβδομαδιαία κατανάλωση 1,14 ± 0,76 φορές/ την εβδομάδα.
> Το 93- 94% των μαθητών τρώει 4 φορές την εβδομάδα φρούτα και λαχανικά.
> ΤΟ 20% των μαθητών του Πειραιά και το  9% των μαθητών της Αθήνας πηγαίνουν περισσότερες  από 4 φορές την εβδομάδα έως και καθημερινά στα ταχυφαγεία. Στην Αθήνα το 83%  των μαθητών τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα διατρέφεται στα ταχυφαγεία.



ΠΟΤΆ- ΤΣΙΓΑΡΑ:
 > Το 16% των μαθητών στα σχολεία του Πειραιά και το 0, 9%  στα σχολεία της Αθήνας καταναλώνει αλκοόλ από 3 φορές εβδομαδιαίως έως και καθημερινά. Τα αγόρια καταναλώνουν περισσότερα αλκοολούχα ποτά των κοριτσιών (12% των αγοριών έναντι 1,3% των κοριτσιών) και  κάνουν καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ. 
 > Το 34 -35% (αγόρια –κορίτσια) των μαθητών στα σχολεία του Πειραιά καπνίζει (στα σχολεία της Αθήνας το 26%). Όμως τα αγόρια καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα από τα κορίτσια (23 τσιγάρα vs. 17 τσιγάρα/ καθημερινά αντίστοιχα).
 > Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ καπνίσματος και αλκοόλ. Δηλαδή η πλειοψηφία όσων καπνίζουν πίνουν ταυτόχρονα.
 
  ΓΛΥΚΑ:
 >  Το 22% τρώει γλυκά τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα και το 28% καθημερινά στα σχολεία του Πειραιά. Το 46% των μαθητών της Αθήνας τρώει τουλάχιστον 4  φορές εβδομαδιαίως γλυκά.
 
 
Παρά τις δυσκολίες της σύγχρονης ζωής η Ελληνίδα μητέρα μαγειρεύει καθημερινά. Στο 89% των περιπτώσεων υπάρχει στο σπίτι μαγειρεμένο φαγητό από την μητέρα. Επίσης  το 95% των μαθητών  δηλώνει πως προτιμά το σπιτικό φαγητό. Παρ όλα  αυτά μέχρι και το 20% των μαθητών τρώει έτοιμο φαγητό 4- 7 φορές την εβδομάδα!!!.
Σύμφωνα με όσα δείχνουν τα στοιχεία της μελέτης η διατροφή των μαθητών δεν εμπεριέχει ιδιαίτερα στοιχεία υγιεινής διατροφής, της λεγόμενης μεσογειακής διατροφής.
Χαρακτηρίζεται από συχνή κατανάλωση κρεάτων και γλυκισμάτων και σπάνια κατανάλωση ψαριών και οσπρίων. Το μόνο  θετικό στην σημερινή διατροφή των μαθητών  είναι η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Η ελληνική οικογένεια και ιδιαίτερα η ελληνίδα μητέρα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών καθώς καθημερινά η μεγάλη πλειοψηφία των μητέρων (90%) μαγειρεύει σπιτικό φαγητό.
Γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη προτίμηση από τους μαθητές στο σπιτικό φαγητό. Εν τούτοις ισχυρό ποσοστό αυτών (9-20%) τρώει πολύ συχνά έτοιμο φαγητό στα ταχυφαγεία με ιδιαίτερη προτίμηση στα σουβλάκια.
Άξιο σχολιασμού είναι ότι σύμφωνα με τις απαντήσεις των μαθητών, τα κυλικεία των σχολείων περιέχουν απαγορευμένα σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση , προϊόντα (πίτσα, γλυκά, κρουασάν κλπ.).
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε μία ισχυρή μειοψηφία μαθητών που καπνίζει (25-35%) και κάνει συχνή χρήση αλκοολούχων ποτών (9-16%).


       ΚΑΛΑ       ΝΕΑ     ΓΙΑ     ΤΟΥΣ      ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΎΣ


Το Exubera είναι ένα παρασκεύασμα ανθρώπινης ινσουλίνης ταχείας δράσης σε μορφή ξηρής σκόνης. Εισέρχεται στους πνεύμονες μέσω της εισπνοής από το στόμα με τη βοήθεια μίας εύχρηστης συσκευής εισπνοής χειρός. Συνιστά μία καινοτομία στη χορήγηση ινσουλίνης και θα αποτελέσει την πρώτη μη ενέσιμη μορφή που έχει υπάρξει μετά από την ανακάλυψη της ινσουλίνης στη δεκαετία του 1920.
Το Exubera ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών µε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι δεν ελέγχονται επαρκώς µε αντιδιαβητικούς παράγοντες χορηγούµενους από του στόµατος και χρειάζονται ινσουλινοθεραπεία, καθώς και για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών µε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, επιπλέον της µακράς ή ενδιάµεσης δράσης υποδόριας ινσουλίνης.
Το Exubera έχει μελετηθεί σε περισσότερους από 3200 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2.
Το Exubera αντενδείκνυται σε ασθενείς που καπνίζουν, έχουν ανεπαρκώς ελεγχόµενο, ασταθές ή σοβαρού βαθµού άσθµα ή Σοβαρή (σταδίου ΙΙΙ ή IV κατά GOLD) Χρόνια Αποφρακτική Πνευµονοπάθεια (ΧΑΠ). Οι πρώην καπνιστές πρέπει να έχουν διακόψει το κάπνισμα τουλάχιστον 6 μήνες πριν την έναρξη της θεραπείας με Exubera.
Στην Ευρώπη το προϊόν κυκλοφορεί στην Γερμανία και στην Αγγλία. Στην Ελλάδα αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2007. 
Το Exubera αναμένεται να ανακουφίσει εκατομμύρια διαβητικών ασθενών παγκοσμίως προσφέροντας τους μια καλύτερη ποιότητα ζωής.


   ΘΕΜΑΤΑ   ΠΟΥ    ΘΑ   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ   ΣΤΗΝ      ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ


  Επίσης θα παρουσιαστούν:
      -Πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες που αφορούν τη συχνότητα του διαβήτη, του μεταβολικού συνδρόμου, της υπέρτασης στον Ελληνικό πληθυσμό, καθώς και των παραγόντων κινδύνου στον παιδικό πληθυσμό.
      -Νεώτερα δεδομένα για την εισπνεόμενη ινσουλίνη, τη νέα αντιδιαβητική αγωγή των ινκρετινών και της GLP- 1 στον σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και για το νέο συνεχές σύστημα καταγραφής τιμών σακχάρου δια μέσου ανιχνευτού γλυκόζης.
      -Παρουσίαση της μελέτης Asteroid στην οποίαν μειώθηκε ο όγκος του αθηρώματος στις στεφανιαίες αρτηρίες (για πρώτη φορά τεκμηριώθηκε ένα τέτοιο γεγονός) μετά την λήψη ισχυρής θεραπείας μe νέα στατίνη.

Διαφήμιση