Όπως προβλέπουν οι επιστήμονες, στα επόμενα 30 χρόνια υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους μεγαλύτερου των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ να χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη, η οποία μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μοιάζει με ανοχύρωτη πόλη.
Εάν, όπως προβλέπουν οι επιστήμονες, ένας σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ή μεγαλύτερος χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη μέσα στα επόμενα 30 χρόνια το τίμημα θα είναι φρικιαστικό.
Θα υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες νεκροί, ανυπολόγιστος αριθμός τραυματιών και αστέγων, ενώ σπουδαία μνημεία του βυζαντινού και οθωμανικού πολιτισμού θα μπορούσαν να γίνουν ερείπια. Ακόμη και η Αγία Σοφία, το αρχιτεκτονικό θαύμα που έχει αντισταθεί σε πολέμους, σε εναλλαγές αυτοκρατοριών και σε φυσικές καταστροφές από τον 6ο αιώνα, θα μπορούσε να καταρρεύσει.
Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι απαιτείται άμεση κινητοποίηση, προκειμένου η Κωνσταντινούπολη των 15 εκατομμυρίων κατοίκων να προετοιμαστεί καλύτερα για την εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμού. Όμως, αντίθετα από άλλες πυκνοκατοικημένες πόλεις που βρίσκονται πάνω σε μεγάλα σεισμικά ρήγματα – όπως το Τόκιο, το Λος Αντζελες και το Σαν Φρανσίσκο – η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται σε μια φτωχή χώρα που δεν έχει τα μέσα να δημιουργήσει την απαραίτητη θωράκιση.
Ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μεχμέτ Αλί Σαχίν, έχει προειδοποιήσει ότι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο «η Κωνσταντινούπολη είναι η πιο ελάχιστα προετοιμασμένη πόλη». «Η πιθανότητα ενός καταστρεπτικού σεισμού είναι 65% για τα επόμενα 30 χρόνια και ο κίνδυνος αυξάνεται καθημερινά» προειδοποιεί ο Ουρέν , διευθυντής του Εργαστηρίου Σεισμών στην Κωνσταντινούπολη.
Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία για την Συνεργασία της Ιαπωνίας, μιας συνδεδεμένης με την κυβέρνηση οργάνωσης για την αναπτυξιακή βοήθεια, αναφέρει ότι ένας σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε να προκαλέσει μέχρι 87.000 θανάτους, 135.000 τραυματισμούς και μεγάλες ζημιές σε 350.000 δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Ο οικονομικός αντίκτυπος από μια τέτοια καταστροφή αναμένεται να υπερβεί τα 220 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 5,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Τουρκίας.
Οι γεωλόγοι πιέζουν την τουρκική κυβέρνηση από το 1999, όταν δυο σεισμοί δυτικά της Κωνσταντινούπολης σκότωσαν περισσότερους από 18.000 ανθρώπους, να κατεδαφίσουν περίπου 50.000 κτίρια που πιθανότατα θα κατέρρεαν, στην περίπτωση που ένας μεγάλος σεισμός θα χτυπούσε την Κωνσταντινούπολη. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες άλλα κτίρια που είναι δομημένα με σαθρά υλικά θα πρέπει να ενισχυθούν.







