Αρχική Νέα Τοπικά Αγωνιστική Πρωτοβουλία Ομηρούπολης: “γη και άνεμο” ζητούν οι ιδιώτες για τις ανεμογεννήτριες

Αγωνιστική Πρωτοβουλία Ομηρούπολης: “γη και άνεμο” ζητούν οι ιδιώτες για τις ανεμογεννήτριες

8

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΗΜΟΤΩΝ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ


 «Γη και ύδωρ» μας είχαν συνηθίσει κατά το παρελθόν, να ζητούν οι διάφοροι κατακτητές, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Ομηρούπολης ζητήθηκε από την εταιρεία «Ρόκας-Iberdrola» «Γη και αέρας».
 Στο ρόλο των προθύμων, η δημοτική αρχή Ομηρούπολης του κ Παπαληού και η νέα παράταξη υπό τον κ. Μούνδρο που έσπευσαν εν μέσω λεκτικών περικοκλάδων,  φιλοσοφικών προβληματισμών και δακρύβρεχτων για το περιβάλλον και τον τόπο ερωτημάτων, να συμφωνήσουν  και να ψηφίσουν την ανάπτυξη ανεμογεννητριών στην περιοχή του δήμου μας που θα ξεκινά από το Ρημόκαστρο και θα φθάνει στη Σιδηρούντα, σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Ρόκας», που παρευρέθη στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό που τους ενδιέφερε κυρίως ήταν το τίμημα και οι ενδεχόμενοι μνηστήρες που θα πρόσφεραν παραπάνω ώστε να μην δεσμευτούν με τον ένα επενδυτή.
 Είναι κατανοητή η στάση τους, μετά και από τα σεμινάρια που παρακολούθησαν και οι δύο στην έδρα του επενδυτή, αφού αποδείχτηκαν ότι εμπέδωσαν καλά τα όσα ειπώθηκαν, με δεδομένο ότι το πρόβλημα του δήμου το βλέπουν να λύνεται ή στις πλάτες των δημοτών μας ή με τη βοήθεια των χορηγών .
 Από την πλευρά της παρά τάξης μας ο δημοτικός μας σύμβουλος Γιώργης Παντελίδης σημείωσε με στοιχεία την αναμφισβήτητη υπεροχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έναντι των ρυπογόνων συμβατικών, εστιάζοντας όμως την προσοχή του στο γεγονός, ότι εδώ έχουμε μια τεράστια μεγέθους επένδυση που ξεφεύγει από το μέτρο της φυσικού κάλλους της περιοχής, η οποία δημιουργεί αισθητική και ουσιαστική όχληση από τη στιγμή που θα στηθούν δεκάδες πυλώνες για τις ανεμογεννήτριες και για τα δίκτυα μεταφοράς του ρεύματος, αλλά και δεκάδες πληγές στα βουνά για τους δρόμους πρόσβασης. Μέσα σ’ αυτή βρίσκονται ο παλαιοντολογικός  οικισμός του Ρημόκαστρου, οι υπό διερεύνηση περιοχή του Αντρόλακου, το παραδοσιακό ξωκλήσι του Αη- Γιώργη του Φλωριανού.
      Πρόκειται σημείωσε για επένδυση που δεν αφορά  στις ενεργειακές ανάγκες του νησιού, αλλά κυρίως ακουμπά στις ανάγκες κερδοφορίας της επιχείρησης.
Κατέθεσε την άρνηση της παράταξης σε μια  τέτοιου μεγέθους επένδυση, που αλλοιώνει πλήρως τα τοπικά και πολιτιστικά της χαρακτηριστικά και πρότεινε ότι η τυχόν ανάπτυξη ΑΠΕ στην περιοχή που μπορεί να γίνει από δημόσιο ή άλλο φορέα, να είναι μικρής κλίμακας, να αφορούν στην ενίσχυση του τοπικού δικτύου του νησιού, να είναι συμβατές με το περιβάλλον και την ιστορία του και τα νόμιμα χρήματα που θα εισπράττονται- επιστρέφονται από τον παραγωγό να πηγαίνουν απευθείας στη μείωση των ανταποδοτικών τελών και όχι σε άλλες χρήσεις.
 Ο υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης  Μάρκος Σκούφαλος καυτηρίασε το γεγονός  ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση παζαρεύουν σε τελική ανάλυση με τον επενδυτή για το πόσο ακριβά θα πουλήσουν την περιοχή των προγόνων μας.
      Απέδειξε,ότι η εταιρεία «Ρόκας» ενδιαφέρεται για την κερδοφορία της και μόνο, αφού θα πουλά στη ΔΕΗ του ρεύμα προς 27δρχ/kwh, ενώ  της ΔΕΗ, από τα δικά της αιολικά πάρκα της στοιχίζει κάτω από 12δρχ/kwh, γεγονός που σημαίνει ότι όλα αυτά τα κόστη θα μετακυλίονται στις πλάτες μας με τα τιμολόγια της επιχείρησης, που θα αυξηθούν μέχρι το 2010 πάνω από 30%. Τα δήθεν οφέλη λοιπόν αφορούν στα δικά μας λεφτά που μέρος τους θα επιστρέφει ο «Ρόκας» ως αντίτιμο για την άλωση και καταστροφή του τοπίου και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το ίδιο δυσοίωνο τοπίο περιμένει και τους εργαζόμενους αφού είναι γνωστές οι μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις που έχουν επιβληθεί από τους ιδιώτες. Κατέληξε ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να πάρει μια απόφαση που θα υποθηκεύει το μέλλον του τόπου και των επόμενων γενεών και φυσικά σε καμιά περίπτωση δε δεσμεύει αυτή, την πολιτική της παράταξης στο μετεκλογικό τοπίο.
      Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Ομηρούπολης καλεί τους  εμπλεκόμενους φορείς και κινήματα, να πάρουν άμεσα θέση γι αυτό που πρόκειται  να συντελεστεί αν το αφήσουμε, στην περιοχή τους Αίπους. Άμεση ευθύνη έχει η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, η αρχαιολογία, τα κόμματα, το κίνημα οικολογίας και κάθε εργαζόμενος Χιώτης που έχει ως μέτρο ζωής τον άνθρωπο σε ισόρροπη σχέση με το περιβάλλον του.
      Η παράταξή μας θα  αγωνιστεί προς όλες τις κατευθύνσεις για να  αποδείξει ότι:  «Η ανθρώπινη ψυχή έχει μεγαλύτερη ανάγκη από το ιδανικό, παρά από το πραγματικό. Με το πραγματικό ζεις, με το ιδανικό υπάρχεις. Θέλετε να λογαριάσουμε τη διαφορά; Τα ζώα ζουν , οι άνθρωποι υπάρχουν.» Β. ΟΥΓΚΩ.1
1 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΛΗΘΕΙΑ, Λόγια Αληθινά, επιμέλεια  Μανώλης Λοϊζος.??

 1 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κρατική επιδότηση επιτοκίου
Επόμενο άρθροΧορευτικές βραδιές από τη σχολή χορού Le Balllet