Αρχική Νέα Τοπικά Συνάντηση Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Δημοτών Ομηρούπολης με τους Ψαράδες της περιοχής

Συνάντηση Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Δημοτών Ομηρούπολης με τους Ψαράδες της περιοχής

8

Συνάντηση με τους ψαράδες του Βροντάδου είε η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Ομηρούπολης στην οποία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες της περιοχής:
“Είναι γνωστό ότι οι επαγγελματίες αλιείς του νησιού μας αλλά και του δήμου μας ιδιαίτερα αντιμετωπίζουν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.
 Αυτά οφείλονται, τόσο στις πολιτικές των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, όσο και στις πολιτικές της ΕΕ, που στο στόχο τους έχουν τη συρρίκνωση των μικρών μονάδων και των αυτοαπασχολούμενων στην αλιεία προς όφελος των μεγάλων του κλάδου που εδώ και καιρό αρχίζουν να μονοπωλούν το χώρο.
 Ωστόσο οι επαφές της κίνησής μας με αυτούς τους ανθρώπους ανέδειξαν και άλλα μικρά ή μεγάλα προβλήματα που σχετίζονται άμεσα με τις πολιτικές των δημοτικών αρχών και σε κάθε περίπτωση χρειάζεται η άμεση αντιμετώπισή τους ώστε η ζωή τους να μη γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.
 Συγκεκριμένα:
1. Το λιμάνι της Δασκαλόπετρας χρησιμοποιείται και ως χώρος παρκαρίσματος είτε για τους πελάτες του παρακείμενου ξενοδοχείου και των προς ενοικίαση δωματίων είτε για άλλους διερχόμενους, τη στιγμή που υπάρχει ο χώρος παρκαρίσματος στο κέντρο της περιοχής. Αποτέλεσμα η δυσλειτουργία των χρήσεων του λιμανιού που έχει κυρίως αυτό το χαρακτήρα.
2. Υπάρχει η αναγκαιότητα να αγοραστεί από το δήμο-χώρος υπάρχει- ένα ψυγείο για τους μικρούς επαγγελματίες ψαράδες που το κόστος του δεν υπερβαίνει τα 20 χιλιάδες ευρώ.
3. Εκ του νόμου προβλέπεται η δυνατότητα δημιουργίας πάγκων για την πώληση των ψαριών με ευθύνη της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Τέτοιοι πάγκοι δεν υπάρχουν ενώ το κόστος είναι μηδαμινό.
4. Το λιμάνι χρειάζεται  εκβάθυνση κι ενώ αποτελεί χρόνιο «Τάξιμο» δημοτικών και νομαρχιακών αρχών ουδέν νεότερο, αντιθέτως το πρόβλημα οξύνεται.
5. Τα απόβλητα του παρακείμενου ξενοδοχείου πέφτουν μέσα στο λιμάνι, που σε συνδυασμό με την υπερχείλιση της δημοτικής αποχέτευσης που επικοινωνεί και αυτή με τον ίδιο χώρο μέσω του ποταμού, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα ρύπανσης που κάνει αφόρητες τις συνθήκες δουλειάς των αλιέων. Οι πολιτειακές ευθύνες των διάφορων φορέων, λιμεναρχείο κλπ είναι δεδομένες, αφού ειδικά στην πρώτη ρυπαντική πηγή δεν επιλαμβάνονται καθόλου, ενώ η δημοτική αρχή δεν έχει πάρει κανένα ριζικό μέτρο και ως προς τις δικές της ευθύνες και ως προς τους άλλους με την επιβολή βιολογικού καθαρισμού και άλλων μέτρων που θα εξαλείψουν το πρόβλημα.
6. Υπάρχει η αναγκαιότητα για τοποθέτηση ηλεκτρικών πριζών ενδιάμεσα στις μόνο δύο υπάρχουσες, καθώς και παροχής νερού σε διάφορα σημεία για την εξυπηρέτηση των αλιέων.
7. Απαραίτητη κρίνεται η συμπαράσταση της εκάστοτε δημοτικής αρχής, απούσες είναι πάντα, στις διώξεις που γίνονται σε μέλη του σωματείου στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους έναντι των πάγιων συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων, όπως το να ψαρεύουν ανεξαρτήτως απόστασης από τους ιχθυοκαλλιεργητικούς κλωβούς, αφού και με το νόμο ο χώρος δέσμευσης δεν αφορά το έξω των κλωβών αλλά το μέσα.
Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Ομηρούπολης, θεωρεί δίκαια όλα τα παραπάνω προβλήματα, διαπιστώνει και σ’ αυτόν τον τομέα την παντελή απουσία της δημοτικής αρχής, δηλώνει ότι θα αποτελέσουν τα παραπάνω αιτήματα μέρος των προγραμματικών της αρχών και θα αγωνιστεί για τη δικαίωσή τους από τη θέση της δημοτικής αρχής, αλλά και σε όποια άλλη βρεθεί.”

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαθορισμός Ύψους Επιδομάτων Λουτροθεραπείας, Ασθενείας,Tοκετού, Εξόδων Κηδείας και Ορθοδοντικής Θεραπείας που Παρέχει ο Οίκος Ναύτου σε Ασφαλισμένους του
Επόμενο άρθρο130 μέρες αγώνα για την Αγγελική