Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Καθημερινή: Το μάθημα συνεχίζεται στα σχολεία… αμιάντου

Καθημερινή: Το μάθημα συνεχίζεται στα σχολεία… αμιάντου

67

Δεύτερος νομός σε αριθμό σχολείων στα οποία υπάρχουν στοιχεία αμιάντου είναι η Χίος σύμφωνα με το χάρτη της Καθημερινής της Κυριακής 10 Σεπτ. 2006. Με 47 σχολεία, πίσω μόνο από τη Πρέβεζα που έχει 52. Η εφημερίδα έχει λίστα με τα σχολεία που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, κανένα από τα οποία δεν βρίσκεται στη Χίο, αλλά στοιχεία αμιάντου φαίνεται να υπάρχουν σε πολλά σχολικά κτήρια ανά την Ελλάδα.


Στο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρει:
“Είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα υλικά που χρησιμοποίησε ποτέ ο άνθρωπος, καθώς η παρατεταμένη έκθεση σε αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σοβαρές ασθένειες, μεταξύ των οποίων και καρκίνο. Αυτό είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες, ενώ η χρήση του έχει απαγορευθεί ρητώς στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήδη από την 1η Ιανουαρίου του 2005 (Οδηγία 1999/77/EC). Αύριο, ωστόσο, εκατοντάδες παιδιά σε όλη τη χώρα θα βρεθούν σε απόσταση αναπνοής από αυτό.

ΚαταγραφήΠερισσότερα από 500 σχολεία ανά την επικράτεια έχουν κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου με αμίαντο ή περιέχουν στοιχεία αμιάντου, χωρίς να έχουν γίνει ακόμα ενέργειες αφαίρεσής του. Τα περισσότερα θα λειτουργήσουν αύριο κανονικά.


Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), από το 2004 έχουν καταγραφεί συνολικά 740 σχολικά κτίρια με αμίαντο και έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες απομάκρυνσής του σε 236. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είχε εντοπιστεί σε 72 μικρές σχολικές μονάδες -κυρίως δημοτικά και νηπιαγωγεία- στα οποία ο αμίαντος ήταν το βασικό κατασκευαστικό υλικό. Τα 35 από αυτά έχουν κατεδαφιστεί και στη θέση τους έχουν ανεγερθεί νέα σχολεία, ωστόσο εκκρεμούν οι εργασίες σε άλλα 37. Κάποια από αυτά, δυστυχώς, θα υποδεχθούν επίσης παιδιά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.


Οπως λέει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ και αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Παταργιάς, οι εργασίες απομάκρυνσης του αμιάντου από τα σχολικά κτίρια ξεκίνησαν εδώ και μόλις ένα χρόνο. «Επί 25 χρόνια, κανείς δεν ασχολήθηκε με το θέμα. Μολονότι γνωρίζαμε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα επικίνδυνο υλικό, δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα. Χάθηκε επίσης πολύς χρόνος με την καταγραφή και τους επιτόπιους ελέγχους, για να θέσουμε τις προδιαγραφές για την ασφαλή απομάκρυνσή του, να ενημερώσουμε όλους τους νομάρχες και τους δημάρχους… Τώρα έχουμε αποκτήσει εμπειρία και οι εργολαβίες τρέχουν γρήγορα».


Το συνολικό κόστος της αφαίρεσης αμιάντου από τα σχολικά κτίρια ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ. Υψηλό κονδύλι, δεδομένου ότι η χώρα μας δεν έχει λύσει ακόμη το πρόβλημα της διαχείρισης του αμιάντου που αφαιρείται από τα κτίρια, με αποτέλεσμα να «πληρώνουμε» τη μεταφορά του στη Γερμανία. Το «ξήλωμα» του αμιάντου κοστίζει περίπου 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ η μεταφορά του στους ειδικούς χώρους ταφής στη Γερμανία 1,5 ευρώ/κιλό.


Προχειρότητα


Ο κ. Νίκος Κλεισιώτης, διευθύνων σύμβουλος εταιρείας που εξειδικεύεται στην αφαίρεση αμιάντου από κτίρια υποστηρίζει ότι ολόκληρη η επιχείριση αφαίρεσης του αμιάντου από τα ελληνικά κτίρια έχει χαρακτηριστεί από προχειρότητα. «Καταρχήν, δεν έχει γίνει εθνικός σχεδιασμός, με αποτέλεσμα να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Για παράδειγμα, πριν από την αφαίρεση χρειάζεται να γίνεται χαρτογράφηση του αμιάντου. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει σωστή δουλειά. Οι αρμόδιοι έχουν βρει την εύκολη λύση να αναθέτουν τα πάντα στο προσωπικό τους, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται συχνά ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας».


Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχουν ελεγχθεί όλα τα σχολεία. Οπως παραδέχεται και ο κ. Παταργιάς, «στο μέλλον θα προκύψουν σίγουρα και άλλα σχολεία με αντίστοιχο πρόβλημα. Ηταν αδύνατο να ελέγξουμε 16.000 κτίρια».


Οι κίνδυνοι για την υγεία


Πόσο μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν τα παιδιά; Εάν η σχολική μονάδα παρουσιάζει φθορές, σημαντικό. Ο αμίαντος είναι ένα κατασκευαστικό υλικό, με βάση το πυρίτιο και το μαγνήσιο, οι ίνες του οποίου έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρονται με τον αέρα προκαλώντας σοβαρές βλάβες σε όποιον τις εισπνεύσει. Ο αμίαντος ενοχοποιείται κατά κύριο λόγο για παθήσεις του πνεύμονα, από αμιάντωση μέχρι καρκίνο. Εκτός από καρκινογόνος, ο αμίαντος είναι και ύπουλος, δεδομένου ότι τα συμπτώματα της οποιασδήποτε ασθένειας μπορεί να εκδηλωθούν ακόμα και μετά από μια εικοσαετία.”

 

 

Πως προέκυψε η δεύτερη “φουρνιά” σχολείων με στοιχεία αμιάντου προκύπτει απο το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας στις 31 Ιαν. 2006 στο οποίο αναφέρει:

“Με αφορμή δημοσιεύματα και αναφορές στα Μ.Μ.Ε., σχετικά με το πρόγραμμα απομάκρυνσης του αμιάντου από τα σχολεία, από το Γραφείο Τύπου του Υ-πουργείου Παιδείας τονίζονται τα εξής:

Παρά το γεγονός ότι η χρήση του αμιάντου στα σχολεία ήταν αποδεδειγμένα επι-βλαβής και απαιτείτο η άμεση απομάκρυνσή του, το Πρόγραμμα άμεσης αντικα-τάστασης ξεκίνησε ουσιαστικά, για πρώτη φορά, τον Ιούνιο του 2004 μετά από  εντολή της Υπουργού Παιδείας Κας. Μαριέττας Γιαννάκου προς τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ Α.Ε.).
Σε εκτέλεση της εντολής αυτής, διαπιστώθηκε από την νέα Διοίκηση της ΟΣΚ Α.Ε. ότι μέχρι τότε όχι μόνο δεν είχε εκπονηθεί σχετικό πρόγραμμα άμεσης αντι-κατάστασης αλλά ούτε είχαν καταγράφει επακριβώς τα σχολεία στα οποία είχε γίνει χρήση του επικίνδυνου αυτού υλικού.
Με απόφαση της Υπουργού Παιδείας διατέθηκε προς την ΟΣΚ Α.Ε. το ποσό των 25.000.000 €, προκειμένου να ξεκινήσει η αντικατάσταση στοιχείων αμιάντου σε 271 σχολεία της χώρας, εκ των οποίων τα 44 ήταν κατασκευασμένα εξ’ ολοκλή-ρου από αμίαντο, ενώ τα 227 είχαν στοιχεία αμιάντου (δάπεδα, τοίχοι, όροφοι κ.λ.π.).
Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε χθες στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοι-νοβουλευτικού Ελέγχου, ο Υφυπουργός Παιδείας Κος. Γιώργος Καλός, η ΟΣΚ Α.Ε. έχει προχωρήσει, μέχρι σήμερα, στις εξής ενέργειες:
1. Έχει απομακρυνθεί ο αμίαντος από 58 σχολεία και αυτή τη στιγμή απομακρύ-νεται από άλλα 167 σχολεία με εργολαβίες που είναι σε εξέλιξη.
Για τα υπόλοιπα 46 σχολεία οι μελέτες απομάκρυνσης ολοκληρώνονται εντός των επομένων ημερών.
Τα ως άνω έργα γίνονται σε 18 Νομούς (Αρκαδίας, Βοιωτίας, Έβρου, Ηρακλείου, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Μεσσηνίας, Πέλλας, Ρεθύμνου, Σάμου, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χαλκιδικής).
Στους υπόλοιπους Νομούς από τους 27, ολοκληρώνονται οι μελέτες από τις Νο-μαρχίες για προκήρυξη του έργου απομάκρυνσης του αμιάντου.
2. Η καθαρότητα της ατμόσφαιρας ελέγχεται και κατά τη διάρκεια του έργου αλλά  και  μετά την απομάκρυνση του αμιάντου, από εξουσιοδοτημένο εργαστήριο.
3. Η απομάκρυνση γίνεται από ειδικά συνεργεία με περιβαλλοντική άδεια και με-τά από  άδεια της Νομαρχίας, η δε απόθεση του υλικού πραγματοποιείται σε κα-τάλληλους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ), εκτός Ελλάδος.
4. Επίσης έχουν κατασκευασθεί 20 νέες μικρές σχολικές μονάδες που αντικατέ-στησαν ισάριθμα σχολεία από πλήρη αμίαντο.
5. Είναι σε φάση κατασκευής ακόμη 18 νέες σχολικές μονάδες που θα αντικατα-στήσουν ισάριθμες με πλήρη  αμίαντο.
Πέραν τούτου η ΟΣΚ Α.Ε. ζήτησε και από τις υπόλοιπες Νομαρχίες της χώρας να υποδείξουν κάθε σχολείο για το οποίο υπήρχε έστω και υπόνοια ύπαρξης αμιά-ντου, πέραν βεβαίως των ήδη γνωστών 271 σχολικών μονάδων.
Μετά τις υποδείξεις των Νομαρχών τα συνεργεία του ΟΣΚ πραγματοποίησαν ε-λέγχους σε 37 Νομούς της χώρας, από τους οποίους προέκυψε ότι σε άλλα 470 σχολεία είχαν χρησιμοποιηθεί στοιχεία αμιάντου.
Τη στιγμή αυτή κοστολογείται το έργο απομάκρυνσης των στοιχείων αμιάντου από τα 470 αυτά σχολεία, προκειμένου να  προχωρήσει άμεσα η χρηματοδότηση του.
Σε ότι αφορά στο Νομό Θεσσαλονίκης, η ΟΣΚ Α.Ε. πραγματοποιεί πρόγραμμα απομάκρυνσης αμιάντου από τα σχολεία προϋπολογισμού 1.785.000 €.
Από τα στοιχεία που αναλυτικά αναφέρονται ανωτέρω, προκύπτει ότι οι ισχυρι-σμοί και οι υπαινιγμοί που διατυπώνονται σε ορισμένα δημοσιεύματα και αναφο-ρές σε Μ.Μ.Ε. είναι τουλάχιστον αβάσιμοι, αστήριχτοι και στοχεύουν στη δη-μιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων για ένα έργο που η παρούσα Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα στο πλαίσιο της κοινωνικής της ευθύνης.”

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠαρέμβαση υποψήφιου Νομάρχη Χίου Αλέκου Γαϊτάνου με θέμα: “Η Κοινωνική Πολιτική του κ. Λαμπρινούδη”
Επόμενο άρθροΕρώτηση Τσουρή για απολύσεις ναυτικών στη SAOS