Αρχική Πολιτισμός Εξόριστοι στο Αιγαίο

Εξόριστοι στο Αιγαίο

40


{fnc titlos}


 
ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ” είναι ο τίτλος του βιβλίου του Μπερτ Μπερτλς που το μεσημέρι της προηγούμενης Πέμπτης παρουσιάστηκε στην Αθήνα στη “Στοά του Βιβλίου”, με κεντρικούς ομιλητές τον Υπουργό Αιγαίου Νίκο Σηφουνάκη, τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο, τον Ιστορικό Άλκη Ρήγο και το δημοσιογράφο Σοφιανό Χρυσοστομίδη.
Το βιβλίο του Μπερτ Μπερτλς, αναφέρεται στην ταραγμένη πολιτικά περίοδο του Μεσοπολέμου στην Ελλάδα και μέσα από αφηγήσεις – ντοκουμέντα του συγγραφέα, καταγράφονται οι συνθήκες και οι όροι διαβίωσης των εξόριστων Αριστερών – παραμονές της Δικτατορίας του Μεταξά – σε ξερονήσια του Αιγαίου, τα οποία επισκέφθηκε ο συγγραφέας κατά την παραμονή του στην Ελλάδα.
Ο Υπουργός Αιγαίου στην ομιλία του, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα γνώρισε δύσκολες πολιτικά περιόδους, όπου στην ημερήσια διάταξη ήταν τα στρατόπεδα εξορίας, οι φυλακίσεις, οι διώξεις δημοκρατικών και αριστερών πολιτών. Υπενθύμισε ότι πολλά από τα ανεμοδαρμένα νησιά του Αιγαίου, από την περίοδο του Μεσοπολέμου, ήταν τόποι εξορίας και κολαστήρια, όπου σε συνθήκες αντίξοες στοιβάζον
ταν, δημοκράτες, αριστεροί, κομμουνιστές.
Ο κ. Σηφουνάκης, τόνισε ότι ο ίδιος όπως και ολόκληρη η γενιά του, έζησε την εμπειρία της Χούντας και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:
“Χαίρομαι που μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη Γυάρο με την σημερινή μου ιδιότητα δρομολογήσαμε μια σειρά ενεργειών για την προστασία του χώρου των στρατοπέδων- κολαστηρίων της Γυάρου και την ανάδειξη της σε τόπο προσκυνήματος και μνήμης”.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟι 40 μέρες προς την Ελευθερία
Επόμενο άρθροΑντεπίθεση σε πλαστικό χορτάρι με… φάουλ