Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Σουηδία: πως σχεδιάζεται ένα μέτρο για τη μείωση της κυκλοφορίας οχημάτων…

Σουηδία: πως σχεδιάζεται ένα μέτρο για τη μείωση της κυκλοφορίας οχημάτων…

17

    Εδώ βέβαια δεν είναι Σουηδία, ούτε αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της Στοκχόλμης για να εξετάσουμε το θέμα της εφαρμογής προγράμματος διοδίων.
   Στο ΟΙΚΟ της Καθημερινής (τεύχος Νοεμβρίου) περιγράφεται όμως –και από αυτό πρέπει να διδαχτούμε- ο τρόπος με τον οποίο οι Σουηδοί εφάρμοσαν καταρχήν την πιλοτική λειτουργία των διοδίων για το κέντρο της Στοκχόλμης και το πώς τελικά ενέκριναν το σύστημα οι πολίτες.
   Καταρχήν «για να λειτουργήσουν το σύστημα διοδίων, οι αρχές αγόρασαν 200 καινούργια λεωφορεία, εισήγαγαν 20 νέες γραμμές αστικών συγκοινωνιών και δημιούργησαν 13.500 θέσεις στάθμευσης». Και σχολιάζει το άρθρο του ΟΙΚΟ: «Ήταν η μεγαλύτερη αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς που έγινε ποτέ στη Στοκχόλμη».
   Ας δούμε όμως πως δούλεψαν για να εφαρμόσουν πιλοτικά το μέτρο έτσι ώστε πριν οδηγηθεί σε δημοψήφισμα η πρόταση να έχουν και συγκεκριμένα στοιχεία σε ότι αφορά την κίνηση στο κέντρο της πόλης και στη μείωση των ρύπων. Ας μπούμε επίσης στον πειρασμό να τα συγκρίνουμε με τον τρόπο που εργάστηκε η παρούσα Δημοτική Αρχή Χίου για την εφαρμογή ενός μέτρου λιγότερο σημαντικού, αυτού της εφαρμογής της ελεγχόμενης στάθμευσης και ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.
   «…Από την καταβολή διοδίων και τα τέλη στάθμευσης εξαιρέθηκαν τα κινούμε να με φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες Ι.Χ. (2% επί του συνόλου). Όταν το σύστημα τέθηκε σε εφαρμογή, οι πολίτες είχαν ήδη λάβει από το Δήμο της πόλης επιστολή που εξηγούσε τι πρέπει να κάνουν, πότε ισχύουν οι περιορισμοί διέλευσης από τις 18 εισόδους και εξόδους και ποια είναι η φιλοσοφία των νέων μέτρων.
   Η ενημερωτική καμπάνια συνολικού κόστους 5 εκ. ΕΥΡΩ συνοδεύτηκε από ένα εκτενές πρόγραμμα δράσεων, όπως καταχωρήσεις στα ΜΜΕ, ανοικτές συζητήσεις και εκδηλώσεις από γειτονιά σε γειτονιά, καθώς επίσης τη λειτουργία σχετικής ιστοσελίδας και τηλεφωνικής γραμμής εξυπηρέτησης πολιτών.
   Ανάλογα με την ώρα της ημέρας, οι οδηγοί καλούνταν να πληρώσουν 1-2 ΕΥΡΩ κάθε φορά που περνούσαν από έναν από τους 18 σταθμούς ελέγχου, από τις 6.30 π.μ. έως τις 6.30 μ.μ. εκτός Σαββατοκύριακων. Η μέγιστη χρέωση δεν μπορούσε να υπερβαίνει τα 6 ΕΥΡΩ την ημέρα ανά όχημα.
   «Ήταν βασικό να επικοινωνήσουμε την ιδέα στον κόσμο», επισημαίνει ο Μπίργκερ Χουκ, υπεύθυνος της προπαρασκευαστικής μελέτης για λογαριασμού του Οργανισμού Οδικού Δικτύου Σουηδίας. «Τα τεχνικά λάθη διορθώνονται, η κακή πληροφόρηση όμως δημιουργεί άσχημη εικόνα, ορισμένες φορές μη αναστρέψιμη. Οι πολίτες εμπιστεύθηκαν ένα σύστημα, το οποίο σχεδιαζόταν επί δυόμισι χρόνια, γιατί διαπίστωσαν από πρώτο χέρι την ακρίβεια, την αξιοπιστία και τα απειροελάχιστα ποσοστά λάθους, που δεν ξεπέρασαν το 1%.».
   Έτσι όταν κλήθηκαν να ψηφίσουν το 51,7% των πολιτών αποδέχτηκε τα διόδια! Και παρά το ότι καταψήφισαν ειδικά όσοι κατοικούσαν στην περιφέρεια της πόλης που έπρεπε να χρησιμοποιούν το όχημα για τη μετακίνησή τους.
   Εν τω μεταξύ ενώ είχε αρχικά τεθεί ως στόχος η μείωση της κίνησης κατά ποσοστό 10-15% έφτασαν στο 22%.
   Όσο αφορά το κόστος του υπερσύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την καταβολή των διοδίων χωρίς να υπάρχουν οι μπάρες και να σταματούν τα οχήματα έχει υπολογιστεί ότι εφόσον πετύχουν το 15% τότε η απόσβεση θα γίνει σε μια πενταετία. Α, και κάτι ακόμα, το μεγαλύτερο ποσοστό από τα έσοδα θα πάνε σε νέες επενδύσεις για την αναβάθμιση των συγκοινωνιών.
   Πιστεύοντας ότι θα μπορέσουν να πείσουν και αυτούς που καταψήφισαν ο Σουηδός επιστήμονας δηλώνει στο ΟΙΚΟ «το σίγουρο είναι πως υπάρχει πρόβλημα και πως η χάραξη και κατασκευή καινούργιων δρόμων δεν δίνουν τη λύση. Κάποια στιγμή θα γεμίσουν κι αυτοί. Το θέμα είναι να αποτρέψεις τους οδηγούς να χρησιμοποιούν τα Ι.Χ….».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠέρασε ανάμεσα από τη Γη και τον Hλιο ο Eρμής
Επόμενο άρθροΕκλογές από την Παγχιακή Ένωση Συντ/χων ΝΑΤ στις 15/11 – Υποψηφιότητες μέχρι σήμερα