Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: η διάσταση του φύλου στα ειδικά μέτρα στήριξης των ατόμων με...

ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: η διάσταση του φύλου στα ειδικά μέτρα στήριξης των ατόμων με αναπηρία

12

 
Την ανάγκη να λαμβάνεται υπόψη η διάσταση του φύλου τόσο στα ειδικά μέτρα όσο και τις γενικές πολιτικές στήριξης των ατόμων με αναπηρία, τονίζουν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Τζαμπάζη και Κατερίνα Μπατζελή με τροπολογίες που κατέθεσαν από κοινού στο σχέδιο έκθεσης της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων σχετικά με την κατάσταση των γυναικών με αναπηρία στην ΕΕ.


Δεδομένου ότι τα άτομα με αναπηρία συνιστούν μια ετερογενή ομάδα πληθυσμού οι σχεδιαζόμενες για την υποστήριξή τους πολιτικές και δράσεις, πρέπει να λαμβάνουν  υπόψη το γεγονός ότι κάποιες ομάδες, όπως οι γυναίκες με αναπηρία, αντιμετωπίζουν επιπρόσθετες δυσκολίες και πολλαπλές διακρίσεις που οφείλονται τόσο στην αναπηρία όσο και στον παράγοντα του φύλου.


Συγκεκριμένα, οι κκ. Τζαμπάζη και Μπατζελή καλούν την Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη να διασφαλίσουν την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών και κοριτσιών με αναπηρία σε όλες τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες,  λαμβάνοντας μέτρα για την καταπολέμηση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας και υιοθετώντας παράλληλα συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες.


Επιπλέον, οι εθνικές και περιφερειακές αρχές καλούνται να χρηματοδοτήσουν καινοτόμες πολιτικές για την κινητικότητα, ανεξάρτητη διαβίωση, υγεία και κοινωνική ασφάλιση των γυναικών με αναπηρία, ενώ τα Κράτη Μέλη καλούνται επίσης να προωθήσουν πολιτικές στήριξης και ενίσχυσης για γυναίκες που φροντίζουν άτομα με αναπηρία.


Παράλληλα, με τις τροπολογίες τους οι Ευρωβουλευτές ζητούν από τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ελλιπούς γυναικολογικής και πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας των γυναικών με αναπηρία εξασφαλίζοντάς τους εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και τις κατάλληλες  υποδομές, καθώς και να συνεργαστούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέματα ιατρικής πρόληψης και ενημέρωσης των γυναικών με αναπηρία.


Τέλος, τονίζεται η ανάγκη  να ενισχυθεί η εικόνα και προβολή των γυναικών με αναπηρία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προκειμένου να τους δοθούν περισσότερες ευκαιρίες έκφρασης και συμμετοχής στην κοινωνική και πολιτική ζωή.

Διαφήμιση