Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Παινέματα από Μυτιλήνη διότι…”Στεφανιογραφίες και “μπαλονάκια” στο Νοσοκομείο της Χίου!”

Παινέματα από Μυτιλήνη διότι…”Στεφανιογραφίες και “μπαλονάκια” στο Νοσοκομείο της Χίου!”

409

ΕΝΩ ΣΤΟ ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ Η ΜΟΝΑΔΑ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΩΝ…
Στεφανιογραφίες και “μπαλονάκια” στο Νοσοκομείο της Χίου!
Στόχος της Διοίκησης η εξυπηρέτηση καρδιοπαθών απ’ όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου



 Την ώρα που το Νοσοκομείο Μυτιλήνης δεν έχει βρει τρόπο να λειτουργήσει τη Μονάδα Εμφραγμάτων, η γειτονική μας Χίος ανοίγει νέους δρόμους στην περίθαλψη των καρδιοπαθών.
Εδώ και μία εβδομάδα, το “Σκυλίτσειο” Νοσοκομείο της Χίου, αναλαμβάνει στεφανιογραφίες σε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα, ενώ το επόμενο βήμα που θα γίνει, σχετικά γρήγορα, είναι και η αποκατάσταση των προβλημάτων που προκύπτουν από στενώσεις αρτηριών με το γνωστό “μπαλονάκι”.
Το νέο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Χίου που ξεκίνησε να λειτουργεί τις προηγούμενες μέρες, θα κάνει 5 στεφανιογραφίες κάθε βδομάδα, ενώ η Διοίκησή του στοχεύει στην εξυπηρέτηση των ασθενών με καρδιολογικά προβλήματα από όλο το Βόρειο Αιγαίο.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα του Νοσοκομείου Χίου στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου, αποτελώντας πλέον το δεύτερο νησί μετά την Κρήτη (η οποία όμως διαθέτει Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο), που παρέχει τέτοιου επιπέδου υπηρεσίες στους καρδιοπαθείς, απαλλάσσοντάς τους από τη μετακίνηση σε νοσοκομεία των Αθηνών.
Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι οι συνάνθρωποί μας που έπεσαν θύματα εμφραγμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν προλάβει αν εγκαίρως υποβάλλονταν στη συγκεκριμένη εξέταση, ώστε να διαπιστώσουν την ακριβή κατάσταση της υγείας τους, προλαμβάνοντας τα χειρότερα.
Η απαιτούμενη μετακίνηση στην Αθήνα μέχρι τώρα, οδηγεί, δυστυχώς, αρκετούς στο να αμελούν μια τέτοια εξέταση, με αποτέλεσμα το έμφραγμα να “χτυπήσει” την ώρα που δεν το περιμένουν. Η στεφανιογραφία αποτελεί μία εξειδικευμένη εξέταση και αν υποβάλλονταν σε αυτήν όσοι ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους από έμφραγμα, οι περισσότεροι θα είχαν σωθεί, εφόσον εγκαίρως θα διαπίστωναν την ακριβή κατάσταση της υγείας τους ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Πώς φτιάχτηκε


Το νέο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Χίου ολοκληρώθηκε (εγκαταστάσεις, διαγωνισμοί κλπ.) μέσα σε ένα χρόνο, με την αξιοποίηση των καρδιολόγων που απασχολούνται στο “Σκυλίτσειο” και με την ευκαιρία απόσπασης ενός ακόμα τέτοιου γιατρού, ο οποίος έχει ειδικευθεί στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Το Υπουργείο Υγείας χρηματοδότησε με 250.000 ευρώ το Νοσοκομείο για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, ενώ το ποσό των υπόλοιπων 150.000 ευρώ που απαιτούνταν για τη διαμόρφωση του χώρου, καταβλήθηκε ως δωρεά από εφοπλιστή της περιοχής (ο οποίος, επί του παρόντος, δεν επιθυμεί να πάρει δημοσιότητα το όνομά του).
«Είναι μεγάλη η ικανοποίησή μας για την παροχή υπηρεσιών στους καρδιοπαθείς από το Νοσοκομείο μας, μα και έχουμε πλέον τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε και τους ασθενείς των άλλων νησιών του Αιγαίου, οι οποίοι στο εξής δεν χρειάζεται να μετακινούνται στην Αθήνα», δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος ο Διοικητής του νοσοκομείου Μενέλαος Γεωργαντέλλης και συνέχισε τονίζοντας ότι: «Το Νοσοκομείο μας και το συγκεκριμένο πλέον εργαστήριο αποτελεί το “διαμάντι” του Αιγαίου στον τομέα της καρδιολογίας».


Στο Βοστάνειο


Την ίδια ώρα στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης παραμένει άγνωστο πότε θα λειτουργήσει η περιβόητη Μονάδα Εμφραγμάτων, για την οποία θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν θα παρέχει καλύτερες υπηρεσίες σε ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα παρά μόνο διαφορετικό – αυτόνομο χώρο νοσηλείας, καθώς μέχρι τώρα φιλοξενούνται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Στο Βοστάνειο υπάρχει καρδιολόγος που έχει εκπαιδευτεί στην επεμβατική και μπορεί με μια επιπρόσθετη εκπαίδευση να αναλάβει στο μέλλον την ευθύνη για τη διενέργεια στεφανιογραφιών και στη Μυτιλήνη. Παρά ταύτα θα χρειαστεί καιρός εφόσον δεν περισσεύει ούτε το προσωπικό, αλλά ούτε και τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου.
Όπως δήλωσε για το θέμα στα “ΑΙ.Ν.” ο Διοικητής Σταύρος Ψαρρόπουλος: «Είναι ένα ζήτημα το οποίο μας προβληματίζει και σκοπεύουμε να προβούμε σε κάποιες ενέργειες. Είναι όμως βέβαιο ότι θα χρειαστεί καιρός για να μπορέσει το Νοσοκομείο μας να αναλαμβάνει και στεφανιογραφίες».
Η δημιουργία μονάδας που να καλύπτει εξέταση στεφανιογραφίας είχε συζητηθεί για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης πριν από 2 χρόνια, ως συνήθως όμως το όλο θέμα ατόνησε και στη συνέχεια ξεχάστηκε εντελώς.
Επ’ ευκαιρίας να σημειώσουμε ότι στις μέρες μας ένας στους 10 άνδρες ηλικίας 50 έως 59 ετών έχει η “σιωπηλή” στεφανιαία νόσο και κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα χωρίς καμιά προειδοποίηση. Η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας στον κόσμο, καθώς ένας στους τρεις θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε αυτήν.


Μάστιγα η στεφανιαία


Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αναμένεται έως το 2010 να αποτελέσουν την κύρια αιτία θνησιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε 20 εκατ. ανθρώπους στερούν κάθε χρόνο τη ζωή στον πλανήτη μας και μέχρι το 2025 οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι θάνατοι θα ξεπερνούν τα 25 εκατ. ετησίως.
Μόνο στη χώρα μας κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, αρκετά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τους ασθενείς.
Όπως δείχνουν οι στατιστικές, σε παγκόσμιο επίπεδο σημειώνεται μία καρδιακή προσβολή κάθε 4 δευτερόλεπτα και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε 5 δευτερόλεπτα.

Συντάκτης: Στρατής Σαμιώτης
ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

Σ.σ.: το άρθρο μας το προώθησε αναγνώστης του chiosnews.com συνοδεία του ακόλουθου σχολίου: “… αν πραγματικά αυτό συμβαίνει σήμερα στο νοσοκομείο, γιατί απέλυσαν τον διοικητή του, ο οποίος βοήθησε για να γίνει το τμήμα στεφανιογραφίας;”.

Διαφήμιση