Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Τεχνητό χοιρινό κρέας, από το εργαστήριο στο πιάτο μας, του Τάσου Σαραντή

Τεχνητό χοιρινό κρέας, από το εργαστήριο στο πιάτο μας, του Τάσου Σαραντή

16

 «Προσπαθούμε να φτιάξουμε κρέας χωρίς να πρέπει να σκοτώνουμε ζώα», δήλωσε ο Μπέρναρντ Ρούλεν, καθηγητής κτηνιατρικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.


Μολονότι βρίσκεται στα πρώτα στάδια, η ιδέα είναι να αντικατασταθεί η συγκομιδή κρέατος από ζωντανά ζώα με μια διαδικασία, η οποία εξαλείφει την ανάγκη για ζωοτροφές, μεταφορές, χρήση γης, καθώς και το μεθάνιο που εκλύεται από τα ζώα, όλα βλαπτικά για το περιβάλλον, δήλωσε ο Ρούλεν.


«Το να διατηρούμε ζώα απλώς και μόνο για να τα φάμε δεν είναι και τόσο καλό για το περιβάλλον», δήλωσε ο Ρούλεν. «Τα ζώα πρέπει να μεγαλώσουν και τα ζώα παράγουν πολλά πράγματα, τα οποία δεν τρώμε».


Οι αναπτυγμένες χώρες αναμένεται να καταναλώσουν φέτος κατά μέσο όρο 43 κιλά κρέατος πουλερικών, βοοειδών, χοίρων και άλλων ζώων κατά κεφαλήν, μια ποσότητα που αυξάνεται κατά περίπου 2% ετησίως, όπως δείχνουν τα δεδομένα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.


Ερωτηθείς μήπως απωθήσει τον κόσμο το γεγονός ότι το κρέας είναι αναπτυγμένο σε εργαστήριο, ο Ρούλεν δήλωσε πως πιστεύει ότι θα υπάρχει αρκετή ζήτηση, καθώς μεγάλο μέρος από το κρέας που οι άνθρωποι τρώνε σήμερα είναι ήδη πολύ επεξεργασμένο, από την τροφή που καταναλώνουν τα ζώα ως τις συνθήκες στις οποίες εκτρέφονται και την προετοιμασία του κρέατος μετά τη σφαγή.


«Μπορώ να φανταστώ ότι μερικοί άνθρωποι θα έχουν προβλήματα με αυτό», δήλωσε. «Κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν ότι είναι τεχνητό. Αλλά ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να μη συνειδητοποιούν ότι μέρος του κρέατος που ήδη τρώνε είναι τεχνητό».


Ερευνες διεξάγονται επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, στα πλαίσια ενός πειράματος που χρηματοδοτείται από τη διαστημική υπηρεσία NASA, για να διαπιστωθεί αν μπορεί να αναπτυχθεί κρέας για αστροναύτες στη διάρκεια μακροχρόνιων διαστημικών αποστολών.


Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστούν χρόνια για να φτάσει στα ράφια των σουπερμάρκετ κρέας αναπτυγμένο σε εργαστήρια και ενδεχομένως σε εργοστάσια. Και μέχρι στιγμής ο Ρούλεν και η ομάδα του έχουν καταφέρει να αναπτύξουν μόνο λεπτά στρώματα κυττάρων που δεν μοιάζουν καθόλου με χοιρινές μπριζόλες. Βάσει της διαδικασίας, οι ερευνητές πρώτα απομονώνουν βλαστοκύτταρα μυών, που έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται σε μυϊκά κύτταρα. Μετά διεγείρουν τα κύτταρα ώστε να αναπτυχθούν, τους δίνουν θρεπτικά συστατικά και ασκούν σε αυτά ηλεκτρικό ρεύμα για να αποκτήσουν όγκο.


Του Τάσου Σαράντη, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 4/6/2007

Διαφήμιση