Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) ζητά εθελοντές για ένα από τα πιο απαιτητικά πειράματα στην ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος:
Την προσομοίωση μιας αποστολής στον Αρη κατά την οποία έξι «αστροναύτες» θα περάσουν 17 μήνες σε ένα απομονωμένο εργαστήριο στη Γη. Το «διαστημόπλοιο» της αποστολής, με συνολικό όγκο 550 κυβικά μέτρα, θα είναι μια σειρά από συνδεδεμένα δωμάτια στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Προβλημάτων στη Μόσχα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της ESA και της Ρωσίας. Οταν οι πόρτες σφραγιστούν αεροστεγώς, οι εθελοντές θα έχουν επαφή με τον εξωτερικό κόσμο μόνο μέσω ραδιοζεύξεων, οι οποίες θα καθυστερούν έως και 40 λεπτά, τον χρόνο που χρειάζεται ένα ραδιοσήμα για να διανύσει την απόσταση από τη Γη στον Αρη. Η διατροφή των εθελοντών θα αποτελείται από τα συσκευασμένα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μια προκαταρκτική μελέτη 105 ημερών προγραμματίζεται να ξεκινήσει στα μέσα του 2008, και θα ακολουθήσει πιθανώς ένα δεύτερο πείραμα 105 ημερών.
Η προσομοίωση των 520 ημερών θα αρχίσει στα τέλη του 2008 ή τις αρχές του 2009. Συνολικά ζητούνται 12 Ευρωπαίοι εθελοντές. «Η διαδικασία επιλογής είναι παρόμοια με αυτή που εφαρμόζεται για τους αστροναύτες της ESA, αν και θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στους ψυχολογικούς παράγοντες και την αντοχή στο στρες απ ότι στη φυσική κατάσταση» αναφέρει ανακοίνωση της υπηρεσίας.
Του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 20/6/2007
Διαφήμιση







