Αρχική Πολιτισμός 90 χρόνια Ελευθερίας!

90 χρόνια Ελευθερίας!

60


{fnc titlos}


 
Την 90η επέτειο από την απελευθέρωσή της από το οθωμανικό ζυγό γιορτάζει σήμερα η Χίος, με τη μαθητική- στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.
Ήταν σαν σήμερα, 11 Νοεμβρίου του 1912 ημέρα των πολιούχων της πόλης Μηνά, Βίκτορος και Βικεντίου, όταν τα ελληνικά πλοία φάνηκαν ανοικτά της Χίου.
Οι χριστιανοί βγήκαν από τις εκκλησιές και προσπαθούσαν να μάθουν τι συμβαίνει. Αν πρόκειται για εμπορικά πλοία που ήρθαν να φορτώσουν μανταρίνια όπως έλεγαν οι τούρκοι ή αν ήταν ιταλικά που ετοιμάζονταν να κάνουν απόβαση στο νησί
Οι σκηνές αυτές ζωντανεύουν στην έκθεση με θέμα “Χίος, 11 Νοεμβρίου- 21 Δεκεμβρίου 1912. Οι σαράντα μέρες των μαχών της Απελευθέρωσης”, που το βράδυ της Κυριακής εγκαινίασε ο Υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου και διοργάνωσε από κοινού το Κέντρο Χιακών Μελετών “ΠΕΛΙΝΝΑΙΟ” με το Υπουργείο.
Ιστορική έμεινε η φράση του τότε Δημάρχου Χίου Νικολάου Κουβελά, που υποδέχτηκε τον πρώτο έλληνα στρατιώτη του Συνταγματάρχη Δελαγραμάτικα: “που είστε μωρέ που σας περιμέναμε 500 χρόνια;”.
“Οι πλέον των 2.000 τούρκων στρατιωτών ύστερα από την άρνηση του τούρκου διοικητή Ζιχνή Βέη να συνθηκολογήσει υποχώρησαν στο όρος Αίπος, πάνω από την πόλη της Χίου, όπου εκεί έμελλε να γραφτούν σελίδες λαμπρές της νεώτερης ιστορίας του νησιού.
Από τις 15 έως τις 22 του Νοέμβρη πραγματοποιούνται φονικές μάχες και μαζί με τα παλικάρια από την Κρήτη, Μοριά, Ρούμελη και Ικαρία, συμμετέχουν και οι ντόπιοι, ειδικά οι κάτοικοι της Βροντάδου, ανεβάζοντας τρόφιμα και νερό στους στρατιώτες μας.

Στις 21 Δεκεμβρίου του 1912, ο τουρκικός στρατός αναγκάζεται να συνθηκολογήσει και να εγκαταλείψει τη Χίο, που ύστερα από 346 χρόνια σκλαβιάς ανέπνεαν και πάλι τον αέρα της Ελευθερίας”, σημειώνει ο Γιάννης Μακριδάκης υπεύθυνος του Κέντρου Χιακών Μελετών “ΠΕΛΙΝΝΑΙΟ”.
Παράλληλα έγιναν τα εγκαίνια και της έκθεσης που διοργανώνει το Υπουργείο με  πρωτότυπο αρχειακό υλικό της εποχής των Βαλκανικών Πολέμων και τίτλο “Το Αιγαίο των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13”, με συνδιοργανωτές το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.) και το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο.
Στις εκθέσεις ξεναγήθηκαν ο κ. Σηφουνάκης, η υφυπουργός Υγείας Ελπίδα Τσουρή, ο χιώτης βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Βαρίνος, ο Νομάρχης Γιάννης Γαϊσίδης μαζί με τους Δημάρχους του νησιού
Ο Υπουργός Αιγαίου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο μεγάλο ιδιοφυή πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο, διαβάζοντας μάλιστα σε ένα ταμπλό της έκθεσης και μια δική του φράση για το πώς πρέπει να ενεργεί ο σωστός πολιτικός, που πρέπει να λέει την αλήθεια και προς τα πάνω και προς τα κάτω.
Κατά η διάρκεια του χαιρετισμού του ο κ. Σηφουνάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη νέα ημέρα που φαίνεται να ξημερώνει για το Κυπριακό.
“Θα μου επιτρέψετε να πω μια χαρά, την πρώτη χαρά που νιώθει ο ελληνισμός της Κύπρου και βεβαίως της Ελλάδας μετά τη μεγάλη καταστροφή του 1974”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός μιλώντας εκτός κειμένου.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Χίου Πέτρος Παντελάρας ενώ οι χθεσινοβραδινές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ομιλία της ερευνήτριας Α΄ Ακαδημίας Αθηνών Ελένης Γαρδίκα- Κατσιαδάκη με θέμα “Ανατολικό Αιγαίο: 90 χρόνια μετά…”, ομιλία του Διοικητή της 96 ΑΔΤΕ ταξίαρχου Κωνσταντίνου Μανιώτη για την απελευθέρωση της Χίου και την παράδοση αναμνηστικών μεταλλίων στους τοπικούς άρχοντες από το Διοικητή της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγο Στέφανο Ανδριάνη και τη συναυλία που έδωσε η ορχήστρα της Ταξιαρχίας Χίου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜανταρίνι από το…Μανδαρίνος
Επόμενο άρθροΚαινούργια χρονιά στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού