Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Καλημέρα από Στοκχόλμη: Τα χελιδόνια φεύγουν (;)… οι κάλπες στήνονται, του Θοδωρή...

Καλημέρα από Στοκχόλμη: Τα χελιδόνια φεύγουν (;)… οι κάλπες στήνονται, του Θοδωρή Πυλιώτη

29

     

 

     Καλημέρα από Στοκχόλμη
     Τα χελιδόνια φεύγουν (;)… οι κάλπες στήνονται
    
     Με το Θοδωρή Πυλιώτη
    
     Το Σεπτέμβρη σαν παιδί το είχα συνδυάσει με τα χελιδόνια που φεύγουν και τα σχολεία που ανοίγουν! Φέτος τα πράγματα αλλάζουν. Ο καιρός μάλλον δεν έχει διώξει ακόμα τα χελιδόνια και ξεχωριστό σημείο του Σεπτέμβρη δεν είναι τα σχολεία αλλά οι βουλευτικές εκλογές.
     Επιτρέψτε μου να μην έχω καταλάβει (ακόμα) που έγκειται ο λόγος των πρόωρων εκλογών. Αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα όμως το θέμα.
     Και εδώ στη μακρινή Σουηδία, ετοιμάζονται οι ομογενείς. Άλλοι μέσω «κομματικού εισιτηρίου», άλλοι πληρώνοντας από την τσέπη τους πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα για να εκτελέσουν το ύψιστο χρέος τους ως πολίτες.
     Μέχρι πότε όμως οι ελληνικές κυβερνήσεις θα κοροϊδεύουν τους ομογενείς; Μέχρι πότε οι Έλληνες μετανάστες δεν θα μπορούν να ψηφίσουν για την Κυβέρνηση της πατρίδα τους, από την ώρα που οι αποφάσεις της όποιας Κυβέρνησης τους επηρεάζουν άμεσα; Και πότε επιτέλους θα κατατεθεί στη βουλή το σχετικό νομοσχέδιο για το οποίο όλοι συμφωνούν πως είναι ανάγκη;
     Θα έπρεπε να κληθούν τα πολιτικά κόμματα και να δεσμευτούν ότι το νομοσχέδιο αυτό, που σαν της Άρτας το γεφύρι ποτέ δεν ολοκληρώνεται, να είναι από τα πρώτα που θα δει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου.
     Το όλο θέμα αφορά και μια «δεύτερη Χίο» που είναι εκτός γενέτειρας και δεν μπορεί να ψηφίσει.
    
     Ψηφίζουν και τα Άτομα με Αναπηρίες
     Το Σάββατο κλείσαμε 17 μήνες από το εγκληματικό επεισόδιο στο εργοστάσιο της ΔΕΗ που μαζί με τη λανθασμένη διάγνωση των γιατρών του Σκυλίτσειου έφεραν την Αγγελική στη θέση που είναι σήμερα. Με σημαντικές αναπηρίες τις οποίες παλεύει να υπερνικήσει…
     Και πάμε λοιπόν στα άτομα με αναπηρίες. Τι ακούνε όλα αυτά τα χρόνια; Για δικαιώματα που όταν όμως πάνε να τα δουν σε συγκεκριμένα θέματα απλά δεν υπάρχουν ….
     Οι υπηρεσίες πρόνοιας των Δήμων αποτελούν μηχανισμούς ρουσφετολογικούς και μοιράσματος… κοτόπουλων κατά τις μέρες των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Τα δε προνοιακά επιδόματα είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες και τα ασφαλιστικά ταμεία ακόμα δεν γνωρίζουν ότι τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας τα έχουν πιότερο ανάγκη τα άτομα με αναπηρίες.
     Το πιο απλό πράγμα είναι η βατότητα των δρόμων, υπηρεσιών κ.α. που βέβαια δεν έχουν αντιμετωπιστεί.
     Ιδιαίτερα ευάλωτα τα άτομα αυτά, αδυνατούν να κάνουν καθημερινές λειτουργίες. Ζητούν να λειτουργήσει πραγματικά το Κράτος Πρόνοιας και όχι να ευελπιστούν στην κοινωνική ευαισθησία των πολιτών ή φορέων (που βεβαίως είναι πολύ σημαντική παράμετρος).
     Κάτω από γενικές κουβέντες που αφορούν το κοινωνικό κράτος και τη… λύπη μας για τα άτομα με αναπηρίες (δεν παρακολουθώ τηλεόραση και δεν γνωρίζω τα συνθήματα αυτών των εκλογών) δεν λύνονται τα προβλήματα. Χρειάζεται  να παρθούν μέτρα, να αλλάξουν αναχρονιστικοί νόμοι και να υπάρξει μια διαφορετική κοινωνική εκπαίδευση ώστε τα άτομα με αναπηρίες να μην αποκόπτονται τελικά από την ίδια τη ζωή.
     Καλημέρα


pyliotis@freemail.gr


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 11/9/2007 (dimokratiki.org)

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈκθεση ζωγραφικής του Αντώνη Μωραϊτάκη στο ΟΜΗΡΕΙΟ
Επόμενο άρθροΕνίσχυση πυροπαθών από το Σύλλογο Θρακομακεδόνων