Εμπαιγμό για Τμήμα Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο “βλέπει” η Νομαρχία
17
«Όνειρα θερινής νυκτός» αποδεικνύονται οι ελπίδες που είχαν διαφανεί τέλη Ιουλίου για «παράθυρο» ίδρυσης τμήματος Τουρισμού στη Χίο που άφηνε ανοιχτό η απόφαση του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ,παρά την άμεση ίδρυση ανάλογου τμήματος στο πανεπιστήμιο Πειραιά που όριζε η ίδια. Παρά τις πληροφορίες που είχαν διοχετευτεί τότε για τον μη αποκλεισμό «της περίπτωσης Χίου», υπενθυμίζουμε (σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ) ότι οι ίδιοι οι καθηγητές του Πανεπιστημίου είχαν εκφράσει επιφυλάξεις συστήνοντας σε όλους να περιμένουν πρώτα τα πρακτικά, για να δουν πώς ακριβώς διατυπώνεται η απόφαση και μετά να εκτιμήσουν αν το «ανοιχτό παράθυρο» ήταν όντως ανοιχτό ή απλώς η αναφορά αποτελούσε στάχτη στα μάτια του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της τοπικής κοινωνίας… Τελικά φαίνεται ότι οι φόβοι τους επιβεβαιώνονται αφού σύμφωνα και με την Ν.Α στην επίμαχη συνεδρίαση για την έδρα του τμήματος Τουρισμού αποφασίστηκε «σε πρώτη φάση να προχωρήσει η πρόταση του Πανεπιστημίου Πειραιώς ενώ από την διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου ζητήθηκε να οριστικοποιήσει την απόφαση της για την έδρα του συγκεκριμένου τμήματος». Έτσι τουλάχιστον περιγράφεται η απόφαση σε απάντηση του Υπ. Παιδείας στη Νομαρχία.
Στο σχετικό δελτίο τύπου η Ν.Α. Χίου αναφέρει τα εξής, ενώ σημειώνει ότι προσανατολίζεται να συγκαλέσει έκτακτο Νομαρχιακό Συμβούλιο:
Σε συνέχεια της επιστολής του Νομάρχη Χίου κ. Πολύδωρου Λαμπρινούδη προς την υπουργό Παιδείας, όπου εξέθετε το αίτημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της τοπικής κοινωνίας για ίδρυση τμήματος Τουρισμού στη Χίο, το Υπουργείο Παιδείας απάντησε ότι:
Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στις 5/7/07 συζητήθηκαν οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί στο ΥΠΕΠΘ για ίδρυση τμήματος Τουρισμού από τρία Πανεπιστήμια: τα πανεπιστήμια Πειραιώς, Αιγαίου και Κρήτης. Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε να προχωρήσει η πρόταση του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ενώ από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου ζητήθηκε να οριστικοποιήσει την απόφασή της για την έδρα του συγκεκριμένου τμήματος.
Είναι σαφές από την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας ότι η απόφαση ίδρυσης του Τμήματος Τουρισμού στον Πειραιά ήταν σχεδόν προειλημμένη. Γίνεται επίσης εμφανές ότι στη συζήτηση που έγινε δεν λήφθηκαν υπόψη τα επιχειρήματα και τα στοιχεία της πρότασης του πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο διαθέτει το μοναδικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Τουρισμού με έδρα τη Χίο.
Αντίθετα, προβάλλει ως δικαιολογία το ζήτημα της χωροθέτησης του τμήματος Τουρισμού από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τη στιγμή που ήταν από την αρχή σαφές ότι η έδρα του θα είναι στη Χίο, ενώ το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης δεν συνεδρίασε για δεύτερη φορά, παρόλο που είχε δεσμευθεί ότι θα επανέλθει για δημιουργία δεύτερου τμήματος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προβάλλοντας το αίτημα της τοπικής κοινωνίας και θεωρώντας αυτονόητη την ενίσχυση της πρότασης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προτίθεται να φέρει το θέμα σε έκτακτο Νομαρχιακό Συμβούλιο, για να ληφθούν σχετικές αποφάσεις για κλιμάκωση της διεκδίκησης για ίδρυση τμήματος Τουρισμού στη Χίο. Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Α. Χίου