Αρχική Νέα Τοπικά ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ: για έργα υποδομής στο Δήμο Χίου

ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ: για έργα υποδομής στο Δήμο Χίου

4

H ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Του Γιάννη Χαλλιορή
Δημοτικού Συμβούλου
Επικεφαλής της ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣΕίναι άραγε τόσο δύσκολο να αντιληφθούν οι αιρετοί άρχοντες πως, πριν από τα έργα εξωραϊσμού και ανάπλασης, είναι αναγκαία τα έργα υποδομών; Η προηγούμενη δημοτική αρχή σχεδίασε την ανάπλαση των κτιρίων της οδού Δημοκρατίας. Η σημερινή δημοπρατεί το έργο και παράλληλα προχωρά στην ανάπλαση της πλατείας Βουνακίου. Όμως, στη Χίο που εξακολουθεί να αναπτύσσεται χωρίς σχεδιασμό- χωροταξικό και πολεοδομικό- δεν λείπουν τα έργα ανάπλασης, αντίθετα, λείπουν τα έργα ουσίας! Τέτοια είναι η αξιοποίηση του Κάστρου, το σχέδιο ανάπτυξης του Κάμπου, η ανάδειξη του ιστορικού-εμπορικού κέντρου.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η θέση μας για δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης, κάτω από την πλατεία Βουνακίου. Όχι ως στείρας εμμονής, όπως επιδιώκει να παρουσιάζει η δημοτική αρχή, αλλά ως απαραίτητου έργου υποδομής που θα στηρίζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων στο κέντρο.
Για τη ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ το ρολόι δείχνει την ώρα του κέντρου. Σημαίνει μια καλά οργανωμένη προσπάθεια η οποία, με τη συμβολή των φορέων και κοινωνική συναίνεση, θα στοχεύει στην ανάπτυξη και ανάδειξή του.
Πολλοί απορρίπτουν την ιδέα του υπόγειου χώρου στάθμευσης, επικαλούμενοι το φόβο εύρεσης αρχαιοτήτων, ικανών να επιβραδύνουν ή και να ματαιώσουν το έργο. Άλλοι εκφράζουν την άποψη πως έτσι, αντί να διώχνουμε το αυτοκίνητο από την πόλη, επιβαρύνουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Οι απαντήσεις έρχονται από την πλευρά ειδικών επιστημόνων, απαντήσεις απόλυτα πειστικές και συγκλίνουσες.
Το θέμα της ύπαρξης αρχαιοτήτων μπορεί να διερευνηθεί, πριν από την έναρξη του έργου, με την ασφαλή διασκοπική μέθοδο, με ασήμαντο κόστος.
Σε ότι δε αφορά στη δημιουργία πρόσθετου φόρτου, οι απόψεις των ειδικών βεβαιώνουν το αντίθετο. Δυο διαφορετικοί μελετητές, το 2000 και το 2007, υποστηρίζουν ότι για τη διαχείριση του κυκλοφοριακού απαιτείται η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, στο κέντρο.
Ένα τέτοιο έργο, λοιπόν, σε συνδυασμό με τη λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας και περιφερειακών parking:
* θα εκτονώσει τη ζήτηση για στάθμευση, ζήτηση που θα εξακολουθεί να υπάρχει στο κέντρο, όποια περιοριστικά μέτρα και αν ληφθούν
* θα δημιουργήσει τις προυποθέσεις πλήρους πεζοδρόμησης και οριστικής απαλλαγής του κέντρου από το αυτοκίνητο, σε μεγάλο τμήμα του
* θα επιτρέψει να αποδοθεί η περιοχή με σύγχρονους όρους και κανόνες ασφάλειας στους χρήστες της
* θα προσδώσει ταυτότητα στη “βιτρίνα” της πόλης, μέσα από ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα παρεμβάσεων.
Πρέπει λοιπόν να γίνει αντιληπτό πως όταν η ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ προβάλλει την αναγκαιότητα του υπόγειου χώρου στάθμευσης δε βλέπει απλά ένα ξεκομμένο έργο, αλλά το πρώτο, απαραίτητο, βήμα ενός συνολικού και ουσιαστικού σχεδίου.
Όλοι – από τους μόνιμους κατοίκους μέχρι τους επισκέπτες- βιώνουμε την υποβάθμιση του κέντρου.
Ποιος θα βάλει φρένο σε αυτόν τον κατήφορο; Ποιος θα τολμήσει τομές που θα στηρίξουν τον μεικτό χαρακτήρα ενός χώρου που, από αιώνες, συγκεντρώνει τις οικονομικές, διοικητικές, εμπορικές, πνευματικές και κοινωνικές δραστηριότητες;
Μήπως κάποιοι, μεθοδικά προωθούν, σε δόξα άλλων συμφερόντων, την ιδέα της διαρκούς αποδόμησης του κέντρου, έως μαρασμού;
Η ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ θέτει τις απόψεις της σε δημόσια διαβούλευση, με αφορμή την απορριπτική απόφαση της Περιφέρειας στο έργο «ανάπλαση της πλατείας». Κάποιοι, προσπαθούν να εμφανίσουν ότι βάζουμε εμπόδια στη δημοτική αρχή, χρεώνοντάς μας «καθυστέρηση». Η αλήθεια είναι ότι η ίδια η Περιφέρεια βάζει φρένο στην προχειρότητα, δικαιώνοντας τις απόψεις μας.
Εμείς εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι πριν δεσμευθεί ένας τέτοιος ζωτικός χώρος, όπως η πλατεία Βουνακίου, με έργα βιτρίνας, πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα εκμετάλλευσής του, για έργα υποδομής. Διαφορετικά κινδυνεύουν να κατηγορηθούν, για ακύρωση θετικών εξελίξεων, όσοι δεν τολμούν να βγάλουν την πόλη από το τέλμα, όσοι αδυνατούν ή δεν θέλουν να αντιληφθούν τις πραγματικές ανάγκες της.
Είναι η ώρα του κέντρου. Ας βάλουμε τις βάσεις για τα μεγάλα και απαραίτητα, που λείπουν, τις βάσεις για έργα ουσίας, υποδομής και ανάπτυξης!

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣχεδόν όλος ο Δήμος Αμανής στο Google Earth
Επόμενο άρθροΤριήμερο βιωματικό σεμινάριο θεατρικής παιδείας από το ΔΗΠΕΘΕ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ