Αρχική Νέα Οικονομία Μετρητής της Εφορίας στο πετρέλαιο

Μετρητής της Εφορίας στο πετρέλαιο

32

ΑΠΟ 1/1/2008 ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

 

Μεγάλος Αδελφός και στο… καλοριφέρ γίνεται η Εφορία. Με το νέο σύστημα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, στο οποίο καταλήγει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και παρουσιάζεται σήμερα από το «Χρήμα», η Εφορία θα γνωρίζει και θα παρακολουθεί την ακριβή κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης κάθε νοικοκυριού και θα τη συγκρίνει με τα τιμολόγια λιανικών πωλήσεων πετρελαίου των πρατηριούχων.


Οι πρατηριούχοι θα προμηθεύονται το πετρέλαιο με τον αυξημένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, θα πωλούν στον καταναλωτή με τον μειωμένο φόρο- όπως γίνεται σήμερα- και αφού υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία των σχετικών τιμολογίων στο Τaxis για διασταυρώσεις και έλεγχο εγκυρότητας (Αριθμού Φορολογικού Μητρώου του διαχειριστή, παραλήπτη του πετρελαίου κ.λπ.), θα εισπράττουν τη διαφορά.
Πρόκειται για ένα σύστημα που στην ουσία διατηρεί τις δύο τιμές στο πετρέλαιο – το θέρμανσης με μειωμένο φόρο και το κίνησης με ολόκληρο τον φόρο- η μεγάλη διαφορά των οποίων αποτελεί και το πεδίο στο οποίο βρίσκουν χώρο δραστηριοποίησης τα λαθρεμπορικά κυκλώματα. Με άλλα λόγια, τα κυκλώματα αποκτούν το πετρέλαιο θέρμανσης με μειωμένο φόρο, στη συνέχεια το διαθέτουν στην αγορά ως πετρέλαιο κίνησης που βαρύνεται με αυξημένο φόρο και κερδίζουν έτσι τη διαφορά φόρου μεταξύ των δύο τύπων πετρελαίου, η οποία ανέρχεται στα 0,22 ευρώ ανά λίτρο.
Στο υπουργείο, έπειτα από την άτακτη υποχώρηση λόγω των αντιδράσεων αλλά και του αλαλούμ που θα έφερνε στους καταναλωτές η εξίσωση του φόρου σε επίπεδο νοικοκυριών (οι καταναλωτές θα πλήρωναν πετρέλαιο θέρμανσης με τον αυξημένο φόρο και θα τον εισέπρατταν στη συνέχεια από τις εφορίες ή τις τράπεζες), προχωρούν τώρα στο νέο πολύπλοκο σύστημα, το οποίο, όπως παραδέχονται, δεν θα επιφέρει άμεσα το καίριο πλήγμα στο λαθρεμπόριο καυσίμων. Σημειώνουν ότι αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο βήμα που γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού το σύνολο της διακίνησης πετρελαίου στα νοικοκυριά θα καταγράφεται και θα παρακολουθείται. Με αυτόν τον τρόπο στο υπουργείο ευελπιστούν ότι θα εντοπίζονται οι υπερβολικά μεγάλες πωλήσεις πετρελαίου που θα χρήζουν περαιτέρω ελέγχου για πιθανό λαθρεμπόριο.
SΜS και… call center
Το νέο καθεστώς στη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης που, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2008, θα προβλέπει τις εξής διαδικασίες:

 

-Η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης θα γίνει στο επίπεδο του πρατηριούχου- λιανοπωλητή. Αυτό σημαίνει ότι οι πρατηριούχοι θα αγοράζουν από τις εταιρείες πετρελαιοειδών το πετρέλαιο θέρμανσης στην ίδια τιμή που αγοράζουν σήμερα το πετρέλαιο κίνησης.

 

-Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) θα δημιουργηθεί ειδικό μητρώο λιανοπωλητών πετρελαίου θέρμανσης, στο οποίο θα καταγραφούν όλα τα στοιχεία τους καθώς και ένας αριθμός τραπεζικού λογαριασμού για συναλλαγές τους με την Εφορία. Θα δημιουργηθεί επίσης ειδική ηλεκτρονική υποδομή καθώς και τηλεφωνικό κέντρο (call center) για τους πρατηριούχους.

 

-Οι πρατηριούχοι θα πωλούν στους καταναλωτές πετρέλαιο θέρμανσης με τον μειωμένο φόρο που ισχύει και σήμερα.

 

-Στο τέλος κάθε ημέρας θα αποστέλλουν με SΜS, φαξ ή ακόμη και τηλεφωνικά καλώντας στο call center, τα στοιχεία όλων των τιμολογίων για τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές που πραγματοποίησαν. Τα στοιχεία αυτά θα αφορούν την ποσότητα, τα στοιχεία του παραλήπτη και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του.

 

-Στη ΓΓΠΣ θα διενεργείται άμεσα έλεγχος της εγκυρότητας του ΑΦΜ των καταναλωτών. Εφόσον οι ΑΦΜ είναι έγκυροι, εντός της ίδιας ημέρας ή το αργότερο εντός τριών ημερών θα πιστώνεται μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο πρατηριούχος η διαφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την ποσότητα πετρελαίου που διέθεσε στην αγορά. Στην περίπτωση που ο ΑΦΜ δεν είναι έγκυρος, η συγκεκριμένη συναλλαγή θα μπλοκάρεται και όχι μόνο δεν θα επιστρέφεται ο φόρος στον πρατηριούχο, αλλά και θα μπαίνει στο ελεγκτικό στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών.

 

-Η ΓΓΠΣ σε δεύτερη φάση και με βάση τα στοιχεία παραδόσεων πετρελαίου θέρμανσης που θα έχει συλλέξει από τους πρατηριούχους, θα αθροίζει τις σχετικές ποσότητες και θα γνωρίζει την ακριβή ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης που εμφανίζεται να έχει αγοράσει κάθε πολυκατοικία ή νοικοκυριό. Να σημειωθεί ότι για τα τελευταία δύο χρόνια ήδη έχουν συγκεντρωθεί σχετικά στοιχεία με βάση καταστάσεις πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης που έχουν υποβάλει οι πρατηριούχοι.

 

-Θα ακολουθεί έλεγχος προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις υπερβολικά υψηλής κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης με βάση τα δεδομένα κάθε περιοχής (βόρειες περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες, νότιες περιοχές με υψηλότερες θερμοκρασίες κ.λπ.) αλλά και την επιφάνεια κάθε κατοικίας.
Οι περιπτώσεις αυτές θα αποτελούν καμπανάκι για τη διενέργεια ελέγχου στον πρατηριούχο ή τους πρατηριούχους που εμφανίζονται να έχουν πραγματοποιήσει τις σχετικές πωλήσεις.

Πηγή: Τα Νέα,

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑύξηση επίναυλου από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές
Επόμενο άρθροΓια το Κατάρ «ταξιδεύει» η Ολυμπιακή