Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Π. Καμμένος: Να συμπεριληφθεί η «νησιωτικότητα» στο Σύνταγμα

Π. Καμμένος: Να συμπεριληφθεί η «νησιωτικότητα» στο Σύνταγμα

6

ΔΙΚΗ ΜΑΣ απόφαση είναι να αλλάξουμε το σύνταγμα της χώρας μας και να τονίσουμε τη νησιωτικότητα. Ακόμη και αν υπάρξουν κοινοβουλευτικές κομματικές διαφορές οι νησιώτες βουλευτές πρέπει να συμμετάσχουν ώστε το άρθρο 101 του συντάγματος να τροποποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μας λύσει τα χέρια για τις υπόλοιπες ημέρες και τα επόμενα χρόνια».


Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «50 χρόνια από την ίδρυση της Ε.Ε: Νησιωτική Πολιτική στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στην Ερμούπολη της Σύρου, ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Καμμένος.


Στην ίδια εκδήλωση μίλησαν ακόμη ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης και ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Κουρούσης, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισαν ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Χαράλαμπος Κόκκινος και ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών Ιωάννης Κοφίνης.


Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥΕΝΑΝΠ είναι η βελτίωση της ζωής των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας, τόνισε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι: «η συνένωση των υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα για τη χάραξη και την υλοποίηση αυτών των πολιτικών στα πλαίσια της εθνικής στρατηγικής».


Η Ελλάδα έχει την τύχη να είναι σήμερα μια ναυτιλιακή υπερδύναμη με νησιωτική καταγωγή είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι «είναι υποχρέωσή μας το σπουδαίο αυτό εθνικό κεφάλαιο να το διατηρήσουμε και να το αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο, να το φέρουμε κοντά μας με σκοπό να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του συστήματος θαλασσίων μεταφορών στη χώρα μας».


Τέλος αναφέρθηκε στη διοργάνωση του Φεστιβάλ Αιγαίου κάτω από την ομπρέλα του οποίου «οι κεντρικές εκδηλώσεις που σχεδιάζονται και θα διαρκούν όλο το καλοκαίρι και ακόμη περισσότερο, θα αξιοποιούν το μοναδικό φυσικό πλούτο των νησιών, τους μύθους, την ιστορία και τον πολιτισμό τους».


Από την πλευρά του ο κ. Βαληνάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «για τη χώρα μας, η νέα Θαλάσσια Πολιτική πρέπει να αποτελέσει το μηχανισμό αντιμετώπισης των ζητημάτων, τα οποία προκύπτουν από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών και κυρίως των μικρών νήσων».


Τέλος, ο κ. Κουρούσης στην ομιλία του επεσήμανε ότι το περιφερειακό πρόγραμμα που αφορά τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη επιδιώκει τη δημιουργία εισοδήματος από τον τουρισμό υψηλής ποιότητας, από σημαντικές διεθνείς υποδομές- ιδίως στον τομέα των θαλάσσιων υποδομών και από διακεκριμένα κέντρα και πανεπιστήμια.


Πηγή: Ναυτεμπορική, 5/12/2007