Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Χαιρετισμός βουλευτή Γ. Κοσμίδη στην ημερίδα για το Χωροταξικό

Χαιρετισμός βουλευτή Γ. Κοσμίδη στην ημερίδα για το Χωροταξικό

21

                                                                                                                                                                                                Χίος, 17 Δεκεμβρίου 2007
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο  βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κοσμίδης παρέστη και χαιρέτισε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Χίο το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2007 με θέμα : «Χωροταξικός Σχεδιασμός & Τοπική Αυτοδιοίκηση Αναπλάσεις Πόλεων»
   Στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε και τα παρακάτω:
        Επί πολλές δεκαετίες δεν υπήρχε Χωροταξικός σχεδιασμός στη Χώρα μας κι αυτό είχε συνέπειες στην κοινωνικοοικονομική και πολιτιστική ζωή του τόπου, διότι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια που έγινε με τον Ν. 360/76, δεν είχε συνέχεια με συνέπεια την άναρχη οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που αποτυπώνεται στις εκθέσεις αξιολόγησης των αναπτυξιακών προγραμμάτων (τα Κ.Π.Σ. κ.α.).
      Συνέπεια των παραπάνω ήταν η υστέρηση στην ανάπτυξη σε σύγκριση με άλλες Χώρες του ιδίου επιπέδου (Ιρλανδία, Πορτογαλία κ.α.)
Η υστέρηση αυτή είχε αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην οργάνωση, όσο και στο περιβάλλον της Χώρας.
    Η Νέα Δημοκρατία έδωσε σημαντική ώθηση στο θέμα και ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα Ειδικά Πλαίσια για τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία με αποτέλεσμα ο Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός να βρίσκεται στην τελική του φάση.
Πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση, διότι η ενεργοποίηση αυτών των σχεδίων συνιστά μία από τις πλέον σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών.
  Η μεταρρύθμιση αυτή θα συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη, ώστε ο κάθε επενδυτής να γνωρίζει έγκυρα τι μπορεί και πού να το κάνει, με κανόνες όπως γίνεται στις αναπτυγμένες κοινωνίες .
    Σε ότι αφορά το Νομό Χίου, δυστυχώς η υστέρηση υπάρχει και επιβάλλεται πλέον να δοθεί βαρύτητα στην εκπόνηση Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, Πολεοδομικών Μελετών και Σχεδίων Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης της Ανοικτής Πόλης (Σ. Χ. Ο. Ο. Α. Π), που αφορά στις πόλεις κάτω των 2.000 κατοίκων.
   Να σημειωθεί ότι γίνονται προσπάθειες για απεμπλοκή του προβλήματος που παρουσιάστηκε για την εφαρμογή της πολεοδομικής μελέτης των περιοχών: Λήμνου, Λημνιών, Χώρης του Δήμου Αμανής.
 Στόχος μας είναι να ανακοινώσουμε σύντομα την οριστική επίλυση του, ώστε να κινηθούν οι ενδιαφερόμενοι φορείς, επενδυτές, πολίτες.
   Ωστόσο ουσιαστικό κι άλυτο πρόβλημα επί δεκαετίες παραμένει αυτό της πολεοδομικής οργάνωσης του Δήμου Χίου, που με τη γύρω περιοχή συγκεντρώνει το 70-80 % των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων.
  Οι εκάστοτε διοικήσεις του Δήμου αδράνησαν για το θέμα που το παρέπεμπαν στις καλένδες, με τα αποτελέσματα που δυστυχώς βιώνουμε καθημερινά.
   Έχει πλέον ύψιστη σημασία να αποκτήσει η Κεντρική Χίος, Πολεοδομική Οργάνωση. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού σε συνεργασία με το Δ. Χίου και την Πολιτική Ηγεσία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., στοχεύουμε στην ενεργοποίηση όλων των διαδικασιών ολοκλήρωσης και θεσμοθέτησης του Γ.Π.Σ. και των αναγκαίων μελετών.
   Το ζήτημα για εμάς είναι πρώτης προτεραιότητας έτσι η επίμονη εργασία μας θα έχει την ανάλογη επιτυχία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνεργασία όλων των φορέων, του Τεχνικού Επιμελητήριου και των μηχανικών μελών του καθώς επίσης των επαγγελματιών, επιχειρηματιών, επενδυτών και σαφώς των πολιτών της Χίου.


                                                                                Από το γραφείο τύπου