Αρχική Πολιτισμός Σύλλογος Γονέων 3ου Δημοτικού Σχολείου Χίου: ημερολόγιο 2008- Μια Χίος όλο γλύκα!

Σύλλογος Γονέων 3ου Δημοτικού Σχολείου Χίου: ημερολόγιο 2008- Μια Χίος όλο γλύκα!

19

Το ημερολόγιο «… προβάλλει παραδοσιακές συνταγές γλυκών και μέσα απ’ αυτές ν’ αναδείξει ηθικές αξίες», σημειώνεται στο ημερολόγιο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 3ου Δημοτικού Σχολείου Χίου.
Στο εισαγωγικό σημείωμα εξάλλου με ειδική αναφορά στη σημασία των γλυκών του κουταλιού επισημαίνονται δυο στοιχεία:
«… Το ένα έχει να κάνει με τη φιλοσοφία των μανάδων και γιαγιάδων μας στην Παρασκευή των γλυκών του κουταλιού. Ξεκινούσε από την αρχή ότι είναι κρίμα να πετάμε κάτι την εποχή που το έχουμε σε αφθονία και αργότερα να μην μπορούμε να το γευτούμε. Μια βιωματική θαρρείς γνώση της φυσικής ζωής και του κύκλου των εποχών.
   Ετσι έβραζαν τα φρούτα, τα έδεναν με ζάχαρη (τα μυστικά των συνταγών ορισμένων από των γλυκών του κουταλιού θα τα βρείτε στο ημερολόγιο μας!) και στη συνέχεια τα αποθήκευαν σε γυάλινα δοχεία.
   Το δεύτερο, έχει να κάνει με τα ήθη και τα έθιμα που συνοδεύουν το γλυκό του κουταλιού. Ολόκληρη ιεροτελεστία τα κέρασμα και στη Χίο. Ποτήρια με νερό, κουταλάκια και ένα βαζάκι γλυκό. Σέρβιρε η νέα κοπέλα με το δίσκο που έφερε όμορφο εργόχειρο και ο καθένας είχε να πάρει μια κουταλιά!
   Απόλαυση με μέτρο. Έχει και αυτό τη γοητεία του. Στην εποχή της αφθονίας μάς θυμίζει το γλυκό του κουταλιού ότι «παν μέτρον άριστον».
Περισσότερα από τα λόγια όμως αξία έχουν οι παραδοσιακές συνταγές όπως για το άνθος λεμονιάς ή τα αμυγδαλωτά με μανταρίνι που θα συναντήσετε στον Ιανουάριο, και έπεται συνέχεια!
Οι διαφημίσεις δεν κάνουν βαρύ το ημερολόγιο, αφαιρούν όμως τον πολύτιμο και αναγκαίο χώρο για ημερολόγιο γραφείου, όπου θα φιλοξενούνταν οι σημειώσεις.
 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 15/1/2008

Διαφήμιση