Αρχική Νέα Τοπικά Μπλόκο της Εφορίας για παράνομη είσπραξη ΦΠΑ

Μπλόκο της Εφορίας για παράνομη είσπραξη ΦΠΑ

12

Σε ελεγκτικό κλοιό μπαίνουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις με στόχο να εντοπιστούν παράνομες επιστροφές ή απαλλαγές από τον ΦΠΑ. Το υπουργείο Οικονομικών με ειδική εγκύκλιο έδωσε εντολή στις εφορίες να ξεκινήσουν εξονυχιστικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές καθώς έπεσε στην αντίληψη των επιθεωρητών ότι αρκετοί εξαγωγείς έχουν λάβει υψηλές επιστροφές ΦΠΑ χωρίς να τις δικαιούνται.


Ο έλεγχος θα επεκταθεί και στους υπαλλήλους που εγκρίνουν τις επιστροφές ΦΠΑ ή χορηγούν τις απαλλαγές από τον φόρο. Ειδικότερα, από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι αρμόδιοι επιθεωρητές στο καθεστώς επιστροφής ΦΠΑ στους εξαγωγείς διαπιστώθηκαν οι εξής 4 παρατυπίες:

 

Ορισμένες εφορίες χορήγησαν όριο απαλλαγής ΦΠΑ μεγαλύτερου από το δικαιούμενο. Σημειώνεται ότι η συνολική αξία της χορηγούμενης απαλλαγής δεν μπορεί να υπερβαίνει τη συνολική αξία των εξαγωγών και των ενδοκοινοτικών παραδόσεων της προηγούμενης δωδεκάμηνης χρονικής ή διαχειριστικής περιόδου.

Σε πολλές περιπτώσεις δεν πραγματοποιήθηκαν εντός των οριζόμενων προθεσμιών οι εξαγωγές και οι ενδοκοινοτικές παραδόσεις που αντιστοιχούσαν σε απαλλασσόμενες αγορές.


Δεν υποβλήθηκαν οι έκτακτες δηλώσεις για απόδοση του οφειλόμενου φόρου.


Χορηγήθηκαν επιστροφές ΦΠΑ μεγαλύτερες των δικαιούμενων.


Πρόστιμα – κυρώσεις
Οι επιχειρήσεις για τις οποίες θα διαπιστωθεί ότι έχουν εισπράξει επιστροφή ΦΠΑ χωρίς να τη δικαιούνται αντιμετωπίζουν πρόστιμα και κυρώσεις. Σημειώνεται ότι το 90% του πιστωτικού ΦΠΑ επιστρέφεται στις επιχειρήσεις που είναι γραμμένες στο Μητρώο δικαιούχων μέσα σ’ ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης και το υπόλοιπο 10% εντός της ίδιας διαχειριστικής περιόδου χωρίς έλεγχο αν το συνολικό ποσό δεν υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ και μετά από προσωρινό έλεγχο για μεγαλύτερα ποσά.


Τακτικός έλεγχος σε οποιαδήποτε από τις ανέλεγκτες χρήσεις διενεργείται στις περιπτώσεις που ο έφορος έχει στοιχεία ή βάσιμες πληροφορίες (π.χ. δελτία πληροφοριών, εκθέσεις ελέγχου κ.λπ.) ότι ο φορολογούμενος έχει λάβει εικονικό φορολογικό στοιχείο για ανύπαρκτη συναλλαγή ή έχει εκδώσει πλαστά ή εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία ή υπέπεσε σε κάθε άλλη παράβαση, η οποία συνιστά ανακρίβεια των τηρουμένων βιβλίων και στοιχείων του.

Πηγή: Ημερησία, 07/02/2008

Διαφήμιση