Αρχική Νέα Τοπικά Αίτημα Δ. Καρδαμύλων για κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στα όρια του Δήμου

Αίτημα Δ. Καρδαμύλων για κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στα όρια του Δήμου

23

 ΠΡΟΣ.
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
ΥΠΟΨΙΝ.
ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ
κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛ. ΠΑΤΑΡΓΙΑΘΕΜΑ: Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στα όρια του Δήμου Καρδαμύλων


Αξιότιμε κ. Διευθύνοντα Σύμβουλε,
 
     Γνωρίζοντας την ευαισθησία με την οποία ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων αντιμετωπίζει τα θέματα ανάπτυξης σχολικών υποδομών στις παραμεθόριες περιοχές, θα θέλαμε με την παρούσα επιστολή να σας γνωστοποιήσουμε ένα πάγιο αίτημα, ιδιαίτερης σημασίας, των κατοίκων της περιοχής μας, ελπίζοντας στη συνδρομή σας προς την κατεύθυνση υλοποίησής του.
    
     α. Χαρακτηριστικά περιοχής Βόρειας Χίου
     Ο Δήμος Καρδαμύλων χωροθετείται στο Β.Α. τμήμα της Νήσου Χίου και μαζί με το Δήμο Αμανής, συνιστούν τη Βόρεια Χίο, μια ακριτική περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και με πολλές ιδιαιτερότητες και κατοίκους που από μεγάλη φιλοπατρία και μόνο αγωνίζονται να παραμείνουν.
     Η Βόρεια Χίος έχει συνολική έκταση 340 τ.χλμ. και διαθέτει τρία νηπιαγωγεία, τρία δημοτικά σχολεία, δύο Γυμνάσια και δύο Λύκεια, που φιλοξενούν συνολικά 550 μαθητές. Η έφεση των μαθητών και μαθητριών της Χίου στα γράμματα είναι αξιοπρόσεκτη. Το ποσοστό επιτυχίας τους στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι σταθερά μεγαλύτερο του 65% από το 2002 έως σήμερα, πρωτεύοντας τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα και σημειώνοντας φέτος το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό εισαγωγής του 81.86%.
 Σε αντίθεση όμως με το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που επιτελείται στα σχολικά συγκροτήματα, οι υπάρχουσες σχολικές αθλητικές εγκαταστάσεις περιοχών όπως της Βόρειας Χίου είναι ανεπαρκείς, ενώ ταυτόχρονα δεν υφίστανται και μη σχολικές αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως δημοτικά κλειστά γυμναστήρια για την εξυπηρέτηση των αναγκών άθλησης. Ως αποτέλεσμα, οι σχολικές ομάδες αλλά και τα τοπικά αθλητικά σωματεία αναγκάζονται να μετακινούνται  στην πόλη της Χίου και να χρησιμοποιούν ως έδρα τους το υπάρχον κλειστό γυμναστήριο, όχι μόνο για τους επίσημους αγώνες αλλά και για τις ανάγκες προπόνησης.


β. Πλαίσιο ανάπτυξης σχολικών και αθλητικών υποδομών
     Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα και θεωρώντας ότι βασικό κεφάλαιο ανάπτυξης κάθε τόπου είναι το ανθρώπινο δυναμικό του, ο Δήμος Καρδαμύλων έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης σειράς δράσεων (ανακατασκευή σχολικών μονάδων, βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων, κατασκευή και συντήρηση παιδικών χαρών, πρόγραμμα παραχώρησης οικοπέδων με χαμηλό τίμημα σε νέους & νέες, δημιουργία κέντρου νεότητας  κ.λ.π.) που έχουν σκοπό  την ενίσχυση και την υποστήριξη των αναγκών της νεολαίας της ευρύτερης περιοχής μας.
     Επίκεντρο αυτού του ολοκληρωμένου προγράμματος ανάπτυξης και βελτίωσης των αθλητικών και σχολικών υποδομών του Δήμου μας, είναι η κατασκευή ενός κλειστού γυμναστηρίου που αποτελεί επί σειρά ετών αίτημα της τοπικής κοινωνίας και αναμένεται να καλύψει μεταξύ άλλων, τις ανάγκες άθλησης των μαθητών και των κατοίκων των Δήμων Καρδαμύλων και Αμανής και τμήματος του γειτονικού Δήμου Ομηρούπολης. Η ιδέα κατασκευής ενός τέτοιου κλειστού γυμναστηρίου γεννήθηκε το 2000 και η πρόθεση υλοποίησής της διατηρείται μέχρι σήμερα, απολαμβάνοντας την καθολική αποδοχή όλων των δημοτικών παρατάξεων.
     Βασικός σκοπός του έργου είναι η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων άθλησης για τη νεολαία της ακριτικής μας περιοχής, στα πλαίσια σχολικών, πολιτιστικών και άλλων αθλητικών δραστηριοτήτων, ώστε τα παιδιά των Δήμων μας να αποκτήσουν κατά το δυνατόν ίσες ευκαιρίες άθλησης, ψυχαγωγίας και διασκέδασης με αυτά των αστικών κέντρων.
    
     γ. Διαδικασίες υλοποίησης
     Προς την επίτευξη του παραπάνω στόχου ο Δήμος Καρδαμύλων, έχει προβεί από το 2004 έως σήμερα, σε μια σειρά ενεργειών, ξεκινώντας από την εξασφάλιση του απαιτούμενου χώρου για τη στέγαση μιας τέτοιας υποδομής.
     Η περιοχή που επιλέχθηκε για το σκοπό αυτό και αποτυπώθηκε τοπογραφικά, βρίσκεται στη θέση «Τσίγκωνας» της Έδρας του Δήμου Καρδαμύλων και πρόκειται για μια προσεκτικά επιλεγμένη θέση, καθώς διαθέτει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας και λειτουργικότητας, για την υλοποίηση της παραπάνω ενέργειας. Γειτνιάζει με το υφιστάμενο δημοτικό γήπεδο Καρδαμύλων, το οποίο φιλοξενεί αγώνες τοπικών αθλητικών σωματείων και για το οποίο προγραμματίζεται άμεσα η τοποθέτηση φυσικού χλοοτάπητα. Στην περιοχή βρίσκεται επίσης το Στρατόπεδο 643 ΤΕ το οποίο λειτουργεί σαν Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Νομού Χίου.
     Με μια σειρά ενεργειών και αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδαμύλων και με τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων ΕΠΤΑ και ΘΗΣΕΑΣ, ο Δήμος Καρδαμύλων προέβη σταδιακά στην αγορά των απαιτούμενων εκτάσεων στην περιοχή, ώστε να δημιουργηθεί μια ενιαία έκταση 13 στρεμμάτων περίπου (συμπεριλαμβανομένου και του δημοτικού σταδίου έκτασης 6 στρεμμάτων) για τη δημιουργία ενός ενιαίου ολοκληρωμένου χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων, που θα φιλοξενήσει, εκτός των άλλων, και τις κτιριακές υποδομές και τον περιβάλλοντα χώρο του κλειστού γυμναστηρίου.
  Στο πλαίσιο των παραπάνω ενεργειών προεντάχθηκε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» η ενέργεια εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών για την κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου. Δυστυχώς όμως, το υψηλό κόστος προεκτιμώμενων αμοιβών των μελετών αυτών, όπως προκύπτει με την εφαρμογή του νέου νόμου 3316/2005 (ΦΕΚ 42 Α΄) κατέστησε απαγορευτική για τις δυνατότητες του Δήμου μας αυτήν την ενέργεια και αποτελεί τροχοπέδη για την εξέλιξη της διαδικασίας.


 Επισημαίνοντας για άλλη μια φορά τη σημασία που έχει αυτό το έργο για την περιοχή μας και στηρίζοντας της προσδοκίες μας για θετική ανταπόκριση, στην έντονη και πολυδιάστατη δραστηριότητα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, αιτούμαστε τη συνδρομή σας προς την κατεύθυνση υλοποίησης της κατασκευής του εν λόγω κλειστού γυμναστηρίου.
     Λειτουργώντας με κριτήρια όχι τόσο πληθυσμιακά, όσο εθνικά είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθείτε θετικά σε ένα αίτημα που σας υποβάλλουν οι κάτοικοι μιας ακριτικής περιοχής οι οποίοι διαμένοντας σε αυτήν επιτελούν έργο υψίστης εθνικής σημασίας.
 Σας διαβεβαιώνουμε από μέρους μας ότι ο Δήμος Καρδαμύλων είναι πρόθυμος να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να υποστηρίξει τη διαδικασία σε όλες της τις φάσεις, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που θα μας παρέχετε, με βάση την εμπειρία σας από αντίστοιχα έργα.
   Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στη διάθεσή σας για τις απαραίτητες διευκρινήσεις και τα στοιχεία που τυχόν χρειαστείτε.


 Με εκτίμηση,
 Ο Δήμαρχος Καρδαμύλων


 Ευάγγελος Μιχ. Μελιτζάνης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση Ν.Σ. Χίου της ΚΝΕ για Συμβούλια Νέων
Επόμενο άρθροΣυνεστίαση–εκλογές συν/χων ΤΕΒΕ