Αρχική Πολιτισμός Σεραφείμ Φυντανίδης: Παιδεία, ο σεβασμός στο περιβάλλον

Σεραφείμ Φυντανίδης: Παιδεία, ο σεβασμός στο περιβάλλον

14


«Όταν κάποιος έχει παιδεία ξέρει και τον τρόπο να σέβεται το περιβάλλον». Η φράση αυτή του  Σεραφείμ Φυντανίδη, περικλείει απλά , μα με εξαιρετική σαφήνεια την άποψή του για το θέμα της ομιλίας του, «Περιβάλλον και Παιδεία», που πραγματοποίησε την Κυριακή το απόγευμα, 16 Μαρτίου, στο αμφιθέατρο του 2ου Λυκείου.


Ισχυρό Κράτος –
Ανίσχυρη Κοινωνία Πολιτών
Ο μεγάλος δημοσιογράφος και πάλαι ποτέ διευθυντής της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» για 31 χρόνια, μετά από πρόσκληση της Βιβλιοθήκης «ΚΟΡΑΗ» και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ,έδωσε το παρόν στη Χίο καταθέτοντας τις απόψεις του για το περιβάλλον και την παιδεία στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει περιβαλλοντική παιδεία. Ο πυρήνας αυτού του προβλήματος, όπως και των περισσότερων προβλημάτων στη χώρα μας, είναι η ύπαρξη ισχυρού Κράτους και αδύναμης Κοινωνίας Πολιτών. Που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν είναι ιδιαίτερα ενεργοί, αλλά βολεύονται μέσω των πελατειακών σχέσεων και του ρουσφετιού» τόνισε ο κ.Φυντανίδης. Έχοντας πλήθος γνώσεων και ταξιδιωτικών εμπειριών, έκανε νύξη για την έλλειψη υποδομής που εξυπηρετεί το περιβάλλον στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και για την ελλιπή περιβαλλοντική εκπαίδευση στα ελληνικά σχολεία.
Συγκεκριμένα, είπε πως «Παιδεία δε σημαίνει μόνο σχολείο αλλά και πολιτική και οικογένεια. Στην Ελλάδα όμως δυστυχώς φερόμαστε σαν να είμαστε επιδρομείς και όχι πολίτες που αγαπούν τη χώρα τους.»
Επιπλέον, έγινε αναφορά και στην ασύστολη σπατάλη ενέργειας στον ελλαδικό χώρο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εμείς οι Έλληνες είμαστε πρωταθλητές στη σπατάλη. Υπάρχουν τόσες εναλλακτικές μορφές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή, οι οποίες προωθούνται ελάχιστα στη χώρα μας».
Τέλος, ο κ.Φυντανίδης δεν παρέλειψε να δώσει έμφαση στη συμβολή των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας αναφορικά με τη σωστή ενημέρωση και προτροπή των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος.
Στην ενδιαφέρουσα ομιλία του μεγάλου δημοσιογράφου παρέστη αρκετά μεγάλος αριθμός κόσμου, ο οποίος έδειξε να απολαμβάνει το λόγο του, ο οποίος και ολοκληρώθηκε με μια φράση συμβουλή: «Το δόγμα διχάζει, η αμφιβολία ενώνει». Και ο νοών νοείτο…


Ποιος είναι
Ο Σεραφείμ Φυντανίδης γεννήθηκε το 1937 στο Περιστέρι. Στα 12 του αποφάσισε πως θέλει να γίνει δημοσιογράφος ύστερα και από προτροπή ενός δασκάλου του. Ασχολήθηκε με πολλές ερασιτεχνικές εκδόσεις, ώσπου να καταλήξει το 1966 στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ». Από το 1975 περιλήφθηκε στο δυναμικό της «Ελευθεροτυπίας» στη θέση του διευθυντή έως και το Μάρτιο του 2007.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 20/3/2008 (DIMOKRATIKI.ORG)

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ, από την επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη ΚΟΡΑΗ με τον Παύλο Καλογεράκη Πρόεδρο στο εφορευτικό συμβούλιο.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚοροϊδία ΟΕΚ για Πολυκατοικίες Χριστού Βαρβασίου, μετά από 2 χρόνια υποσχέσεων
Επόμενο άρθρο«Ταξίδι Ανατολικά»: Μια μουσική περιήγηση στα δίχρονα της Αίθουσας Τεχνών «Καλλιόπη»