Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Μάρκος Κάβουρας: τα βιβλία είναι βιώματα και ερεθίσματα που έχουμε δεχτεί

Μάρκος Κάβουρας: τα βιβλία είναι βιώματα και ερεθίσματα που έχουμε δεχτεί

19


Από τους νέους παραμυθάδες, ο Χιώτης δάσκαλος και συγγραφέας Μάρκος Κάβουρας, έχει ήδη να παρουσιάσει 5 βιβλία και 2 θεατρικά.
     «Όλοι οι συγγραφείς λένε ότι η λογοτεχνία είναι συναίσθημα και ανάμνηση. Προσπαθείς να μεταφέρεις εικόνες, συναισθηματικές σκέψεις, αναμνήσεις στα βιβλία. Εγώ μετέφερα στα βιβλία μου βιώματα και ερεθίσματα από το περιβάλλον που είχα ζήσει, μας είπε ο Μάρκος Κάβουρας, δάσκαλος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Παιδικού Βιβλίου.
     Τα πρώτα του βιβλία μιλούσαν για τα ζώα και τα φυτά της θάλασσας, ενώ ειδικά «ο εφταπόδης» είχε συγκινήσει με τον τρόπο που εξέταζε ένα μικρό χταποδάκι που όπως φαίνεται και από το όνομά του είχε χάσει το ένα ποδαράκι του!
     Μέσα από αυτό το βιβλίο ο ευαίσθητος Μάρκος Κάβουρας προσπάθησε να παρουσιάσει την εμπειρία του από τη δουλειά του με παιδιά που έχουν κάποια ιδιαιτερότητα και τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά.     Τώρα ετοιμάζει ένα βιβλίο με την ιστορίας της Χίου δοσμένη  μέσα από ένα μυθιστόρημα. «Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται να ψάξει καλά τις πηγές, αφού δεν πρόκειται για μια μυθοπλασία που να στηρίζεται μόνο στη φαντασία», τονίζει.. «Όταν έρχεται η ιδέα, κάνεις ένα πρόχειρο σκελετό και στη συνέχεια βάζεις τους πρωταγωνιστές. Το επεξεργάζομαι όμως πολλές φορές», σημειώνει
     «Τα παιδιά θέλουν να γνωρίσουν ένα συγγραφέα», σημειώνει ο Μάρκος Κάβουρας που έχει προσκληθεί σε αρκετά σχολεία ανά την Ελλάδα.
     «Τα παιδιά ζητούν να μάθουν λεπτομέρειες για τα βιβλία του, ενώ το γεγονός ότι στο βιβλίο της Γλώσσας της Δ’ Δημοτικού υπάρχει απόσπασμα από το έργο του «Το Μεγάλο Μυστικό» τα έκαναν να ζητούν να μάθουν ποιο είναι τελικά αυτό το μυστικό!», μας λέει.
     Ο ίδιος έχει επιλέξει να μην δώσει απάντηση αλλά να βάλει τα ίδια τα παιδιά να σκεφτούν ποιο μπορεί (ή ποιο θα ήθελαν) να είναι το τέλος.
     Πρόσφατα τα παιδιά της Ε’ Δημοτικού του σχολείου που εργάζεται, σε διασκευή της δασκάλας Ελπίδας Γεωργαντή παρουσίασαν επί σκηνής «Το μεγάλο μυστικό».
     «Τα παιδιά νιώθουν μεγάλη περηφάνια για το δάσκαλό τους», μας είπε, φανερά συγκινημένος για αυτή την αγάπη.
    
     του Θοδωρή Πυλιώτη, αναδημοσίευση ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 3/4/2008