Αρχική Νέα Τοπικά Κινητοποίηση έξω από τα γραφεία ΟΤΕ: Ζητείται άμεση απομάκρυνση κεραιών από Γρου-...

Κινητοποίηση έξω από τα γραφεία ΟΤΕ: Ζητείται άμεση απομάκρυνση κεραιών από Γρου- Μονοδέντρι

14


  Το μήνυμα που εξέπεμψαν οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του ΟΤΕ μπορεί να μην άγγιξαν το ανώτατο σημείο σε… ακτινοβολία πίεσης, μετέφεραν όμως την αγωνία του κόσμου σε Γρου και Μονοδέντρι και την υποστήριξη των τοπικών φορέων για να απομακρυνθούν οι κεραίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
   Πολύ νωρίτερα από τις 13.30 που ήταν το ραντεβού για την κινητοποίηση, συνεργεία του ΟΤΕ -σύμφωνα με τους κατοίκους- προχώρησαν σε αφαίρεση κατόπτρων από τη μονάδα του Γρου. Το γεγονός δεν τους ικανοποιεί όμως αφού ζητούν την απομάκρυνση όλων των κεραιών, τονίζοντας ότι η κάλυψη της Ικαρίας μπορεί να γίνει κάλλιστα αν μεταφερθούν αυτές σε άλλα σημεία του νησιού (π.χ. στον Προβατά)
   
  

 

     Διαμαρτυρία κατοίκων
   «Μένουν τα παιδιά μου στην περιοχή του Γρου και ήρθα εδώ για συμπαράσταση. Για να δω αν οι νόμοι του Κράτους λειτουργούν για όλους τους πολίτες. Ο Δήμος Χίου, η πολεοδομία και η Αρχαιολογία έχουν βγάλει απόφαση και κανείς από τη διοίκηση του ΟΤΕ δεν συγκινείται. Υπάρχουν ένα σωρό βουνά μπορεί να πάνε εκεί οι κεραίες και να μη δημιουργούν κανένα πρόβλημα με την ακτινοβολία», σημείωσε κάτοικος.
   «Εγώ χτίζω τώρα εκεί. Έχω ακούσει ότι υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου για απομάκρυνση, ενώ ξέρω ότι οι κεραίες είναι παράνομες, θα προσθέσει ένας κύριος λέγοντας παράλληλα ότι «υπάρχουν πολλοί καρκινοπαθείς στην περιοχή» και αναφέροντας ότι θα συνεχίσουν με όλα τα νόμιμα μέσα τον αγώνα τους.
   Την αύξηση των κρουσμάτων αναφέρει ακόμα μια κυρία που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα διαμαρτυρίας. «Έχουμε παιδιά, εγγόνια πηγαίνουν και παίζουν 20 μέτρα από τις κεραίες. Το θέμα αφορά όλη την κοινωνία όχι μόνο εμάς. Φοβόμαστε για την υγεία μας», τονίζει.
   «Τελείωσε η υπομονή μας. Μας μένει να επέμβουμε δυναμικά κόβοντας σίδερα ή και κατεβάζοντας κεραίες», δηλώνει ο συνομιλητής μας από την περιοχή του Μονοδεντρίου που επίσης ταλαιπωρείται με τις κεραίες.
  

 

   Χρειάζονται σοβαρές μετρήσεις
   Για το Μονοδέντρι ο Δήμαρχος Χίου σημειώνει ότι πρόσφατα έλαβαν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτει το Δήμο.
   «Είμαστε με το λαό. Με τους συμπολίτες σε Γρου και Μονοδέντρι και ζητούμε την απομάκρυνση των κεραιών», σημείωσε ο Παντελής Βρουλής.
   Αμφισβήτησε εξάλλου τις μετρήσεις που έγιναν από την ίδια την εταιρεία χωρίς την παρουσία εκπροσώπων από το Δήμο. «Πρέπει να γίνουν σοβαρές μετρήσεις με τη βοήθεια και του Πανεπιστημίου και με τη βοήθεια της υπηρεσίας μας», πρόσθεσε ο κ. Βρουλής αναφέροντας επίσης τον Προβατά σαν μέρος όπου μπορούν να μεταφερθούν οι κεραίες και να εξυπηρετείται και η Ικαρία.
  
  
   Πρώτιστο η υγεία
   «Είμαστε εδώ σαν ΠΑΣΟΚ να συμπαρασταθούμε στους κατοίκους. Εφόσον κινδυνεύει η ποιότητα ζωής τους μας βρίσκουν συμπαραστάτες», σημείωσε ο Γραμματέας της Ν.Ε. Χίου του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Κλεισσάς.
   «Δεν έχει δικαίωμα καμιά δημόσια υπηρεσία ή επιχείρηση να υποβαθμίζει πάνω από όλα τη ζωή μας. Ζητάμε λοιπόν να απομακρυνθούν οι κεραίες έτσι ώστε οι πολίτες να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής και να μην κινδυνεύει η υγεία τους», σημείωσε.
   «Η ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο τις θέσεις της. Δεν βάζουμε τα συμφέροντα του ΟΤΕ πάνω από την υγεία των κατοίκων.
   Είμαι σε θέση να γνωρίζω σήμερα ότι η απόφαση αυτή έχει τελεσιδικήσει και είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να προχωρήσει με τις υπηρεσίες του στην απομάκρυνση των κεραιών», τόνισε εξάλλου ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Χαλλιορής.
   «Συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων», σημείωσε ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση. «Υπάρχουν γνωμοδοτήσεις και του Συνηγόρου του πολίτη και είναι προφανές ότι οι κεραίες θίγουν τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, επομένως είναι ένα αίτημα που βρίσκει άμεση ανταπόκριση από τους τοπικούς φορείς».
   Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που μάλιστα μοίρασαν ενημερωτικό φυλλάδιο για την αντίστοιχη επιτυχή κινητοποίηση απομάκρυνσης κεραιών από το κέντρο του Πειραιά
   «Έχουν δίκιο οι κάτοικοι, δεν μπορούν 24ώρες το 24ώρο να δέχονται νόμιμη ή παράνομη ακτινοβολία», σημείωσε ο Μιχάλης Σφυράκης.
  
του Θοδωρή Πυλιώτη
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 16/4/2008 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠοδόσφαιρο Α’ τοπική: αποτελέσματα- βαθμολογία 13/4
Επόμενο άρθροΔημοτικό συμβούλιο στα Καρδάμυλα, 17/4/2008, ημερήσια διάταξη