Αρχική Πολιτισμός Βιβλία Natura chia: Οδοιπορικό του Π. Σαλιάρη στη χλωρίδα και πανίδα

Natura chia: Οδοιπορικό του Π. Σαλιάρη στη χλωρίδα και πανίδα

145

 
     «Στο αγαπημένο μας Νησί, σαν είμαστε παιδιά,
     Βρίσκαμε μια μικρή χαρά για να χαρούμε πάντα,
     πότε στα κρίνα τα λευκά π’ ανθούσανε στην αμμουδιά
     πότε στα κατακίτρινα π’ ανθοβολούσαν σπάρτα.
    
     Τώρα, που δεν μας συγκινούν τα σπάρτα και τα κρίνα,
     Και σαν πουλιά πετάξανε τ’ αγνά τα χρόνια εκείνα,
     Κι είμαστε ξένοι, κι είμαστε χαμένοι μεσ’ την ερημιά,
     Χαρά που νάβρουμε καρδιά;»
     Φώτης Αγγουλές
    
     Τις μνήμες αυτές θέλει να μας ξυπνήσει ο Παντελής Σαλιάρης με το τελευταίο βιβλίο του «Natura Chia, οδοιπορικό στη χλωρίδα και πανίδα της Χίου», των εκδόσεων ΑΙΓΕΑΣ.
     Μάλιστα την Τρίτη, 29 Απριλίου στις 7.00 μ.μ. θα γίνει η παρουσίαση στο βιβλιοπωλείο ΠΑΠΥΡΟΣ.
     Θα μιλήσουν οι Παναγιώτης Καμίτσης- Δήμαρχος Ιωνίας, Δημήτρης
Μελαχροινούδης- ιστοριοδίφης, Γιώργος Μισετζής- εκδότης-διευθυντής εφημερίδας «Σύγχρονος Λόγος ενώ θα γίνει και προβολή διαφανειών.
    
     Πεντάγλωσσο οδοιπορικό
     Η Χίος ονομάζεται «Μυροβόλος» από το λεπτό άρωμα των ανθέων των εσπεριδοειδών, την άνοιξη. Ακόμη και σήμερα τα περιβόλια του Κάμπου και των Λειβαδίων, σκορπούν την μυρωδιά τους, που αναμειγνύεται με το άρωμα του Χιώτικου γιασεμιού. Στους λόφους και τα βουνά του νησιού φύεται μεγάλος αριθμός αρωματικών φυτών, όπως η ρίγανη, το θυμάρι, το θρούμπι, το τσάι του βουνού, η φρασκομηλιά και η μέντα.
     Στο φωτογραφικό λεύκωμα του Παντελή Αδ. Σαλιάρη, απεικονίζονται τα περισσότερα είδη της χιακής χλωρίδας και πανίδας, καθώς και εκείνα των Οινουσσών και Ψαρών. Αφορούν στα πιο χαρακτηριστικά είδη, από τα πιο κοινά έως τα πιο σπάνια, τα ενδημικά και τα περίεργα. Είναι ένας φωτογραφικός περίπατος στις φυσικές και ζωντανές ομορφιές των νησιών μας, που ο εραστής της φύσης μπορεί να συναντήσει στο βιβλίο αυτό, μια και ο Δημιουργός απλόχερα τις σκόρπισε στο νησί του Ομήρου και του Α. Κοραή, του Άρχερμου και του Βουπάλου, του Φ. Αγγουλέ, του Ν. Γιαλούρη και του Θ. Ορφανίδη. 
     Το λεύκωμα έχει τις πληροφορίες σε 5 γλώσσες! Ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά, γαλλικά και γερμανικά.
     Όσο αφορά την έκδοση πρόκειται για εξαιρετική δουλειά βιβλιοδεμένη με σκληρό εξώφυλλο και με… αμέτρητες φωτογραφίες
     Ο Παντελής Σαλιάρης που πολλές φορές μας έχει επισημάνει ότι πρέπει να προσέχουμε ακόμα και όταν κόβουμε ανέμελα αγριολούλουδα και πολύ περισσότερο όταν γίνονται έργα, σημειώνει και τους κυριότερους κινδύνους που απειλούν τα σπάνια φυτά του νησιού μας.
     – Καταστροφή βιοτόπων από πυρκαγιές, αποξηράνσεις, διάνοιξη αγροτικών και δασικών δρόμων και παράνομη βόσκηση αιγοπροβάτων.
     – Χρήση φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων
     – Αλλαγή κλιματολογικών συνθηκών.
      – Εξόρυξη βολβών, για την παρασκευή του σαλεπιού (ειδικά για τις ορχιδέες). Ειδικά για τις ορχιδέες ο Παντελής Σαλιάρης, που έχει δουλέψει ιδιαίτερα για την προσέλκυση επισκεπτών μέχρι και διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου, επισημαίνει:
     «Οι ορχιδέες έχουν ιδιαίτερη ανάγκη από την αγάπη και την προστασία μας. Πάρα πολλά είδη, που άλλοτε αφθονούσαν στον τόπο μας, τείνουν να εξαφανιστούν. Είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη να τις διαφυλάξουμε, προφυλάσσοντας και προστατεύοντας τις, καθώς και τους βιοτόπους τους».
    
του Θοδωρή Πυλιώτη,
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 25/4/2008