Αρχική Νέα Τοπικά Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου- ανακοίνωση ΕΣΗΕΠΗΝ

Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου- ανακοίνωση ΕΣΗΕΠΗΝ

7

Ανακοίνωση Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου & Νήσων

 

Η Ελευθερία του Τύπου συνιστά αγαθό ανεκτίμητο και βασικό πυλώνα για την λειτουργία της δημοκρατίας μας.
Σήμερα Σάββατο, 3 Μαΐου, τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου, σε μια περίοδο όπου οι δημοσιογράφοι, σε κάθε γωνιά της γης, έρχονται αντιμέτωποι με πλήθος αντιξοοτήτων προσπαθώντας να προασπίσουν την ελευθερία τους να ενημερώνουν απρόσκοπτα την κοινή γνώμη και να ελέγχουν την κάθε μορφής εξουσία.

Παράλληλα, οι δημοσιογράφοι δέχονται λογιών λογιών επιθέσεις. Στην Ελλάδα η πρόσφατη εξέλιξη με το ασφαλιστικό μας καθεστώς συνιστά ευθεία βολή στην ανεξαρτησία του Τύπου. Ένας Τύπος χειραγωγημένος και ακίνδυνος είναι η συνειδητή επιδίωξη κάθε εξουσίας. Πρέπει να αντισταθούμε σε αυτή την λογική. Πρέπει να αγωνιστούμε για την αναίρεση ρυθμίσεων που περιορίζουν την ελευθεροτυπία και καθιστούν αιχμάλωτους τους δημοσιογράφους. Οι χαμηλές αποδοχές, οι χαμηλές συντάξεις, οι «ελαστικές» μορφές απασχόλησης, οι αγωγές, το «ναρκοπέδιο» των νομικών διατάξεων που διέπει σήμερα την λειτουργία των δημοσιογράφων στην χώρα μας, είναι πεδία στα οποία οφείλουμε να στρέψουμε την προσοχή μας και να διεκδικήσουμε όρους και συνθήκες που δεν θα περικόπτουν τις δημοσιογραφικές ελευθερίες. 


Οι επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου είναι επιθέσεις κατά του διεθνούς δικαίου, κατά της ανθρωπότητας, κατά της ίδιας της ελευθερίας, αναφέρει ο Ο.Η.Ε. Ο ελεύθερος, ασφαλής και ανεξάρτητος Τύπος αποτελεί ένα από τα βασικά θεμέλια της δημοκρατίας και της ειρήνης. Οι κυβερνήσεις, οι διεθνείς οργανισμοί, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η κοινωνία των πολιτών, όλοι έχουν να διαδραματίσουν ένα ρόλο για τη στήριξη αυτών των θεμελίων.


Στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου, ας επαναβεβαιώνουμε την αφοσίωσή μας σ’ αυτή την αποστολή.