Αρχική Απόψεις Aρθρα Χαιρετισμός από Αυτόνομη Παρέμβαση την 1η Μάη

Χαιρετισμός από Αυτόνομη Παρέμβαση την 1η Μάη

20

 Χίος Πρωτομαγιά 2008


Εργατικό Κέντρο
Χαιρετισμός από Αυτόνομη Παρέμβαση
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΥΡΕΛΟΣ Μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ


Εργαζόμενοι- εργαζόμενες, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέες κ νέοι


Οι εργάτες στο Σικάγο πριν 122 χρόνια δεν υποτάχθηκαν και με τον αγώνα τους άνοιξαν ένα παράθυρο ελπίδας στην εργατική τάξη. Διεκδίκησαν το 8ωρο , ένα αίτημα που τότε φάνταζε εξωπραγματικό. Το αίτημα αυτό κατακτήθηκε και έγινε δικαίωμα . Σήμερα οι συντηρητικές αντεργατικές πολιτικές στον κόσμο, την Ευρώπη και την χώρα μας ακόμα και αυτό το αυτονόητο δικαίωμα το παίρνουν πίσω. Το οικονομικό μοντέλο που μας προτείνουν είναι αυτό της Μανωλάδας . Θέλουν τον κόσμο να γίνει ένα απέραντο σκλαβοπάζαρο. Θέλουν όλη την Ελλάδα μια Μανωλάδα. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο!
Η φετινή πρωτομαγιά έρχεται μετά απ τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις και τα μαχητικά συλλαλητήρια ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο  που έχει καταδικαστεί οριστικά και αμετάκλητα στην συνείδησή μας. Η κυβέρνηση δέχθηκε μεγάλο πλήγμα. Οι εργαζόμενοι, σε μια περίοδο που ο νεοφιλελεύθερος ολοκληρωτισμός παρά την κρίση του, κυριαρχεί σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, βλέπουν κάθε μέρα το εισόδημά και τα δικαιώματά τους  να συρρικνώνονται. Την ανεργία , την προσωρινή και επισφαλή εργασία να διογκώνονται. Τις κοινωνικές ανισότητες , την ακρίβεια και την νέα φτώχεια να διευρύνονται .Την ίδια στιγμή ο παραγόμενος πλούτος αυξάνεται θεαματικά  και τα κέρδη των επιχειρήσεων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Οι ιδιωτικοποιήσεις επιταχύνονται ραγδαία. Τα δημόσια αγαθά, παιδεία, υγεία, δημόσιες και κοινωφελείς επιχειρήσεις  γίνονται εμπόρευμα με κατάπτυστο παράδειγμα το επικείμενο ξεπούλημα του ΟΤΕ και την διαπλοκή κυβέρνησης –Γερμανών- Βγενόπουλου. Όλα υποτάσσονται σε μια πολιτική που έχει στόχο την ανακατανομή του πλούτου σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ του κεφαλαίου. Στην χώρα μας η κυβέρνηση Καραμανλή επιχειρεί να αποτελειώσει  στον τομέα των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων  ότι δεν πρόλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Η σημερινή επίθεση στο ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό είναι το τελευταίο επεισόδιο σ ένα αντεργατικό σήριαλ που παίζεται από την δεκαετία του 90.Η μαύρη εργασία έχει γίνει καθεστώς . Σήμερα με βάση τις προτάσεις της επιτροπής Κουκιάδη (πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ), επιχειρείται να καταργηθεί κάθε έννοια συλλογικής σύμβασης και να ρυθμιστούν οι εργασιακές σχέσεις σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις ανάγκες του κεφαλαίου. Θέλουν να παραδώσουν στις επιχειρήσεις αναλώσιμους εργαζόμενους χωρίς καμιά προστασία μετατρέποντας την αγορά εργασίας σ ένα ξέφραγο αμπέλι.
Απέναντι σ αυτή τη ζοφερή κατάσταση ο κόσμος της εργασίας προσπαθεί να βρει διέξοδο ,ψάχνει το στήριγμα του. Μπαίνει στον αγώνα όταν αντιληφθεί ότι μπορεί να διεκδικήσει και να κερδίσει αυτό που δικαιούται. Αυτό έδειξε ο μεγάλος αγώνας για το ασφαλιστικό. Τα συνδικάτα μπήκαν στην μάχη. Οι πλειοψηφίες όμως των ηγεσιών τους , όπως έδειξε η απαράδεκτη εξέλιξη της εθνικής συλλογικής σύμβασης που οδήγησε σε αναδίπλωση και εκτόνωση των αγώνων, δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Σε μια κρίσιμη φάση για την έκβαση των αγώνων για μια ακόμη φορά ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός έπληξαν την αξιοπιστία των συνδικάτων. Από την άλλη μεριά οι διασπαστικές λογικές και πρακτικές του ΠΑΜΕ αποδυναμώνουν το συνδικαλιστικό κίνημα , ανατροφοδοτούν την κρίση και τα αδιέξοδα. ΕΜΕΙΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον οργανωμένο και ενωμένο αγώνα προκειμένου να σταματήσει η επίθεση , να διατηρηθούν και να διευρυνθούν τα εργασιακά δικαιώματα και να βρούμε ως εργαζόμενοι τη θέση που δικαιούμαστε στην κοινωνία. Τα συνδικάτα να γίνουν τα αναντικατάστατα όπλα της πάλης μας. Μόνο με την ανάπτυξη ταξικών , ανυποχώρητων και αποφασιστικών αγώνων μπορούμε να αλλάξουμε την σημερινή μίζερη κατάσταση. Αγώνων μαζικών συντονισμένων και αποτελεσματικών.
 Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ απευθύνεται σε όλους σας και σας καλεί να μην το βάλετε κάτω. Να μην γίνετε γρανάζια του συστήματος χωρίς δικαιώματα και κοινωνική συνείδηση.  Τώρα να οργανώσουμε μαζί τους νέους μεγάλους αγώνες στις επιχειρήσεις , σε κλάδους και σε κεντρικό επίπεδο .
Οι εργάτες στο Σικάγο , οι καπνεργάτες στη Θες/νικη, οι ηρωικοί εργατικοί αγώνες στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο μας δείχνουν το δρόμο.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ


Για την Αυτόνομη Παρέμβαση
Β. Μαυρελος