Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις @νθότυπος: Το καΐκι του ψαρά, επιμέλεια Θ. Πυλιώτης, 6/5/2008

@νθότυπος: Το καΐκι του ψαρά, επιμέλεια Θ. Πυλιώτης, 6/5/2008

12

      @νθότυπος
επιμέλεια: Θ. Πυλιώτης, ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 6/5/2008

     Το καΐκι του ψαρά


   Με το Δημήτρη Γκαλιμανά έχουμε καιρό να μιλήσουμε. Για τα προβλήματα των ψαράδων και για το δεύτερο σπίτι του, το καΐκι.
   Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, σαν πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών αλιέων, επικοινωνούσαμε συνήθως με το σπίτι του για να μας πει η γυναίκα του η Αφροδίτη πότε αναμενόταν να γυρίσει από το ψάρεμα. Βλέπετε καταμεσής στο πέλαγος ούτε σήμα είχε πάντα στο κινητό, αλλά ούτε και το χρόνο να μας μιλήσει για την επικαιρότητα.
   Θυμόμαστε την αγωνία του να εξοπλιστούν τα λιμανάκια για να υποδέχονται τα καΐκια, την κουβέντα για το αλίευμα που συνεχώς μειώνεται, την αγωνία του –και μαζί των συναδέλφων του- για τις εισαγωγές ψαριών.
   Άνθρωπος της δουλειάς ο Δημήτρης τα έλεγε όλα «χύμα». Ίσως αυτό να του κόστισε και την εκδίκαση ενός σεβαστού ποσού (30.000 ΕΥΡΩ) εις βάρος του από το Εφετείο, όπως διαβάσαμε στο χθεσινό ΠΟΛΙΤΗ.
    Ο Δημήτρης εκπροσωπώντας επάξια το σύλλογό του διεκδίκησε να μπουν κανόνες στην εισαγωγή αλιευμάτων, να υπάρξει σεβασμός του ιδρώτα των ψαράδων. Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς επιτεύχθηκε από τότε. Εδώ το ρεπορτάζ μας έχει ένα κενό…
   Ευχόμαστε όμως και εμείς να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση με τον άλλο συμπολίτη μας που εύλογα προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να υπερασπίσει τα δικά του συμφέροντα.
   Γιατί δεν είναι δυνατόν να ζήσει η οικογένειά του Δημήτρη, και του κάθε ένα που μέσα από το συλλογικό του όργανο παλεύει για το μεροκάματο, αν του στερηθεί το καΐκι. Το εργαλείο της δουλειάς του.
  
    
     ΤΙΤΛΟΙ (5/5/2008)
     ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ: Στη Βουλή η «απόσυρση»
     ΑΛΗΘΕΙΑ: Σπάει το φράγμα των 90 ΕΥΡΩ η μαστίχα
     ΠΟΛΙΤΗΣ: Τα βήματα των συνενώσεων
     ΠΡΟΟΔΟΣ: Εορτασμός Αγίου Γεωργίου στο στρατόπεδο «Γκιάλα»
     ΧΙΑΧΤΙΔΑ: Εργατική Πρωτομαγιά κάθε χρόνο και… φτωχότερη
    
     ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ
Αγροφύλακες
«…Από την τελευταία φωτιά στην Πισπιλούντα το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτή σβήστηκε έγκαιρα, επειδή έγκαιρα την αντιλήφθηκαν οι Αγροφύλακες της περιοχής. Για τα καταλάβουμε όλοι πόσο δίκιο είχε ο δήμαρχος Γιώργος Χρίτης όταν φώναζε πως δε γίνεται να μείνει η περιοχή χωρίς αγροφυλακή»
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ)


Τουρισμός και ακρίβεια
«… είμαστε φθηνοί, όχι στους λογαριασμούς μας, αλλά στον τρόπο ζωής μας. Κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, δυστυχώς δεν αντιλαμβανόμαστε τις απαιτήσεις του πελάτη ή συχνότερα υποτιμάμε τη νοημοσύνη του, νομίζοντας ότι οι πελάτες μας είναι απλώς μηχανές χρημάτων, για να βγάλουμε το νοίκι, το ΤΕΒΕ και λοιπά έξοδα ή απλούστατα να… κονομήσουμε με μια αρπαχτή, εν μία νυκτί».


Το τέλος του ρουκετοπόλεμου
«Αν συνεχιστεί η δόμηση στην περιοχή θα εκλείψει εκ των πραγμάτων τα έθιμο, αφού δεν θα υπάρχει ελεύθερος χώρος για να αναπτυχθεί ο ο ρουκετοπόλεμος».
(του Αντώνη Τσατσαρώνη- ΑΛΗΘΕΙΑ)