Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Συνέντευξη με το Στρατή Παππά: Υπάρχουν λύσεις στα υδρευτικά προβλήματα Ιωνίας- Μαστιχοχωρίων

Συνέντευξη με το Στρατή Παππά: Υπάρχουν λύσεις στα υδρευτικά προβλήματα Ιωνίας- Μαστιχοχωρίων

12

   Συνέντευξη με το Στρατή Παππά
 
  Υπάρχουν λύσεις στα υδρευτικά προβλήματα Ιωνίας- Μαστιχοχωρίων
 
  Η παρουσία αρσενικού στο νερό των γεωτρήσεων της Στενοχώνης δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Ήδη από πέρυσι είχε εντοπιστεί, οπότε όλοι ήταν υποψιασμένοι. Πέρισυ τον Οκτώβριο ο εντοπισμός έγινε κατόπιν αναλύσεων που έκανε στρατός.
  Όπως μας αναφέρει ο αρμόδιος υπάλληλος (μόνος του είναι!) στο Γραφείο Διαχείρισης Υδάτων της Περιφέρειας Β. Αιγαίου στη Χίο, Στρατής Παππάς, η ΑΣΔΕΝ παρατηρώντας αρσενικό σε στρατόπεδα της Σάμου και της Καλλονής διέταξε να γίνουν έλεγχοι σε όλα τα στρατόπεδα δικαιοδοσίας της.
  Θα μπορούσε βέβαια ο Δήμος Μαστιχοχωρίων να το είχε εντοπίσει νωρίτερα αν από τις  13/7/2007 όταν ο κ. Παππάς με υπηρεσιακό έγγραφο χαρακτήριζε ως ακατάλληλο το νερό στη γεώτρηση των Αρμολίων έκανε τον πλήρη έλεγχο του νερού ο Δήμος όπως του είχε ζητηθεί.
  Η συζήτηση με τον κ. Παππά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού μας παρουσίασε αναλυτικά τι γίνεται με τις γεωτρήσεις των νοτιοχώρων, επισημαίνοντας ότι το υδρευτικό πρέπει να εξεταστεί ενιαία για τους Δήμους Μαστιχοχωρίων, Ιωνίας και Καμποχώρων. Για τις γεωτρήσεις που άμεσα θα ξεκινήσει ο ΣΥΔΗΝΟΧ μετά την ανάληψη του μειοδότη του έργου αλλά και των κινήσεων που έπρεπε να έχουν κάνει οι Δήμοι έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν καλύτερα τα θέματα που αφορούν το νερό.
 
  
  Και πέρυσι είχε εμφανιστεί αρσενικό, σημειώνει ο Στρατής Παππάς αναφέροντας τις γεωτρήσεις που είχαν πρόβλημα:
  Συγκεκριμένα στη λεκάνη Κατράρη- Καλαμωτής Στενοχόνης και στις παρυφές της λεκάνης. Είχαμε εμφάνιση αρσενικού στη γεώτρηση Αρμολίων- Πυργίου, σε σχετικά μικρά ποσοστά. Σε μια βοηθητική γεώτρηση για πόσιμο νερό της Βέσσας όπου η συγκέντρωση αρσενικού ήταν στο πολύ υψηλό 80 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (mcg/lt, το 10 έχει οριστεί ως όριο από την ελληνική νομοθεσία).
  Επίσης είχε η γεώτρηση Πλάτης που υδροδοτεί με νερό λάτρας τους οικισμούς Καλαμωτής- Κώμης. Από τη γεώτρηση αυτή ελήφθησαν νέα δείγματα την περασμένη Δευτέρα για να δούμε τι γίνεται φέτος, αφού πέρυσι είχε παρουσιάσει συγκέντρωση 19 mcg/lt.
  Το αρσενικό πρωτοεντοπίστηκε από το στρατό στη γεώτρηση που υδροδοτούσε μέχρι 7 Μαίου τα Αρμόλια, στρατόπεδο Αρμολίων, Εμπορειός, μέρος Πυργίου και Δότια. Βρίσκεται μόλις 80 μέτρα από τη γεώτρηση Στενοχώνης (ή Συνδέσμου) που υδροδοτεί το Δήμο Ιωνίας και ήδη εμφάνισε αρσενικό 13-14 mcg/lt.
 
  Αλλαγή τρόπου άντλησης
  Ο κ. Παππάς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση όπως και έγινε, με τις προτάσεις (είχαν γίνει και στο παρελθόν) να ανυψωθούν τα αντλητικά συγκροτήματα και με μειωθεί η ωριαία παροχή λήψης με επιμήκυνση του χρόνου άντλησης.
  Εφαρμόζοντας αυτό το μέτρο στην Καλλιμασιά είχαμε άμεση μείωση των χλωριόντων από 2780 στα 1230 (αν και το όριο για το πόσιμο νερό είναι τα 250 ppm/lt).
  Η δε αγωγιμότητα (μετρά τα ιονισμένα στο σύνολό τους σωματίδια μέσα στο νερό)  μειώθηκε από 3700 στα 1830 με όριο τα 2500 μS/cm, στη γεώτρηση Στενόχωνης του Δήμου Ιωνίας σημείωσε ο κ. Παππάς.
  Αν και αυτό έπρεπε να το τηρούν εντούτοις οι Δήμοι καταφεύγουν στη μεγάλη ωριαία λήψη σε λίγες ώρες για να εκμεταλλευθούν το φθηνότερο νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ!
  «Το τόνισα και στην επιτροπή ότι πρέπει να ψάξουμε και την παρέα που συνοδεύει το αρσενικό. Επικινδυνότητα μεγάλη υπάρχει όταν το αρσενικό είναι πάνω από 300 mcg/lt, όπου έχει παρατηρηθεί εμφάνιση καρκίνου της κύστης και μάλιστα επιθετικού καρκίνου», σημείωσε ο κ. Παππάς που παραδέχτηκε ότι δημιουργούνται συσσωρεύσεις στον οργανισμό των βαρέων μετάλλων
 
  Αδρανήσαμε
  Στο ερώτημα γιατί δεν τις κλείνουμε τελείως αυτές τις κουρασμένες γεωτρήσεις, ο Στρατής Παππάς σημείωσε ότι δεν υπάρχουν τα εναλλακτικά υδρευτικά έργα. Το κακό είναι όμως ότι όπου υπήρξαν μελέτες δεν σημαίνει ότι προχώρησαν και τα αντίστοιχα έργα.
  Με πλούσια εμπειρία από τα 32 χρόνια ενασχόλησης με το συγκεκριμένο αντικείμενο και έχοντας διατελέσει δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Μαστιχοχωρίων μετά τις συνενώσεις του Καποδίστρια-1 είχε καταθέσει συγκεκριμένες μελέτες.
  «Πιστέυω ότι υπάρχουν λύσεις και αν είχαμε προχωρήσει θα μπορούσαμε να κάνουμε μια κυκλική εκμετάλλευση ώστε να δίνεται χρόνος στις γεωτρήσεις και κατά προέκταση στις υδατολεκάνες να ξεκουράζονται», σημειώνει.
  Για το Δήμο Ιωνίας τονίζει ότι θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την. καλοκαιρινή περίοδο τη γεώτρηση στην Τήλη (Παναγιά Σικελιά). Βέβαια και αυτή ήταν περίοδος που είχε στερέψει λόγω υπεράντλησης!
  Η περιοχή είναι μια από τις επιλεγμένες όπου θα γίνουν γεωτρήσεις μέσα από το πρόγραμμα του ΣΥΔΗΝΟΧ (ήδη έχει οριστεί ο ανάδοχος)..
  Μάλιστα ο κ. Παππάς έκανε την πολύ σημαντική παρατήρηση ότι η γεώτρηση έχει άμεση σχέση με το φράγμα Κατράρη και αναμένεται ότι όσο ανεβαίνουν τα νερά του φράγματος η γεώτρηση θα εμπλουτίζεται (έχει παρατηρηθεί αυτή η σχέση από την περίοδο που λειτουργούσε η πηγή Γρηγοριάδη).
  Στην περιοχή υπάρχει δε η δυνατότητα να γίνει μίξη νερού αφού τα δίκτυα από Στενοχώνη και Σικελιά φτάνουν στις ίδιες δεξαμενές.
 
  Στο Δήμο Μαστιχοχωρίων σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλημα λόγω της έλλειψης σχεδιασμού και διαχείρισης: .
  Γνωρίζοντας και ως παλιός δημοτικός σύμβουλος την περιοχή σημείωσε ότι δυστυχώς χωρίς φειδώ και προβληματισμό δόθηκαν άδειες από το Τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων για 2 γεωτρήσεις που τα 2 τελευταία χρόνια έχουν αντλήσει πάνω από 600.000 κυβικά μέτρα νερού για ανεξέλεγκτη άρδευση. «Θα έπρεπε να είχε γίνει έλεγχος για μετρητές και μετά να δινόταν έγκριση για σύνδεση με τη ΔΕΗ» τονίζει.
  Επίσης αν είχε αξιοποιηθεί στα Μαστιχοχώρια η γεώτρηση Δριμιού (με μόλις 71 χλωριόντα), που έγινε γνωστή το Νοέμβριο 2001 και αξιοποιήθηκε μόλις 7 Μαΐου 2008! «Θα μπορούσαν δηλαδή σε Αρμόλια και Βέσσα να άνοιγαν την βρύση και να πίνουν με ασφάλεια νερό!», σημειώνει.
  Υπάρχει επίσης λίγο πιο πάνω από το κυνηγετικό περίπτερο στο Εμπορειός, περιοχή Καλλέργη, από τον Οκτώβριο του 2002 γεώτρηση. Μάιο του 2007 τοποθετήθηκε αντλία και έγινε το σπιτάκι, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει πληρωθεί η ΔΕΗ για να υπάρξει ηλεκτροδότηση!
 
  Υπάρχει γεώτρηση στη θέση Χεριζώνα εντός ορίων Βέσσας, που ανορύχτηκε το 2002, έδειξε ότι υπάρχει καλής ποιότητας νερό πλην όμως από τότε παραμένει ως έχει!
  Αν προσθέσουμε και το νερό που δίνει στο Λιθί η γεώτρηση Κακοπετριάς στο Κοντυλόπο από το 1995 θα μπορούσε ο Δήμος να υδρευόταν χωρίς να κάνει χρήση των γεωτρήσεων της Στενοχώνης.
  «Να σημειώσω επίσης, τονίζει ο Στρατής Παππάς, ότι σαν δημοτικός σύμβουλος είχα προτείνει στους Δήμους Μαστιχοχωρίων και Ιωνίας να γίνουν ανασχετικά φράγματα στην περιοχή της Τήλης με ένα προϋπολογισμό 3.000 ΕΥΡΩ από κάθε Δήμο. Πλην όμως δεν προχώρησε τίποτα…».
   Οι προτάσεις έβγαιναν μέσα από μια βαθιά γνώση για το υδρευτικό αφού όπως μας λέει από το 1987 είχαν κάνει ολοκληρωμένη μελέτη για ανασχετικά φράγματα  στη Χίο μαζί με το γεωλόγο Μάριο Αβδελιώδη και τον αείμνηστο Γιώργο Καλουτά.. από αυτά δεν προχώρησε τίποτα.
  Σημειώνει ότι το πρόβλημα του νερού δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως πολιτικό και να αποτελεί πρώτο θέμα των προεκλογικών υποσχέσεων. Μόνο έτσι υπάρχει πιθανότητα να λυθεί.
  Ειδικά για τους Δήμους Μαστιχοχωρίων, Ιωνίας και Καμποχώρων σημειώνει ότι το θέμα του νερού πρέπει να εξεταστεί ενιαία αφού η μια περιοχή εξαρτάται ή επηρεάζει την άλλη.
 
  Πρόγραμμα γεωτρήσεων
  Τονίζει την ανάγκη να υπάρχει συνεργασία των δημοτικών αρχόντων με το Γραφείο του οποίου προΐσταται (αν και αυτό το θέμα της συνεργασίας το έθεσε προς τους Δημάρχους και το τμήμα Υγιεινής της Νομαρχίας).
  Χαρακτηριστικό είναι ότι αν και είναι σύμβουλος του ΣΥΔΗΝΟΧ εντούτοις δεν έχει κληθεί στις τελευταίες συνεδρίες, όπου συζητιόταν και το σημαντικό θέμα για το φράγμα Κόρης Γεφύρι. Τόνισε δε ότι όπως και στο φράγμα Κατράρη είναι σημαντικό με την ολοκλήρωση των φραγμάτων να έχουν γίνει και τα απαραίτητα δίκτυα.
  Σημειώνει για παράδειγμα την ανάγκη να υπάρξει νομαρχιακός σχεδιασμός, τονίζοντας ότι στον αρχικό σχεδιασμό ήταν το φράγμα Κοντού που στην πορεία ξεχάστηκε αν και είναι συμπληρωματικό με αυτό του Κατράρη.
  Ιδιαίτερη αναφορά μας έκανε για το πρόγραμμα των γεωτρήσεων που θα γίνουν από το ΣΥΔΗΝΟΧ και έχει χρηματοδότηση 600.000 ΕΥΡΩ. Εκτός της γεώτρησης στην Τήλη, γεωτρήσεις θα γίνουν επίσης είτε παραγωγικές (για άμεση χρήση) είτε ερευνητικών, τόσο στην κεντρική Χίο ώστε να γίνει αντικατάσταση των γεωτρήσεων Χέλιου και Γούλια. Σε Καρδάμυλα- Αμάδες, όπως και στη Βολισσό, στον ποταμό Μαλαγκιώτη.
  Έχει προταθεί ακόμα η περιοχή Ανυδρου, δυτικά του Κοντυλόπου, που βρίσκεται όμως εντός Δήμου Μαστιχοχωρίων, που δεν ανήκει στο ΣΥΔΗΝΟΧ.
  Ένας ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων θα μπορούσε να αντιμετώπιζε και τέτοια προβλήματα.
  «Από 9 έως 23 Ιουνίου θα βρίσκομαι στη Μυτιλήνη, στη διεύθυνση υδάτων περιφέρειας όπου θα παρουσιαστεί από το υπουργείο Ανάπτυξης το «πρόγραμμα εκπαίδευσης στα πλαίσια του έργου ανάπτυξης συστημάτων και εργαλείων διαχείρισης υδατικών πόρων, υδατικού διαμερίσματος νήσων Αιγαίου», σημειώνει.
  Μέσα από αυτό το σχέδιο προβλέπονται και ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων και μάλιστα με καταληκτική ημερομηνία το 2009.
  Ίσως τότε να μπορέσουμε να έχουμε ενιαία πολιτική για το νερό στο νομό και τα ζητήματα λειψυδρίας να αντιμετωπίζονται με περισσότερο επιστημονικό τρόπο.

 

του Θοδωρή Πυλιώτη

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 29/5/2008 (dimokratiki.org)