Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιάννης Μακριδάκης: η ανεκδιήγητη φιέστα για το κρουαζιερόπλοιο ξεφτιλίζει ένα ολόκληρο νησί…

Γιάννης Μακριδάκης: η ανεκδιήγητη φιέστα για το κρουαζιερόπλοιο ξεφτιλίζει ένα ολόκληρο νησί…

12

    

Εδώ και πολύ καιρό απέχω συνειδητά, για διάφορους λόγους, από το να εκφράζω την άποψή μου για τα τεκταινόμενα στην τοπική μας καθημερινότητα. Αρκετά πράγματα που αντιλαμβάνομαι ζώντας σε αυτή την πόλη με προκαλούν και γεννούν μέσα μου φωνές διαμαρτυρίας και απόγνωσης αλλά καταφέρνω να τις πνίγω σκεπτόμενος βασικά το χάσιμο πολύτιμου χρόνου για τη συγγραφή και τεκμηρίωση κειμένου που εν τέλει δε θα διαφέρει πολύ από μια τουφεκιά στο πουθενά, αφού η βλακεία δυστυχώς είναι αήττητη και η Χίος έχει πλέον το προνόμιο να κυβερνάται από πανίσχυρους άνδρες. Και γυναίκες.
     Το αίσθημα όμως ντροπής και αναξιοπρέπειας που ένιωσα προχθές το πρωί όταν αντίκρισα στο λιμάνι τους ιθαγενείς ντυμένους καρνάβαλους να υποδέχονται με τα ταμ ταμ το κρουαζιερόπλοιο δε στάθηκε ικανό να καταπνιγεί παρόλες τις απέλπιδες προσπάθειές μου. Και τώρα, δυο μέρες μετά, το γράφω για να μη σκάσω.
     Και ρωτάω:
     Με ποιο δικαίωμα κυρίες και κύριοι οργανωτές αυτής της ανεκδιήγητης φιέστας ξεφτιλίζετε ένα νησί ολόκληρο και τους κατοίκους του που ήταν ανέκαθεν άνθρωποι σοβαροί, πνευματώδεις, εξωστρεφείς, κοσμοπολίτες; Έχουμε πέσει άραγε τόσο χαμηλά ώστε εν έτι 2008 να πιθηκίζουμε τελετές ιθαγενών του Αιγαίου κατά τη δεκαετία του 60; Έχει φτάσει σε τέτοια απόγνωση η πάλαι ποτέ αρχόντισσα Χίος;
     Τι θέλατε να δείξετε, κύριοι και κυρίες, σε ντόπιους και σε τουρίστες με αυτή την προσβλητική σας συμπεριφορά; Αν είχατε στο νου σας τη χιακή φιλοξενία, είστε μακρά νυχτωμένοι. Αν πάλι θέλατε να εντυπωσιάσετε υποδεχόμενοι με τιμές αρχηγού κράτους συνταξιούχους της εργατικής εστίας των βόρειων χωρών, δεν σκεφτήκατε μήπως εκτεθείτε στα μάτια της Βασίλισσας της Ισπανίας Σοφίας, που έτυχε να περάσει από το λιμάνι μας πριν λίγες μέρες και την ωθήσετε να εκφράσει τη ζήλεια της για τις τιμές που εκείνη δεν έτυχε; Αν, τέλος, είχατε στόχο να δώσετε την εικόνα ενός κακομοίρη λαού που κοιτάζει ζηλόφθονα τα κατεστραμμένα πλέον από την επέλαση των τουριστών βραχονήσια του Αιγαίου και προσπαθεί με κάθε τρόπο να καταντήσει όμοιος, σας βεβαιώ ότι πετύχατε απόλυτα.
     Ίσως βέβαια και να θέλατε να κάνετε οφθαλμοφανές στον ντόπιο πληθυσμό ότι δεν σας καίγεται καρφί για τη βελτίωση της καθημερινότητάς του και την εικόνα της πόλης στην οποία διαβιεί γι’ αυτό και βγήκατε κουστωδία στην αγορά ελέγχοντας την καθαριότητα και τη νομιμότητα, μη και ρεζιλευτούμε στα μάτια των επισκεπτών. Κούνια που σας κούναγε, λέω εγώ.
     Είμαι εξοργισμένος, όπως και δεκάδες συμπολίτες μου, που σχολίασαν αυτές τις δυο μέρες με πικρία, αλλά ευτυχώς και με σαρκασμό -στοιχείο που αποδεικνύει ότι δεν έχουμε χάσει ακόμα το πολιτιστικό μας επίπεδο και άρα δε μας αξίζετε κύριοι κυβερνώντες- όλη αυτή την κατάντια σας.
     Όταν στη δεκαετία του 1930 έφτασε το πρώτο γαλλικό κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι της Χίου, ο τότε Δήμαρχος Λ. Καλβοκορέσης, ο οποίος σημειωτέον είχε εκδώσει τότε και τον πρώτο τουριστικό οδηγό του νησιού, πήρε τον Πρόξενο της Γαλλίας στη Χίο και ανέβηκαν τιμητικά στο πλοίο για να καλωσορίσουν με σοβαρότητα, ως όφειλαν, τους πρώτους επισκέπτες. Σήμερα, περίπου εβδομήντα χρόνια μετά, αυτή η σοβαρότητα δεν ακολούθησε δυστυχώς την πορεία της ζωής σ’ αυτή την πόλη. Έμεινε πολύ πίσω και ξεχάστηκε. Τη θέση της πήρε η αναίδεια και ο διασυρμός του δημόσιου βίου και της συνολικής εικόνας του νησιού μας.
     Ντροπή σας.
    
     Γιάννης Μακριδάκης