Αρχική Νέα Τοπικά Απεργία αρχαιολόγων- ανακοίνωση ΕΝΩΤΙΚΗΣ

Απεργία αρχαιολόγων- ανακοίνωση ΕΝΩΤΙΚΗΣ

25

 


16/6/08


Ανακοίνωση Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης- ΥΠΠΟ

Την Τετάρτη 18 Ιουνίου απεργούμε
και συγκεντρωνόμαστε στις 10 π.μ. στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης
(απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
και του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής, Στερεάς και Νήσων)

Στη σκιά του βράχου…
     Ο περασμένος χειμώνας άφησε την καταχνιά του στο Υπουργείο Πολιτισμού. Μία από τις επιπτώσεις της πτώσης του πρώην Γ.Γ. ήταν η πολύμηνη διακοπή της χρηματοδότησης, ακόμη και για τις στοιχειώδεις ανάγκες των υπηρεσιών, και η σταδιακή απογύμνωση από προσωπικό, με τις απολύσεις των συμβασιούχων και το πάγωμα των προσλήψεων. Το «σκάνδαλο Ζαχόπουλου» έγινε μια καλή αφορμή για να ξεδιπλωθεί μια προαποφασισμένη πολιτική: υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και, τελικά, απαξίωση των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, ώστε να αδυνατούν να επιτελέσουν το έργο τους. Όπως και στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, στο όνομα της (ενορχηστρωμένης) «χρεωκοπίας» του δημοσίου, το ιδιωτικό κεφάλαιο έρχεται να καλύψει το κενό (με ακριβότερες και χαμηλότερης ποιότητας υπηρεσίες…). Το σχέδιο νόμου για τη μετατροπή του Μουσείου της Ακρόπολης σε ν.π.δ.δ. κινείται στην ίδια κατεύθυνση, καθώς:
> Αποκόπτει το Μουσείο θεσμικά από τις δομές του Υπουργείου, ώστε το -διορισμένο από τον Υπουργό- Δ.Σ. να διαθέτει μεγαλύτερη «ευελιξία» και, απαλλαγμένο από τις «αγκυλώσεις» του δημοσίου, να μπορεί, χωρίς έλεγχο και περιττές «γραφειοκρατίες», να αποφασίζει μόνο του και να συμπράττει με όποιον ιδιώτη θέλει για θέματα διαχείρισης των συλλογών, παραγωγής-διακίνησης πωλητέων, εκμετάλλευσης δικαιωμάτων και χώρων αναψυχής, φύλαξης κ.ο.κ.
> Αποκόπτει το Μουσείο από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, χάριν του οποίου υπάρχει, πέραν κάθε δεοντολογίας. Θα έλεγε κανείς ότι οι μουσειακοί χώροι αντιμετωπίζονται ως πρόφαση για τη λειτουργία το VIP εστιατορίου (για τη θέα του οποίου κινδυνεύουν να γκρεμιστούν τα νεοκλασικά της Διον. Αρεοπαγίτου)!
> Αποκόπτει τα έσοδα του μεγαλύτερου μουσείου της χώρας από το κοινό ταμείο του ΤΑΠΑ, μέσω του οποίου -κουτσά στραβά- στηρίζεται η λειτουργία και των μικρότερων μουσείων. Η άποψη της ηγεσίας του ΥΠΠΟ είναι, άλλωστε, γνωστή: στο εξής θα χρηματοδοτείται μόνο ό,τι πουλάει.
     Με την αιφνιδιαστική της κίνηση η ηγεσία του ΥΠΠΟ επιδεικνύει, παράλληλα, και έναν ιδιαίτερο «νομοθετικό» αυταρχισμό. Όχι μόνο γιατί φέρνει ένα τέτοιο σχέδιο νόμου, παρά την εκφρασμένη και ομόφωνη αντίθεση όλων των συλλόγων του Υπουργείου, αλλά και γιατί επιχειρεί με ένα 4σέλιδο νομοθέτημα να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις (στο ν.π.δ.δ. οι εργασιακές σχέσεις και οι προσλήψεις είναι θέμα του Δ.Σ.!), να παρακάμψει τον Αρχαιολογικό Νόμο και να αλλάξει de facto τον Οργανισμό του Υπουργείου. Προφανώς η «διασταλτική ερμηνεία» του Συντάγματος από την κυβέρνηση της ΝΔ δεν σταματά στο άρθρο 16…
Το διαχρονικό σκάνδαλο της «ευελιξίας»
     Για ποια «ευελιξία» μας μιλούν; Για την «ευελιξία» των εργολάβων στα έργα του ΤΔΠΕΑΕ (ν.π.ιδ.) ή την «ευελιξία» τού να προσλαμβάνονται εν κρυπτώ «ημέτεροι» συμβασιούχοι σε έργα-φαντάσματα (βλ. Υδάτινες διαδρομές), την ίδια στιγμή που εργαζόμενοι με πολύχρονη πείρα στο ΥΠΠΟ απολύονται; Για την «ευελιξία» του ΟΠΕΠ Α.Ε. να κάνει τον ενδιάμεσο των εταιριών (μεταξύ των οποίων και η Siemens); Ή μήπως για την «ευελιξία» στο χώρο του σύγχρονου πολιτισμού, όπου την πολιτική δεν χαράζει πλέον το Υπουργείο αλλά τα διάφορα ν.π.δ.δ. και ν.π.ι.δ.; Και αντίστροφα: ποια «ευελιξία» περιμένουν από Εφορείες και δημόσια Μουσεία, χωρίς χρηματοδότηση, προσωπικό και μέσα, με άθλια αμειβόμενους εργαζόμενους που πιστώνουν μονίμως το δημόσιο ακόμη και με τα «δανεικά» των εκτός έδρας και των απλήρωτων υπερωριών;
     Όλα αυτά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία… Ήδη επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε η απαξίωση του έργου της Υπηρεσίας και η προσπάθεια υποκατάστασης του ρόλου της από ποικιλώνυμα νομικά πρόσωπα. Έργα των Εφορειών περνούν στο (αδρά χρηματοδοτούμενο) ΤΔΠΕΑΕ, τα αναψυκτήρια και τα πωλητήρια (σε λίγο καιρό και τα εισιτήρια…) μεγάλων χώρων και μουσείων περνούν στον ΟΠΕΠ που αποσπά ζηλευτά κονδύλια (για έργα που δεν παράγει ο ίδιος, αλλά αναθέτει σε ιδιώτες), ενώ το ΤΑΠΑ –ελλείψει χρημάτων- έχει σταματήσει κάθε εκδοτική δραστηριότητα, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα «νοικιάσει» σε ιδιώτες ακόμη και τα εκμαγεία του. Η χλιαρή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο Λιάπη δεν είναι τυχαία…


«Ευελιξία»: Να δεις τι σου ‘χω για μετά…
     Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη – Κέντρο Εθνομουσικολογίας (ΜΕΛΜΟΚΕ), ένα μουσείο μοναδικό στο είδος του, λειτουργεί εδώ και χρόνια ως ν.π.δ.δ. Δεν τους αρκεί! Προωθούν νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή του σε ν.π.ι.δ., αποκαλύπτοντας τα συνολικότερα σχέδιά τους… Και, φυσικά, το εργασιακό μέλλον του προσωπικού του Μουσείου καθίσταται αβέβαιο!
     Άλλωστε, το ΥΠΠΟ, πρωταθλητής από χρόνια στις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, επιθυμεί να παγιώσει πλέον την πολιτική του «φύγε εσύ – έλα εσύ», αλλά και την υποκατάσταση της σταθερής και έμμισθης εργασίας με την «μαύρη» εργασία τύπου STAGE. Την ίδια στιγμή, στο όνομα της «ευελιξίας» της αγοράς και της παραγωγικότητας, η Ε.Ε. αποφασίζει να καταργήσει οριστικά το 8ωρο εισάγοντας την εβδομάδα των 65 ωρών… «Ευελιξία» παντού!
Να αντισταθούμε συλλογικά πριν να είναι πολύ αργά!
     Ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπορεύσιμο προϊόν. Η λογική «θα χρηματοδοτούμε μόνο ό,τι πουλάει» είναι αντίθετη σε κάθε έννοια δημόσιου συμφέροντος. Η μόνη «ανταποδοτικότητα» που εμείς αναγνωρίζουμε στην πολιτιστική κληρονομιά είναι η κοινωνική ανταποδοτικότητα: η προστασία και ανάδειξη των μνημείων για την υποστήριξη της συλλογικής μνήμης, η μετατροπή των δημόσιων μουσείων σε σύγχρονα και ζωντανά κύτταρα πολιτισμού και παιδείας, η σύνδεση του πολιτιστικού με το φυσικό περιβάλλον και η απόδοσή τους στο κοινωνικό σύνολο. Και αυτή δεν περνά μέσα από τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τους νόμους της αγοράς, δεν περνά μέσα από την απαξίωση και την εξαθλίωση των εργαζομένων στον πολιτισμό.
        
* ΟΧΙ στη μετατροπή σε ν.π.δ.δ. του Μουσείου της Ακρόπολης, στη μετατροπή σε ν.π.ι.δ. του ΜΕΛΜΟΚΕ, στην ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. ΟΧΙ στην απαξίωση των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ και των εργαζομένων σε αυτές.
* Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας (αύξηση και ένταξη στο μισθό του «πολιτιστικού επιδόματος»,  αύξηση και έγκαιρη καταβολή των οδοιπορικών, απόσυρση του απαράδεκτου από κάθε άποψη σχεδίου μεταστέγασης του ΥΠΠΟ στο ακατάλληλα κτίριο των πρώην ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΩΝ ΚΕΡΑΝΗ).
* Επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων, κατάργηση του περιορισμού του 24μήνου (ΠΔ 164/2004), μονιμοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών.