Αρχική Νέα Τοπικά ΕΛΜΕ- καταγγελία: παίρνουν τα μόρια αλλά δεν υπηρετούν!

ΕΛΜΕ- καταγγελία: παίρνουν τα μόρια αλλά δεν υπηρετούν!

8

 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
      για τη Μοριοδότηση Αποσπασμένων Εκπαιδευτικών
              Bολισσού – Οινουσσών- Ψαρών.


   

  Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ κατά τη συνεδρίασή του της 12-06-2008 εξέτασε συνολικά τα αριθμητικά  στοιχεία που έχουν σχέση με τις οργανικές θέσεις που υπάρχουν συνολικά στις τρεις περιοχές ´ôκαι Δ΄Νομού Χίου (δηλαδή Γυμνάσιο Βολισσού- Γυμνάσιο-Λ.Τ.-ΕΠΑΛ Οινουσσών και Γυμνάσιο –Λ.Τ. Ψαρών) σε συνδυασμό με τον τρόπο με τον οποίο καλύφθηκαν οι πραγματικές ανάγκες λειτουργίας αυτών των σχολείων και διαπίστωσε ότι:
Συνολικά οι  μισθοδοτούμενοι στο 2007-2008 σ΄ αυτά τα σχολεία με οργανική θέση και  νεοδιόριστοι είναι 134 καθηγητές από τους οποίους οι 23 ήταν με άδειες , με αποσπάσεις εντός και εκτός Χίου 70 και απ΄ αυτούς 47 σε γραφεία του ΥΠΕΠΘ.
Έτσι εργάστηκαν συνολικά  εκεί 40 καθηγητές με οργανικές θέσεις ή νεοδιόριστοι με προσωρινή τοποθέτηση καθώς και  19 αναπληρωτές και 2 ωρομίσθιοι καθηγητές. Αυτοί είναι οι συνάδελφοί μας που δοκιμάστηκαν από τις αντικειμενικά αντίξοες συνθήκες διαβίωσης στις ακριτικές περιοχές του Νομού μας και δικαιούνται της νόμιμης μοριοδότησης.

Οι αποσπασθέντες  όμως «καθηγητές φαντάσματα», λαμβάνουν 10-11-12 μόρια κατ΄ έτος όπως ορίζει ο Νόμος αντίστοιχα για τις περιοχές  Β΄, Γ΄, Δ΄ Χίου που είναι πολύ περισσότερα από τα μόρια των θέσεων που είναι στις πόλεις ή περιοχές που  πραγματικά υπηρετούν.
Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι,  να έχουμε καθηγητές δύο ταχυτήτων, γιατί δημιουργείται αδικία μεταξύ των ενδιαφερομένων για μετάθεση ή βελτίωση θέσης συναδέλφων οι οποίοι αν και παλαιότεροι δεν μπορούν, να συγκεντρώσουν ικανό αριθμό μορίων και να καταλάβουν οργανικές θέσεις.
Επιπλέον τονίζουμε ότι είναι αδικαιολόγητος ο μεγάλος αριθμός οργανικών θέσεων σ΄ αυτά τα σχολεία μας. Για παράδειγμα, πώς είναι  δυνατόν να δικαιολογούνται 38 οργανικές στη Βολισσό με 19 παιδιά και να παίρνουν μετάθεση 5 καθηγητές  Πληροφορικής; Υπάρχουν φυσικά και άλλα παραδείγματα σε άλλες ειδικότητες.

 


Το φαινόμενο αυτό των ανορθολογικών διορισμών ξεκίνησε σε μικρή κλίμακα από το 2001 αλλά σήμερα πλέον έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται από το ΥΠ.Ε.Π.Θ. παρά το ότι η ΟΛΜΕ έχει καταθέσει τις θέσεις της για το θέμα με υπόμνημα  στις 7-2-08 και είναι οι ακόλουθες.
«Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των εκπαιδευτικών που αποσπώνται σε μη
εκπαιδευτικές υπηρεσίες και οργανισμούς έχει διευρυνθεί απαράδεκτα (7.000 περίπου). Αυτό προκαλεί διαδοχικές παρενέργειες σ’ όλο το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών.
Κρίνουμε αναγκαίο τα κενά διοικητικού προσωπικού στην Κεντρική Υπηρεσία του
ΥΠΕΠΘ, στις περιφερειακές υπηρεσίες, στα σχολεία κ.λπ. να καλύπτονται με μόνιμους διορισμούς διοικητικών υπαλλήλων καθώς και με εθελοντικές μετατάξεις εκπαιδευτικών. Για όσο ακόμη χρόνο θα υπάρχουν τα κενά αυτά, η ΟΛΜΕ δεν είναι καταρχήν αντίθετη με την κάλυψή τους με αποσπάσεις εκπαιδευτικών, οι οποίες θα πραγματοποιούνται έτσι, ώστε να  εξασφαλίζεται κατά προτεραιότητα η εύρυθμη λειτουργία όλων των σχολείων από την 1η του Σεπτέμβρη.
Σχετικά, προτείνουμε τα παρακάτω:
α) Όλες οι αποσπάσεις να γίνονται από το ΚΥΣΔΕ, το όργανο που θα πρέπει να έχει στην ευθύνη του το σύνολο των υπηρεσιακών μεταβολών (προκειμένου να έχει τη συνολική εικόνα της κατάστασης).
β) Να θεσμοθετηθούν μοριοδοτούμενα κριτήρια για όλες τις κατηγορίες αποσπάσεων (από νομό σε νομό, από σχολείο σε σχολείο, στον ΟΕΕΚ και τα ΙΕΚ, στα ΑΕΙ-ΑΤΕΙ, σε διοικητικές θέσεις κ.λπ.).
γ) Οι αποσπάσεις των καθηγητών στις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ, στις περιφερειακές δ/νσεις και γραφεία εκπαίδευσης, στα ΠΕΚ, στα ΙΕΚ και τους άλλους οργανισμούς εκτός των ΑΕΙ να γίνονται για μια τριετία και με δυνατότητα ανανέωσης για μια ακόμη διετία.

 

Ως κίνητρα προτείνουμε:
1. Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί να λαμβάνουν τα μόρια της οργανικής τους θέσης και πάντως, σε κάθε περίπτωση, όχι πάνω από τέσσερα (4) μόρια (μονάδες).
2. Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί να αποκτούν δικαίωμα μετάθεσης με τη συμπλήρωση της τριετίας ακόμα και αν δεν έχουν υπηρετήσει ένα έτος στη νέα οργανική τους θέση.
δ) Οι νεοδιόριστοι να μην έχουν δικαίωμα απόσπασης σε υπηρεσίες, εκπαιδευτικές ή μη. Αποσπάσεις νεοδιορίστων να γίνονται μόνο σε περιπτώσεις υπεραριθμίας και μόνο σε σχολική μονάδα άλλου ΠΥΣΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, για την απόσπασή τους να λαμβάνονται υπόψη τα μόρια που συγκεντρώνουν για την τοποθέτησή τους σε σχολική μονάδα.
Μετά από όλα τα παραπάνω , ως  ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου, καταγγέλλουμε δημόσια το  πελατειακό εργασιακό καθεστώς ή αλλιώς λεγόμενο «μαγαζί ρουσφετιών» που εφαρμόζει το ΥΠΕΠΘ ( που κατά τα άλλα δηλώνει ότι «όλα είναι θέμα παιδείας») αλλοιώνοντας τις αντικειμενικές διαδικασίες μεταθέσεων και αποσπάσεων των εκπαιδευτικών εφόσον ευνοεί τις ανισότητες μεταξύ των ενδιαφερομένων. 
Απαιτούμε από το ΥΠΕΠΘ να διορθώσει αυτή τη στρέβλωση ώστε να λειτουργεί δίκαια το σύστημα των Υπηρεσιακών μεταβολών των καθηγητών αποδίδοντας στον καθένα τα μόρια της θέσης που υπηρετεί πραγματικά.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


   ΙΑΚΩΒΟΣ ΜΠΡΙΛΗΣ                                       ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΜΥΡΝΙΟΥΔΗΣ