Αρχική Απόψεις Aρθρα Μιχάλης Σφυράκης: έργα και λιμάνια

Μιχάλης Σφυράκης: έργα και λιμάνια

10

 Πρέπει κάποτε να απαιτηθεί από την κοινωνία ένας απολογισμός για περιβόητα μεγάλα έργα στο νησί μας ,για τα οποία πολύ χρόνο  χρήμα  και ψήφους έχουν σπαταλήσει..


 

 Από το έργο Ναγού με την αμαρτωλή ιστορία του…σήμερα η Χίος  πλένεται με σκευάσματα  υδραργύρου, αρσενικού,   χλωρίου και ότι άλλο μεταλλικό  προκύψει…
  Το έργο της Μαρίνας…..ξεχασμένο…  για να ωριμάζει η πολιτική και ηθική παραγραφή του
 Το αεροδρόμιο.. φορτισμένο με την αναπτυξιακή πορεία του νησιού, δεν αποδίδει πλέον στις δυνάμεις που επένδυαν ψηφοθηρικά. δεκαετίες τώρα
 Ο περιφερειακός δρόμος της πόλης  με τους κομπογιαννίτικους  σχεδιασμούς του ουσιαστικά ακυρώνεται
 Το φράγμα της Κόρης καταλήγει σε ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών
 Το επόμενο μεγάλο έργο που προστίθεται στον κατάλογο είναι το νέο λιμάνι…

Μπορεί να μην έχομε πλοία αλλά λιμάνια  οσα θές..και ..2..και 3 ….


 Είναι γεγονός ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα επιφέρει περιορισμούς   και αλλαγές  στο σχεδιασμό του κλάδου των μεταφορών .
 Σε αντίθεση με τα ισχύοντα σήμερα ,μεταφορές και το εμπόριο θα αποκτήσουν περισσότερα και εντονότερα τοπικά χαρακτηριστικά.
  Αυτό το διαφαινόμενο τοπίο δεν είναι άσχετο και με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες  και όσα ακούγονται από τους εφοπλιστές, για περιορισμό δρομολογίων, για άρση της απευθείας σύνδεσης της Χίου με το Πειραιά κλπ…αφού η επίκληση του κόστους του καυσίμου  είναι η υπαρκτή δικαιολογία και η κυβέρνηση μάλλον επιλέγει τον ρόλο του θεατή στην επιθετική στάση των εφοπλιστών.
Συνεπώς  οι οποίοι σχεδιασμοί και πλειοδοσίες για νέο η νέα λιμάνια βρίσκονται εκτός πραγματικότητας και απλώς υπηρετούν  ανέξοδες  προσωπικές πολιτικές .
Το λιμάνι  των Μεστών μπορεί να εξασφαλίσει την πλέον γρήγορη και δυνητικά οικονομικότερη λύση στην ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Πειραιά..
Δυστυχώς κανείς από τους τοπικούς παράγοντες δεν έχει την στοιχειώδη διορατικότητα να αναδείξει τη φυσική δυτική πύλη του νησιού.
Προτιμούν τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού  και της πλειοδοσίας για  να γεμίσουν τον πολιτικό χρόνο εν όψει πιθανών ανακατατάξεων του πολιτικού προσωπικού του δικομματισμού.


ΥΓ. Κάποιοι  που όψιμα ανακάλυψαν την απορρόφηση κονδυλίων από την  ΕΕ ας χαμηλώσουν τουλάχιστον τον αντιευρωπαϊσμό τους.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΦΥΡΑΚΗΣ
ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ