Αρχική Νέα Τοπικά Εγκύκλιος οδηγία για την αντιμετώπιση του αιμορραγικού πυρετού

Εγκύκλιος οδηγία για την αντιμετώπιση του αιμορραγικού πυρετού

5

 Εγκύκλιος οδηγία με την οποία δίδονται σαφείς οδηγίες και ανακοινώνονται προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του αιμορραγικού πυρετού, στον αγροτικό και κτηνοτροφικό πληθυσμό της χώρας, εστάλη από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις – Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της επικράτειας.


Με αφορμή την εκδήλωση μεμονωμένου -όπως επισημαίνεται- κρούσματος αιμορραγικού πυρετού σε πολίτη, που προκλήθηκε από ειδικό κρότωνα (τσιμπούρι) στην περιοχή της Ροδόπης, εδόθη εντολή από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Κιλτίδη, να διεξαχθεί επιδημιολογική μελέτη, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ, στις εκτροφές μικρών μηρυκαστικών και στρουθοκαμήλου για τις περιοχές Θράκης, Μακεδονίας και Ηπείρου και τις νησιώτικες περιοχές του Βορείου Αιγαίου.


Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, μέχρι να ανακοινωθούν τα πορίσματα της επιδημιολογικής μελέτης, έχουν δοθεί οι αρμόδιες οδηγίες για την Κτηνιατρική Βιοασφάλεια.


Αναλυτικά το κείμενο της εγκυκλίου:


«ΘΕΜΑ : Εμφάνιση αιμορραγικού πυρετού στον άνθρωπο.


Όπως ενημερωθήκαμε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας διαγνώστηκε αιμορραγικός πυρετός Crimean-Congo σε άνθρωπο ο οποίος κατοικούσε στην περιοχή της Ροδόπης. Η διαπίστωση της παραπάνω ασθένειας πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.


Ως γνωστόν η παραπάνω ασθένεια μεταδίδεται από ευπαθή ζώα (μηρυκαστικά, πτηνά, άλογα κλπ.) στον άνθρωπο μέσω ειδικού κρότωνα (τσιμπούρι) ο οποίος μεταφέρει τον ιό αυτό (nairovirus).


Μετά τα παραπάνω η Υπηρεσία μας θα ήθελε να σας επισημάνει ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην εκτροφή, διακίνηση και μεταποίηση των ζώων (εκδοροσφαγείς, παραγωγοί ζώων, μεταφορείς κλπ.) με σκοπό την αποτροπή εμφάνισης της νόσου τόσο στον άνθρωπο όσο και στα εκτρεφόμενα ζώα.


Επίσης θα πρέπει να υπάρξει άμεση χρήση ειδικών ουσιών καταπολέμησης των εκτοπαρασίτων για την θανάτωση των κροτώνων.


Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και όσοι έρχονται σε επαφή με ζώα μπορούν να προστατευτούν με τη χρήση εντομοαπωθητικών. Συγκεκριμένα, παρακαλείστε, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Υγειονομικές Υπηρεσίες, να προβείτε στα ακόλουθα μέτρα στους ανθρώπους :


α) αποφυγή, κατά το δυνατόν, περιοχών όπου υπάρχουν τσιμπούρια,


β) η χρήση εντομοαπωθητικών στα γυμνά μέλη του σώματος (συνιστώνται τα εντομοαπωθητικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο – DEET – και ακολουθούνται οι οδηγίες που αναφέρονται στο σκεύασμα),


γ) κατάλληλο ντύσιμο των ατόμων που ασχολούνται με κτηνοτροφικές και αγροτικές εργασίες και συγκεκριμένα, πουκάμισα με μακριά μανίκια που κουμπώνουν στον καρπό, μακρύ παντελόνι, κάλτσες, υποδήματα και γάντια. Το παντελόνι θα πρέπει να τοποθετείται μέσα στις κάλτσες και τα μανίκια του πουκαμίσου μέσα στα γάντια,


δ) να γίνεται αυτοέλεγχος για τυχόν ύπαρξη τσιμπουριών στο δέρμα, μετά το πέρας αγροτικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων. Σε περίπτωση που εντοπιστεί η ύπαρξη τσιμπουριού να γίνεται παραπομπή σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, ώστε να γίνεται σωστά η αφαίρεσή του.


Τέλος θα θέλαμε να πραγματοποιήσετε επιδημιολογική διερεύνηση στην περιοχή αρμοδιότητάς σας με σκοπό τη διερεύνηση ύπαρξης της νόσου τόσο στον άνθρωπο όσο και στα εκρεφόμενα ζώα.


Τα αποτελέσματα της παραπάνω διερεύνησης να μας αποσταλούν άμεσα και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον πληροφορία.»


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ