Αρχική Απόψεις Aρθρα Στρατής Κακαρίνος: Υπουργός εφοπλιστών και εργολάβων

Στρατής Κακαρίνος: Υπουργός εφοπλιστών και εργολάβων

22


 

 Οι υπηρέτες των εφοπλιστών και των εργολάβων, αυτοί που κάθε φορά μετά από ένα εργοδοτικό έγκλημα τρέχουν να ξεπλύνουν το αίμα από τα χέρια των αφεντικών τους, έπιασαν και τώρα δουλειά. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Βουλγαράκης, θεωρώντας, όπως συνολικά η κυβέρνηση της ΝΔ, ότι τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των εργολάβων είναι «ιερό και όσιο», προσπαθεί να καλύψει τις ευθύνες των φονιάδων που έστειλαν στον τάφο τους 8 εργάτες του «Friendshipgaz», να κουκουλώσει τις ευθύνες τις δικές του και της κυβέρνησής του ως ηθικού αυτουργού, να μειώσει συνολικά το μέγεθος της τραγωδίας.
Ο Γ. Βουλγαράκης, την ώρα που δεν είχαν ανασυρθεί ακόμα τα πτώματα των εργατών, έστειλε τους «Ράμπο» του Λιμενικού και τα ΜΑΤ να επιτεθούν στους εργάτες που διαδήλωναν. Ταυτόχρονα, ο ίδιος, έξω από το Μαξίμου, σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, χαρακτήριζε την τραγωδία …«περιστατικό»! Χτες επανήλθε πιο προκλητικός. Είπε για τις κινητοποιήσεις των εργατών της Ζώνης στο ΥΕΝ: «Οπως συμβαίνει με το Μακεδονίας – Θράκης όπου φωνάζουν οι ΠΑΟΚτζήδες… το ίδιο συμβαίνει και με αυτό το υπουργείο». Δηλαδή, «ούτε είδε, ούτε ξέρει» για τη Ζώνη και οι εργάτες που αγωνίζονται για την υπεράσπιση της ζωής τους είναι «κάτι ανάλογο» με τους οπαδούς ποδοσφαιρικής ομάδας! Από την άλλη, δείχνει τάχα ενδιαφέρον για τις οικογένειες των θυμάτων.
Η τραγωδία που συντελέστηκε στη Ζώνη είναι έγκλημα ταξικό. Ο Γ. Βουλγαράκης, η ΝΔ και η πολιτική της είναι ξεκάθαρο ότι είναι εχθροί της εργατικής τάξης και είναι ταγμένοι να υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, τμήμα του οποίου είναι οι εφοπλιστές και το κύκλωμά τους, που στο όνομα του κέρδους δε λαμβάνουν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας, μετατρέποντας τους χώρους δουλειάς σε παγίδες θανάτου. Όσο για το ΠΑΣΟΚ, που προσπαθεί να εμφανιστεί προστάτης των εργαζομένων, ακριβώς την ίδια εγκληματική πολιτική υπερασπίζεται. Τα ίδια ελεεινά έλεγαν και έκαναν κάθε φορά μετά από εργοδοτικά εγκλήματα και οι υπουργοί των κυβερνήσεών του, όπως ο Στ. Σουμάκης μετά το ναυάγιο του ΔΥΣΤΟΣ, ο Χρ. Παπουτσής μετά το ναυάγιο του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ και την ανατίναξη των 5 εργατών στο γκαζωμένο δεξαμενόπλοιο ΣΕΪΛΟΡ.
      Η τοποθέτηση του Βουλγαράκη ότι το ΥΕΝ είναι «άσχετο» με τη Ζώνη, ότι οι εργάτες είναι οπαδοί ομάδων και η γενική και αόριστη θέση του «προφανώς κάποιοι φταίνε», είναι επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και προηγουμένως του ΠΑΣΟΚ, δε θέλει να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Γιατί αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα εφοπλιστών και εργολάβων που θέλουν το «γρήγορα» γιατί το ναύλο «τρέχει». Επομένως, η απόφαση των εργατών της Ζώνης ότι «επιλέγουμε το δρόμο της σύγκρουσης, της κλιμάκωσης, της οργανωμένης πάλης» σημαίνοντας συναγερμό σε όλη εργατική τάξη, είναι η κατάλληλη απάντηση.
      ΚΑΚΑΡΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΣ
      ΜΕΛΟΣ ΝΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ