Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Συνασπισμός- Χίος: για ίδρυση Τμήματος Τουρισμού

Συνασπισμός- Χίος: για ίδρυση Τμήματος Τουρισμού

21

         Χίος 4 Αυγούστου 2008
Ανακοίνωση


     
      Η δημιουργία του τμήματος Τουρισμού στη Χίο είναι μια θετική εξέλιξη που μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Προϋπόθεση βέβαια για να συμβεί αυτό είναι, το νέο Τμήμα, να μπορέσει να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον που θα επιτρέψει την ουσιαστική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών του δραστηριοτήτων. Επιβεβαιώνεται τώρα η ανάγκη της επίσπευσης των ενεργειών που απαιτούνται για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί στο συντομότερο δυνατό διάστημα η πανεπιστημιούπολη στα Ταμπάκικα.  Ακόμα, εντείνεται η ανάγκη για επέκταση των φοιτητικών εστιών, έτσι ώστε να προσφέρεται στέγη στο σύνολο των φοιτητών της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης.
      Όπως και σε προηγούμενες παρεμβάσεις μας έχουμε τονίσει, οι συνθήκες που δημιουργεί η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, ιδιαίτερα των περιφερειακών,  οδηγούν στη σταδιακή τους απαξίωση και το μαρασμό. Η λειτουργία του νέου Τμήματος σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο μπορεί να υπονομευτεί από την απουσία των αναγκαίων υποδομών. Μόνο στο βαθμό που θα εξασφαλιστούν οι συνθήκες για την παροχή δωρεάν παιδείας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, σε εγκαταστάσεις που θα επιτρέπουν στους διδάσκοντες του πανεπιστημίου να ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις του ρόλου τους, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.
      Δεν πρέπει, κατά συνέπεια, για άλλη μια φορά η λειτουργία του νέου τμήματος να συνδυαστεί με λύσεις προσωρινού χαρακτήρα, όπως έγινε με τα δύο τμήματα που δημιουργήθηκαν μετά το 1997, αλλά να συνδυαστεί με την προώθηση  λύσεων, που θα δίνουν μακροχρόνια προοπτική στη λειτουργία και τη μελλοντική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου.
  Πιστεύουμε ότι, εν όψει και των αλλαγών που προωθούνται από την κυβέρνηση στην ανώτατη εκπαίδευση και αποσκοπούν στην απαξίωση των δημόσιων πανεπιστημίων και τη  σταδιακή ιδιωτικοποίησης πτυχών της λειτουργία τους, η ανάπτυξη υποδομών που θα ισχυροποιούν το δημόσιο Πανεπιστήμιο και θα δημιουργούν ουσιαστικές συνθήκες δωρεάν παιδείας,  είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αντιμετωπίσει τις απειλές και να μην οδηγηθεί τελικά στην απαξίωση και το μαρασμό.


    Από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Χίου