Αρχική Νέα Τοπικά Προσφυγή Πανελλήνιας Φιλοζωϊκής Ομοσπονδίας στο Συνήγορο του Πολίτη

Προσφυγή Πανελλήνιας Φιλοζωϊκής Ομοσπονδίας στο Συνήγορο του Πολίτη

6

 Στην Ελλάδα, τη χώρα όπου παρά τα όποια προγράμματα των δήμων -όπου αυτά «τρέχουν»- δεν έχει υπάρξει ακόμη λύση στο ζήτημα των αδέσποτων, ο υφυπουργός αντί να δίνει κίνητρα στους πολίτες να υιοθετούν κατοικίδια από τον δρόμο και να μην αγοράζουν, παρερμηνεύει τον νόμο και καθιστά παράνομο όποιον έχει υιοθετήσει ή σκοπεύει να υιοθετήσει έναν σκύλο ή μία γάτα από τον δρόμο.


«Εσύ το καταδίκασες, εγώ το έσωσα» ονομάστηκε η καμπάνια με την οποία απαντούν οι φιλόζωοι στην ασύλληπτης έμπνευσης εγκύκλιο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνου Κιλτίδη, σύμφωνα με την οποία είναι παράνομοι όλοι οι πολίτες που έχουν υιοθετήσει σκύλο ή γάτα από τον δρόμο και ακόμη χειρότερα (;) όσοι έχουν περισσότερα από δύο κατοικίδια!
Θεωρεί μάλλον προτιμότερο το γεγονός να σουβλίζονται οι σκύλοι -όπως συνέβη πρόσφατα στην Κρήτη-, να κακοποιούνται βάναυσα από αρρωστημένα ανθρωποειδή ή να δηλητηριάζονται. Δεν εξηγείται διαφορετικά η εμμονή του να εφαρμοστεί ο νόμος, όπως ο ίδιος τον ερμηνεύει, στο ζήτημα του αριθμού των κατοικιδίων και όχι στο να γίνουν αυστηρότερες οι ποινές που αφορούν την κακοποίηση των ζώων ή τους ιδιοκτήτες που μόλις τα βαρεθούν τα εγκαταλείπουν στο έλεός τους, δημιουργώντας αδέσποτα.


Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρερμηνεύει μάλιστα -όπως καταγγέλλουν οι φιλόζωοι- το άρθρο 6 του νόμου 3170/2003 που αναφέρει: «Επιτρέπεται η διατήρηση σε κάθε κατοικία μόνον ενός σκύλου και μίας γάτας ή δύο σκύλων ή δύο γατών. Προκειμένου για πολυκατοικίες (αποτελούμενες από δύο διαμερίσματα και άνω) επιτρέπεται επίσης η διατήρηση ενός σκύλου και μίας γάτας ή δύο σκύλων ή δύο γατών σε κάθε διαμέρισμα ακόμα και εκεί που ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει τη διατήρηση τέτοιων ζώων».


Δεδομένου ότι βάσει του ίδιου νόμου τα κατοικίδια θεωρούνται «πράγματα» -άκουσον άκουσον- είναι σαν να ορίζει ο υφυπουργός ότι μπορούμε να έχουμε στο σπίτι μας μόνο δύο καρέκλες! Λησμονεί προφανώς ότι το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου συντάχθηκε προκειμένου να δικαιούνται οι φιλόζωοι να ζουν μαζί με τα κατοικίδιά τους, ακόμη και αν το καταστατικό της πολυκατοικίας το απαγορεύει. Ενώ καθιστά αυτομάτως παράνομο οποιονδήποτε έχει γεννητούρια από τη γάτα ή τον σκύλο του.


«Η χώρα μας δεν έχει λάβει “πρωτοποριακά” μέτρα προστασίας των αδέσποτων ζώων. “Πρωτοπορεί” όμως πολεμώντας αυτούς που διασώζουν τα απροστάτευτα, άρρωστα και τραυματισμένα αδέσποτα. Η Πολιτεία, αντί να στηρίζει αυτό το έργο, που ουσιαστικά καλύπτει τα νομοθετικά κενά, τις ελλείψεις υποδομής και την ανυπαρξία φιλοζωικής συνείδησης από την πλευρά της, το υπονομεύει», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία.


Ο υφυπουργός με το έγγγραφό του στην αδικαιολόγητη προσπάθειά του να σταματήσει τις υιοθεσίες ζώων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παροτρύνει τους υπαλλήλους αεροπορικών και λιμενικών εταιρειών να κατάσχουν τα κατοικίδιά μας και να μη μας αφήνουν να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό με τον σκύλο ή τη γάτα μας αν δεν υπογράψουμε υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναφέρουμε ότι στο ταξίδι της επιστροφής θα είμαστε μαζί.


«Ο νόμος 3170 που επικαλείται το αρμόδιο υπουργείο είναι νόμος με ξεκάθαρο φιλοζωικό πνεύμα και παρερμηνεύεται σκόπιμα από ασυνείδητους υπαλλήλους του. Εάν ο υπουργός θέλει να περιορίσει την ελευθερία των πολιτών-ψηφοφόρων, θα πρέπει να καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή και αυτή η πρόταση να εγκριθεί από την πλειοψηφία των βουλευτών», επισημαίνει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφέση. «Το έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει καμία νομική υπόσταση. Ο υπάλληλος που το έχει συντάξει το γνωρίζει και γι’ αυτό τον λόγο το στέλνει υπό αυτή τη μορφή στις διάφορες υπηρεσίες, αναγκάζοντας έτσι τους υπαλλήλους των λιμενικών σταθμών, τελωνείων και αεροδρομίων να “χρεωθούν” προσωπικά την ευθύνη της παραβίασης των προσωπικών δικαιωμάτων των πολιτών και της ελεύθερης μετακίνησής τους με τα ζώα τους», τονίζει.


Αντί να γίνουν αυστηρότερες οι ποινές για κακοποίηση ζώων αυστηροποιείται …ερμηνευτικά από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η κατοχή κατοικίδιου
Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία -που έχει προσφύγει και στον Συνήγορο του Πολίτη για να καταγγείλει την κατάφωρη καταπάτηση των δικαιωμάτων όλων των φιλόζωων- ζητά από όποιον πιστεύει ότι είναι δικαίωμα κάθε πολίτη:


* Να υιοθετήσει ένα αδέσποτο ζώο από τον δρόμο ή από φιλοζωική οργάνωση.


* Να μαζέψει ένα ζώο από τον δρόμο με σκοπό να βρει την οικογένεια που το έχασε ή κάποιον να το υιοθετήσει.


* Να του ανήκουν περισσότεροι από δύο σκύλοι και γάτες.


* Να του επιτρέπεται να ταξιδέψει μαζί με όλα τα ζώα του, να φωτογραφηθεί με τα κατοικίδιά του σηκώνοντας το χέρι ψηλά και να αποστείλει τη φωτογραφία στο email: protest@pfo.gr. *


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 06/08/2008