Αρχική Πολιτισμός Τριήμερο συνέδριο για την οχύρωση του Αναβάτου (26-28/9)

Τριήμερο συνέδριο για την οχύρωση του Αναβάτου (26-28/9)

47


Τριήμερο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η Οχυρωματική Αρχιτεκτονική στο Αιγαίο και ο Ανάβατος της Χίου», πραγματοποιείται στο ΟΜΗΡΕΙΟ Πνευματικό Κέντρο στα τέλη Σεπτεμβρίου (26- 28/9).
   Η διοργάνωση του Συνεδρίου γίνεται με αφορμή το έργο αναστήλωσης και ανάδειξης που συντελείται με χρηματοδότηση του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο του Γ ΚΠΣ στο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου του Αναβάτου, το καλούμενο Μεσοχώρι.
   Όπως σημειώνεται στο πρόγραμμα από την 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (που μαζί με το σχετικό Ταμείο χρηματοδότησης του υπουργείου Πολιτισμού συνδιοργανώνουν το συνέδριο) «Ο Ανάβατος διακρίνεται για την ιδιαιτερότητα της θέσης, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και την ιστορία του (σφαγή του 1822, σεισμός του 1881). Στόχος της επέμβασης, που έχει αμιγώς σωστικό χαρακτήρα, είναι η στερέωση και προστασία, όπου απαιτείται, των πέτρινων μονόχωρων, διαμορφωμένων στο βράχο οικιών και κτηριακών συνόλων του μεσοχωρίου, με σκοπό τη μετεξέλιξη του σε σύγχρονο πόλο έλξης επισκεπτών με πολλαπλότητα δραστηριοτήτων, αρχαιολογικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών.
   Η Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου ευελπιστεί να προσελκύει το ενδιαφέρον ειδικών με σκοπό την προώθηση της έρευνας σε θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας, πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής εξέλιξης οχυρωμένων οικισμών και οχυρώσεων (κάστρα, πύργοι, περίβολοι, βίγλες) του αιγαιακού χώρου της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.
   Παράλληλα, αντικείμενο ανακοινώσεων μπορούν να αποτελέσουν θέματα που αναφέρονται σε τεχνικές μεθόδους αναστήλωσης και ανάδειξης αρχαιολογικών μνημειακών συνόλων, προκειμένου να διατηρήσουν τον ιστορικό και μορφολογικό χαρακτήρα τους και να καταστούν βιώσιμα μέσα από τη χρήση και κατ’ επέκταση να αποβούν διαχρονικά παιδευτικό μέσο για τους επισκέπτες.