Αρχική Νέα Τοπικά Ιδρυμα Τσάκος: Ιδρύει διεθνές ινστιτούτο για τη ναυτιλία

Ιδρυμα Τσάκος: Ιδρύει διεθνές ινστιτούτο για τη ναυτιλία

12

Τη δημιουργία ενός διεθνούς ινστιτούτου για τη ναυτιλία ανακοίνωσε ο Παναγιώτης Τσάκος το Σαββατοκύριακο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Καρδάμυλα της Χίου, στη διάρκεια εκδήλωσης για τα 30 χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκου».


Εδρα του ινστιτούτου θα είναι η Χίος και οι υπηρεσίες του θα στεγασθούν σε ένα παλαιό αρχοντικό της Χίου, το οποίο ανακαινίζεται εκ βάθρων, διατηρώντας πλήρως όλα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του πλούσιου παρελθόντος του.


Το ινστιτούτο συνεστήθη στη Χίο, στις 22 Ιουλίου 2008, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκου» και της οικογένειας Τσάκου και θα ανήκει στη μη κερδοσκοπική και μη Κυβερνητική Αστική Εταιρεία με την επωνυμία «Διεθνές Κέντρον Ναυτικής Ερευνας και Παράδοσης – Μαρία Τσάκου».


Στους σκοπούς του ινστιτούτου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω:


– Η παροχή υπηρεσιών έρευνας και μελέτης που αφορούν στην ελληνική και διεθνή ναυτιλία.


– Η προώθηση του ναυτιλιακού πολιτισμού, της παράδοσης και της ναυτικής παιδείας.


– Η αναβάθμιση του ναυτικού επαγγέλματος, η βελτίωση της ναυτικής εκπαίδευσης και η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα.


– Η αναβάθμιση του κύρους της ναυτιλίας και του ναυτικού επαγγέλματος στο διεθνή και στον εθνικό κοινοτικό χώρο.


– Η συνεργασία των λαών μέσα από τη ναυτιλία, το ναυτιλιακό πολιτισμό και τη ναυτική παράδοση.


– Η προώθηση της επιστημονικής έρευνας στο χώρο της ναυτικής και της ναυτιλιακής βιομηχανίας και οικονομίας.


– Η ολοκληρωμένη έρευνα, μελέτη και παρέμβαση στη διεθνή επιστημονική και επιχειρηματική κοινωνία για τη σημασία και την προσφορά του ναυτικού επαγγέλματος και της ναυτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην παγκόσμια οικονομία και στην κοινωνία.


– Η δημιουργία επιστημονικής υποδομής για την παροχή υπηρεσιών θεσμικού συμβούλου στα όργανα της παγκόσμιας ναυτικής κοινότητας και σε άλλους εθνικούς ή διεθνείς φορείς.


– Η σύνταξη μελετών και ερευνών για συμβολή στη διαμόρφωση και στον καθορισμό στρατηγικών επιλογών της ναυτιλιακής πολιτικής και η αλληλεπίδραση μεταξύ του περιβάλλοντος και της διεθνούς ναυσιπλοΐας.


– Δημιουργία εξειδικευμένων ινστιτούτων και φορέων έρευνας και μελέτης θεμάτων που απασχολούν τη ναυτιλιακή κοινωνία αλλά και τις σχέσεις της με τους άλλους τομείς της οικονομίας και κοινωνίας σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο.


– Η προβολή, η διάδοση και η καλλιέργεια στο διεθνή χώρο κατά συστηματικό τρόπο των αξιών και αρχών της διεθνούς και ελληνικής ναυτιλιακής επιχειρηματικής δραστηριότητας και του ναυτιλιακού πολιτισμού.


– Η ολοκληρωμένη έρευνα, μελέτη και παρέμβαση για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης.


Γενικότερα στους σκοπούς του «κέντρου-εταιρείας» εντάσσεται κάθε δραστηριότητα, έρευνα και μελέτη που προάγει και αναφέρεται στη ναυτική τεχνολογία, στη ναυτική εκπαίδευση, στη ναυτική απασχόληση, στη ναυτική επιχειρηματικότητα και στην προώθηση του συστήματος αρχών και αξιών του ναυτικού πολιτισμού και της ναυτικής παράδοσης.


Για την επίτευξη των σκοπών του το «κέντρο-εταιρεία» αξιοποιεί κάθε σύγχρονη επιστημονική πρακτική και μεθοδολογία και κυρίως συνεργάζεται με τους φορείς και στελέχη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο που δραστηριοποιούνται στους χώρους της επιστήμης, της έρευνας, της εκπαίδευσης, της παιδείας, της οικονομίας, του πολιτισμού και της παράδοσης.


ΠΗΓΗ: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2008