Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: Kατακεραυνώνει η Ε.Ε. την Κυβέρνηση για την Ψυχιατρική Mεταρρύθμιση

ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: Kατακεραυνώνει η Ε.Ε. την Κυβέρνηση για την Ψυχιατρική Mεταρρύθμιση

7

 Βρυξέλλες, 17 Σεπτεμβρίου  2008


KATAKΕΡAΥNΩNΕΙ H ΕΥΡΩΠAΙKH ΕΠΙTΡOΠH THN KΥBΕΡNHΣH ΓΙA THN ΨΥXΙATΡΙKH MΕTAΡΡΥΘMΙΣH – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Εκτός κοινοτικής χρηματοδότησης μένει το πρόγραμμα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης μετά από χρόνια κοινοτικής στήριξής του, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει αθετήσει την υποχρέωσή της να το χρηματοδοτεί επαρκώς από εθνικούς πόρους, όπως προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Vladim?r ?pidla σε σχετική ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Όπως επισημαίνεται στην απάντηση, παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε καλά ότι η κοινοτική χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ημερομηνία λήξης, δεν προγραμμάτισε έγκαιρα ώστε να συνεχίσει να στηρίζει με επαρκείς εθνικούς πόρους τις δομές ψυχικής υγείας που συστάθηκαν στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Η Επιτροπή τονίζει ότι παρακολουθεί από κοντά τα μεγάλα προβλήματα υποχρηματοδότησης του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση και δηλώνει χαρακτηριστικά ότι “δεν θα παραλείψει να υπενθυμίσει στις ελληνικές αρχές τις υποχρεώσεις τους ως προς το θέμα αυτό, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς των διαρθρωτικών ταμείων”. Τέλος, ο αρμόδιος Επίτροπος ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι δυνατό να χορηγηθεί κοινοτική συγχρηματοδότηση για δομές που έχουν ήδη τύχει στήριξης μέσω του 2ου και του 3ου κοινοτικού πλαισίου στήριξης.
«H απάντηση του κ Spidla επιβεβαιώνει τον κίνδυνο να διακοπεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, καθώς είναι φανερό ότι, μετά το 2004 και το τέλος της συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ανικανότητα του Υπουργείου Υγείας να κινηθεί με τις δικές του δυνάμεις ναρκοθετεί τη λειτουργία του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο», δήλωσαν οι ευρωβουλευτές του ΠAΣOK. Όπως επισήμαναν, «η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας έρχεται σε αντίθεση με την απάντηση της Επιτροπής και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Επιπλέον, η δημιουργική λογιστική του κ Υφυπουργού στην πρόσφατη αναφορά οικονομικών στοιχείων των μονάδων ψυχικής υγείας, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το απλήρωτο προσωπικό, τις αγωγές εξώσεων, τις παραιτήσεις που έχουν οδηγήσει στη δυσλειτουργία των δομών, την αγανάκτηση των εργαζομένων και την αγωνία των οικογενειών των ασθενών. Είναι υποχρέωση της Ελληνικής κυβέρνησης -και όχι οικειοθελής παροχή- η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των εν λόγω δομών και η πλήρης εφαρμογή της μεταρρύθμισης του ψυχιατρικού τομέα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα μας στο πλαίσιο των διαδοχικών κοινοτικών πλαισίων στήριξης και των σχετικών επιχειρησιακών προγραμμάτων. H κοινωνικά ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης αντιμετωπίζει με σκληρότητα και αυτήν την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, απαξιώνει τους εργαζομένους και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα».