Αρχική Νέα Τοπικά Εκδηλώσεις ελληνοτουρκικής φιλίας Δήμων Μελλισίων- Βουρλών

Εκδηλώσεις ελληνοτουρκικής φιλίας Δήμων Μελλισίων- Βουρλών

46

    
   Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Βουρλών στη Μικρασία, πολιτιστική βραδιά από κοινού με το Δήμο Μελλισίων Αττικής.
   Πρόκειται για την απαρχή μιας φιλίας και πολιτιστικών ανταλλαγών που πριν από ένα περίπου χρόνο ξεκίνησε με τις επαφές του  Δημάρχου Μελισσίων, Μανώλη Γραφάκου με τις τοπικές αρχές της περιοχής και συγκεκριμένα του Έπαρχου Βούρλων, Sahim Bayan.
   Αφορμή της προσπάθειας ανάπτυξης δεσμών με τα Βουρλά στάθηκαν οι μικρασιατικές ρίζες μεγάλου μέρους του πληθυσμού των Μελισσίων, που έλκουν την καταγωγή τους από το χωριό Γκιουλμπαξέ, την ελληνική Ροδώνη.
  

 

 Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Βουρλών, όπου περίπου 1000 άτομα παρακολούθησαν την από κοινού διαμορφωμένη μουσικοχορευτική εκδήλωση.
   Να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που μελισσιώτικη αποστολή επισκέπτεται επίσημα περιοχή της Μικράς Ασίας και συμμετέχει σε κοινές εκδηλώσεις.
   Η Παρασκευή Σαββαϊδου με καταγωγή από το Γκιούλμπαξε εξέφρασε τη συγκίνησή της: «Μόνο που σκέφτεσαι ότι από εδώ ξεκίνησαν οι παππούδες σου, ότι αυτές είναι οι ρίζες μας αρκεί», σημειώνει.
   «Από το Γκιούλμπαξε, Ροδώνη στα ελληνικά κατάγονταν και οι δυο μου γονείς» τονίζει η Ευαγγελία Βλυσίδου- Λεονταρίδου.
   «Εμείς τα παιδιά τους, πατώντας σε αυτά τα χώματα νιώθουμε συγκίνηση και παράλληλα υπερηφάνεια αλλά και πόνο για ότι χάσαμε», σημειώνει.
   «Στα Μελίσσια με τη βοήθεια του Δήμου έχει ξεκινήσει προσπάθεια συγκέντρωσης αρχειακού και μουσειακού υλικού ώστε να λειτουργήσει Μικρασιατικό Μουσείο. Συγκεντρώνομαι ότι έχει απομείνει στα μπαούλα!», μας λέει χαρακτηριστικά.
   Ο Δήμαρχος Μελισσίων κ. Γραφάκος χαρακτήρισε εντυπωσιακή τη βραδιά και σημείωσε ότι πρόκειται για την απαρχή πολιτιστικών ανταλλαγών και συναντήσεων.
  

 

 Μάλιστα προσκάλεσε το Δήμαρχο και τον Έπαρχο Βουρλών του χρόνου να ηγηθούν αντιπροσωπείας ώστε να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις στα Μελίσσια.
   Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη Χαρά Σκολαρίκου. «Είναι μια εκδήλωση πραγματικής ελληνοτουρκικής προσέγγισης η οποία εκδηλώθηκε μέσα από τον πολιτισμό και ήρθαν πιο κοντά αυτά τα νέα παιδιά», τόνισε αποδίδοντας τα εύσημα στο Δήμαρχο Μελισσίων και Έπαρχο Βουρλών που είχαν αυτή την έμπνευση.
   Το πρόγραμμα έκλεισε με τους νεαρούς χορευτές από Ελλάδα και Τουρκία να χορεύουν μαζί στους ρυθμούς του χασαποσερβικού.
  

Του Θοδωρή Πυλιώτη