Αρχική Νέα Τοπικά Συμπαράσταση Δικηγορικού Συλλόγου στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων στις Φυλακές

Συμπαράσταση Δικηγορικού Συλλόγου στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων στις Φυλακές

11

            Χίος, 5-11-2008
          
                                            Δελτίο τύπου
          
           Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου εκφράζει τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων που ξεκίνησαν αποχή από το συσσίτιο σε όλες τις φυλακές της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες κράτησης, την έλλειψη υποδομών και την αυστηρότητα των δικαστικών αποφάσεων που συμβάλλει στη συνεχή αύξηση του πληθυσμού των φυλακών.
           Καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να λάβει άμεσα όλα τα κατάλληλα, πρακτικά μέτρα ώστε να εκλείψουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων και να συμμορφωθεί η χώρα μας με τα σχετικά διεθνή πρότυπα για την κράτηση σε φυλακές, τις προτάσεις ανεξάρτητων αρχών όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τις διεθνείς συμβάσεις όπως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων ( CAT) και η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT).
           Καλούμε και τους δικαστικούς λειτουργούς να φέρονται με μέτρο και αναλογικότητα κατά την απαγγελία των ποινών και των προφυλακίσεων. Για πολλοστή φορά επισημαίνουμε ότι η μεγάλη πλειονότητα των κρατουμένων είναι αλλοδαποί, οικονομικά αδύναμοι ή πρόσωπα συνδεόμενα με χρήση ναρκωτικών, ενώ τεράστιος είναι ο αριθμός των προφυλακισμένων εξ αιτίας της κατάχρησης του θεσμού της προσωρινής κράτησης.
           Στο αίτημα της κοινωνίας για λιγότερους φυλακισμένους, η Κυβέρνηση απαντά δυστυχώς με περισσότερες φυλακές και διατηρεί το άβατο των φυλακών, απαγορεύοντας στους δικηγορικούς συλλόγους και τους άλλους φορείς την ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους των φυλακών, αλλά και την εκπροσώπησή τους στα τοπικά και κεντρικά συμβούλια των φυλακών.
           Τέλος, απευθύνουμε έκκληση στους Βουλευτές του Νομού, τον Νομάρχη, τους Δημάρχους και τους υπόλοιπους φορείς να αναλάβουν σχετική πρωτοβουλία για το σχηματισμό επιτροπής που θα εξετάσει το ζήτημα της μεταφοράς των Δικαστικών Φυλακών Χίου και τη δημιουργία νέων, αξιοπρεπών εγκαταστάσεων εκτός της πόλεως της Χίου. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Θέμις Κατασκευαστική επεξεργάζονται σχέδιο δημιουργίας νέων φυλακών στη χώρα, από το οποίο, δυστυχώς η Χίος απουσιάζει. Ας αναλάβουν επιτέλους όλοι τις ευθύνες τους γιατί η σημερινή κατάσταση εξευτελίζει τους κρατούμενους, υποβαθμίζει τμήμα της πόλης και γενικά δεν τιμά την κοινωνία μας.
          
           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
          
          
           ΙΣ. ΤΣΟΥΡΟΣ                            ΑΥΓ. ΠΙΠΙΔΗΣ