Αρχική Πολιτισμός Αίθουσα Τεχνών «Καλλιόπη»: «Με αφηγητή το ακορντεόν»

Αίθουσα Τεχνών «Καλλιόπη»: «Με αφηγητή το ακορντεόν»

25


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ :  «Με αφηγητή το ακορντεόν»
ΖΩΗ ΤΗΓΑΝΟΥΡΙΑ ακορντεόν & SENSO LATINO
Δημήτρης Σεβνταλής, πιάνο, Δημήτρης Χριστόπουλος, μπάσο,
Louis Enrique bu Pascual “Κiκicha,” τύμπανα


ΠΟΤΕ:  Σάββατο 22 Νοεμβρίου, 8:30μ.μ.


ΠΟΥ: Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, Αίθουσα Θεάτρου


ΕΙΣΟΔΟΣ 12 ευρώ, μαθητικό-φοιτητικό 8 ευρώ 


 

Το Σάββατο 22 Απριλίου, στις 8:30μμ., η Αίθουσα Τεχνών «Καλλιόπη» και το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου παρουσιάζουν τη δεξιοτέχνη ακορντεονίστα και συνθέτρια, Ζωή Τηγανούρια σε μια tango – latin συναυλία, μια βραδιά μελωδική, γεμάτη πάθος και νοσταλγία και τίτλο «με αφηγητή το ακορντεόν».  Στην παράσταση συμπράττουν μουσικά οι Senso Latino: Δημήτρης Σεβνταλής στο πιάνο, Δημήτρης Χριστόπουλος στο μπάσο, Louis Enrique bu Pascual Κiκicha” στα τύμπανα.
Η Ζωή Τηγανούρια θα μας κάνει μια μελωδική ξενάγηση στην Αργεντινή, τη Γαλλία και την Ελλάδα, μέσα από δικές της συνθέσεις και καινούργιες διασκευές αγαπημένων, διαχρονικών κομματιών.  Κεντρικός άξονας του μουσικού αυτού ταξιδιού, οι δύο προσωπικές της δισκογραφικές δουλειές, Libertango & Tanguera και η μουσική της για το σήριαλ “Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο.’’
Με αφετηρία τη σύγχρονη Γαλλία του Richard Galliano, το ακορντεόν κάνει μια ρομαντική στάση στον ελληνικό μεσοπόλεμο και φτάνει στην Αργεντινή, του Carlos Gardel, της cumparsita και του ανατρεπτικού Astor Piazzolla: του tango!  Το ακορντεόν γίνεται τραγούδι, βιολί, μπαντονεόν, κλαρίνο και σιγά-σιγά μπαίνει στο οικείο ελληνικό μουσικό τοπίο. Ο λαϊκός ήχος διαδέχεται το μοιρολόι της Ηπείρου, οδηγώντας την παράσταση σ’ ένα εντυπωσιακό κλείσιμο μέσα από τον αισθησιακό δυναμισμό της Ζωής…και της tanguera (η γυναίκα που χορεύει με μεράκι tango)…


Χορηγός


Οπτικά Σαντίνα Καλλέργη


Με την υποστήριξη των επιχειρήσεων:


Ιωάννης Κουιμάνης και συνεργάτες, Έθνικ είδη δώρων Παραμύθι, Xειροποίητα κοσμήματα Υάδες, Hondos Center Χίου, Ξενώνας – Μπαρ Φαίδρα


ΖΩΗ ΤΗΓΑΝΟΥΡΙΑ“Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Σαμοθράκη. Τα πρώτα μου μουσικά βήματα, ήταν αυτοδίδακτα. Παιδί ακόμη, έπαιζα κάθε Σάββατο με τον πατέρα μου  – παραδοσιακό βιολάτορα – σε χορούς που ονομάζονταν  “μπάλοι” και ήταν τότε, η διασκέδαση όλου του νησιού. Εκεί γινόταν και το φλερτ, αφού κορίτσια και αγόρια αδημονούσαν να πιαστούν δίπλα-δίπλα στο χορό…


Στα δεκαοχτώ μου, μετά από δυο χρόνια μουσικών σπουδών στην Αλεξανδρούπολη, ο δάσκαλός μου με πρότεινε για παράδοση μαθημάτων στο παράρτημα του Ωδείου “Φ. Νάκας” στο Διδυμότειχο. Έτσι, τελειώνοντας το σχολείο, βρέθηκα με τριάντα μαθητές. Παρέμεινα όμως ανήσυχη καθώς συνειδητοποίησα ότι προτιμούσα να διδάσκομαι από το να διδάσκω.


Τότε, βρέθηκα στην Αθήνα για σπουδές νοσηλευτικής. Όμως, η μουσική με κέρδισε. Μέσα σ’ ένα μήνα, έπαιζα επαγγελματικά σε λαϊκή ορχήστρα, παρακολουθούσα μαθήματα στο Ωδείο “Σκαλκώτα” και  αγόρασα το πρώτο μου πιάνο. Είχα πάρει το πτυχίο αρμονίας και προχωρήσει μέχρι την πρώτη μέση στο πιάνο, όταν ένα ξεχασμένο πράσινο ακορντεόν που βρέθηκε στο σπίτι μου και με προκάλεσε να το εξερευνήσω, τα άλλαξε όλα….”


Η Ζωή Τηγανούρια ως ακορντεονίστα, συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής συναυλιακά (Γ. Νταλάρας, Δ. Γαλάνη, Χ. Αλεξίου, Μαρινέλα, Ν. Παπάζογλου, Μ. Λιδάκη ,Μ. Χατζηγιάννη και πολλούς άλλους ) και συμμετείχε σε εκατοντάδες ηχογραφήσεις. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες διεθνούς φήμης όπως ο James Brown (support στις συναυλίες του στην Ελλάδα).


Το 1999 εμφανίζεται και ως συνθέτης με τα πρώτα της τραγούδια (δικά της τραγούδια έχουν ερμηνεύσει η Δ. Γαλάνη, ο Β. Παπακωσταντίνου, ο Γ. Ανδρεάτος, ο Κ. Μακεδόνας, η Ε. Πέτα,  η Αρετή Κετιμέ, ο  Δ. Υφαντής, ο Δ. Μπάσης, ο Χ. Δάντης, η Ζ. Σαπουτζάκη και πολλοί άλλοι).


Δυο διασκευές της Ζωής, το “Άσε με να φύγω” και το “Μy all” υπάρχουν στις συλλογές “El Pecado” και “Chillin’ in Mykonos” αντίστοιχα.


Συμμετείχε επίσης ως σολίστ στις ορχηστρικές δουλειές “Syrna” του Μιχάλη Κουμπιού (από την οποία το κομμάτι “Αστραδενή” έχει μπει στη συλλογή του Buddha Bar) στο “Foux Bijoux” του Γιώργου Καζαντζή και στο “Carte Postale” του Νότη Μαυρουδή με το κομμάτι “Tango Latino”.


Τον Απρίλιο του 2006, συνέθεσε μουσική για ελληνοτουρκικό ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στα Πριγκιποννήσια, στο νησί “Αντιγόνη” και φιλοξενήθηκε από τα τουρκικά ΜΜΕ.  To 2003 ξεκινάει η προσωπική της αναζήτηση πάνω στα είδη της παγκόσμιας μουσικής. Αποτέλεσμα, δύο δισκογραφικές δουλειές, με την καλλιτεχνική επιμέλεια του συνθέτη και παραγωγού Αλέξανδρου Καρόζα: Libertango (Απρίλιος 2006) και Tanguera (Δεκέμβρης 2006).


Το Μάρτιο 2008 κυκλοφορεί η καινούρια της δισκογραφική δουλειά το soundtrack του σήριαλ «Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο»  που υπογράφει η ίδια την καλλιτεχνική επιμέλεια μαζί με τον Χάρη Ρώμα που υπογράφει και τους στίχους. Το τραγούδι των τίτλων ερμηνεύει ο Βασίλης Παπακωσταντίνου.


Τα τρία τελευταία χρόνια πραγματοποιεί συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία. Το Νοέμβριο του 2007 συμμετείχε ως support στην μεγάλη περιοδεία του Μ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ στην Ευρώπη.  Η Ζωή ξεκινάει φέτος παγκόσμια συνεργασία με μια διεθνή κατασκευαστική εταιρεία ακορντεόν.  Θα  ακολουθήσουν συναυλίες και παράγωγη δίσκου στο εξωτερικό. 


ΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ
Koυντουριώτου 38
82100 ΧΙΟΣ
Τηλ. 22710 25 189
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Kαλλιόπη Λιαδή