Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Αρχοντός: Ο ιστορικός Ναός Αγίου Νικολάου Ψαρών έχουμε χρέος...

Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Αρχοντός: Ο ιστορικός Ναός Αγίου Νικολάου Ψαρών έχουμε χρέος να μην καταστραφεί

321

Ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Αρχοντός, εφημέριος του Ιερού  Ναού της Μεταμορφώσεως Σωτήρος  των Ψαρών, πέρα από τα θρησκευτικά του καθήκοντα έχει αφιερώσει τη ζωή του στην έρευνα και συγγραφή της ιστορίας του ηρωικού νησιού.
Καρπός 17χρονης έρευνας, και 3χρονης περίπου συγγραφής, είναι το βιβλίο που πραγματεύεται την ιστορία του ναού του Αγίου Νικολάου. Με το συγκεκριμένο πόνημα ο συγγραφέας σκοπό έχει να αναδείξει τη μοναδικότητα του χριστιανικού αυτού μνημείου, αλλά στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, το ίδιο το βιβλίο, όπως και η εκδήλωση υπηρετούν έναν άλλο ιδιαιτέρα σημαντικό στόχο.
Τη διάσωση του Ναού, που παραμένει κλειστός εδώ και μια επταετία περίπου, λόγω επικινδυνότητας του κτιρίου.
Μοναδικό έργο ναοδομίας
Θύμα του σεισμού του 2001 που έπληξε τα Ψαρά, ο επιβλητικός Ναός του Αγίου Νικολάου, υπέστη προβλήματα στατικότητας, χαρακτηρίστηκε από ειδικούς επικίνδυνος και έκλεισε. Σε εύλογο χρόνο, με ευθύνη της Ν.Α.Χ.  ξεκίνησε η διαδικασία  ένταξης του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή, το έργο είναι ώριμο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 890 χιλ. ευρώ περίπου.
Δεν πρόκειται ασφαλώς για την ένταξη ενός  οποιουδήποτε ναού που παρουσιάζει κτιριακά προβλήματα και χρήζει επισκευής.
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο ναό που κτίστηκε στο Αιγαίο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και μία από τις δέκα ιστορικές εκκλησίες της Ελλάδας  σήμερα», είναι τα λόγια του π. Αρχοντού, που μας έδωσε και τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεση μας για το μνημείο.
Η οικοδόμηση του ναού ξεκίνησε το 1785 και ολοκληρώθηκε το 1793. Είναι μείγμα ρυθμών βασιλικής και βυζαντινού, φέρει διακοσμητικά στοιχεία μπαρόκ, και είναι η μοναδική εκκλησία της χώρας με τα περισσότερα πινάκια στην εσωτερική της επιφάνια.

Εθνικό σύμβολο
Είναι προφανές ότι με την ανάπτυξη της  ναυτιλίας οι Ψαριανοί είχαν την οικονομική δυνατότητα να αναγείρουν έναν τέτοιο ναό, όμως το  «περίεργο» όπως το χαρακτήρισε ο π. Αρχοντός, είναι στα άλλα δύο πλουσιότερα  νησιά κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, που μαζί με τα Ψαρά διεδραμμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην  ιστορία της επανάστασης, (Ύδρα και Σπέτσες), δεν έχουν ανάλογη ναοδομία.
Πέρα από τη μοναδικότητα του ως κτιριακό μνημείο ο Άγιος Νικόλαος Ψαρών υπήρξε σημείο αναφοράς του αγώνα  για ελευθερία, όπου οι Ψαριανοί έδωσαν ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Εδώ σε  αυτό το ναό εσφάγησαν τρεις χιλιάδες γυναικόπαιδα, εδώ προσευχήθηκε ο ψαριανός μπουρλοτιέρης  Κανάρης πριν ξεκινήσει για την καταστροφή της τουρκικής ναυαρχίδας, εδώ απόθεσε το νικηφόρο στεφάνι μετά, εδώ πάρθηκαν όλες οι αποφάσεις που έκριναν το μέλλον της επανάστασης…
«Δεν είναι μια τυχαία εκκλησιά. Έχουμε χρέος να μην αφήσουμε να καταστραφεί».
Ο λόγος του π. Αρχοντού ταπεινός  αλλά και πειστικός. Όλοι ο καθένας από το δικό του μετερίζι να εργαστούμε γι’ αυτό το σκοπό:
Να ξαναλειτουργηθεί  ο Άγιος Νικόλαος, και να συνεχίσει να δεσπόζει  στο ηρωικό νησί των Ψαρών, σύμβολο χριστιανοσύνης και αυτοθυσίας, στοιχεία που χαρακτηρίζουν  εσαεί τους ηρωικούς ακρίτες.


της Ευγενίας Ασλανίδη

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ 3 Νοέμβριου 2008 (Dimokratiki.org)

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση των Ν.Α.Σ. & Δ.Α.Σ.: Το κουβάρι έχει μακρύ κορδόνι για τις κοινωνικές δομές της Ν.Α. και των Δήμων
Επόμενο άρθροΔιήμερο για το περιβάλλον από Δ. Καρδαμύλων & Μεσόγειος SOS