Αρχική Νέα Τοπικά Διαμαρτυρία Δικηγόρων Χίου στον υπουργό για φυλακές- Αποσυμφόρηση με νέο κτίριο

Διαμαρτυρία Δικηγόρων Χίου στον υπουργό για φυλακές- Αποσυμφόρηση με νέο κτίριο

14

 

 

 Διαμαρτύρεται ο Δικηγορικός Σύλλογος με έγγραφο του στον υπουργό Δικαιοσύνης διότι κατά την επίσκεψή τους στις Δικαστικές Φυλακές Χίου (25/11) και μετά τη συνάντηση με τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους του σωφρονιστικού, δεν τους επιτράπηκε η συνάντηση με εκπροσώπους των κρατουμένων ή η επίσκεψη στους θαλάμους.
      «Θεωρούμε τη σχετική απαγόρευση νομικά και ηθικά απαράδεκτη, αφού οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που υπάγονται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης μόνο θετικές υπηρεσίες προσφέρουν με παρόμοιες πρωτοβουλίες. Για το λόγο αυτό την 26-11-2008 θα πραγματοποιήσουμε δίωρη στάση εργασίας από 13.00 έως 15.00 και με αίτημα να επιτραπεί στις διοικήσεις των Δικηγορικών Συλλόγων να έχουν πλήρη πρόσβαση στα σωφρονιστικά καταστήματα», τονίζεται στο έγγραφο.
      Αναφερόμενος στα προβλήματα που εντόπισε, σημειώνει:
           «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου θα αγωνιστεί για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων οι οποίοι καλούνται σήμερα να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους σε ένα δύσκολο και προβληματικό περιβάλλον. Πρωτίστως όμως, επιθυμεί να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι, οι οποίοι de facto, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.
     
      Νέα φυλακή    
        Σε ό,τι αφορά τις Δικαστικές Φυλακές Χίου, διαπιστώνουμε ότι αυτές ασφυκτιούν σε εντελώς ακατάλληλους χώρους που δεν επιδέχονται ουσιαστικών βελτιώσεων, ενώ το κατάστημα σε αντίθεση με τα περισσότερα της χώρας, στερείται μόνιμου ιατρού, νοσοκόμου, ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού, οι δε αίθουσες σεμιναρίων, εργαστηρίων κτλ, έχουν μετατραπεί σε θαλάμους κρατουμένων λόγω της σχετικής υπερπληρότητας! Πρόκειται για μία κατάσταση που προσβάλει κάθε έννοια πολιτισμού και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
              Θεωρούμε ότι μοναδική λύση στη σημερινή κατάσταση είναι η δημιουργία νέων Φυλακών στη Χίο, πέρα από τα όρια της πόλης, ώστε να διασφαλίζονται σύγχρονες και αποδεκτές συνθήκες διαβίωσης για τους κρατούμενους».