Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Τα μάτια του… πλανήτη στραμμένα στο Πόζναν, του Τάσου Σαραντή

Τα μάτια του… πλανήτη στραμμένα στο Πόζναν, του Τάσου Σαραντή

4

 


Υπό τη βαριά σκιά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά και με αναπτερωμένο το ηθικό έπειτα από την ευνοϊκή υποδοχή από τον ΟΗΕ των «φιλόδοξων» προτάσεων του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ξεκίνησε χθες τις εργασίες της η διεθνής διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Πόζναν της Πολωνίας.


Περίπου 10.600 αντιπρόσωποι από 186 χώρες, επιχειρήσεις και περιβαλλοντικές ομάδες θα διερευνήσουν έως τις 12 Δεκεμβρίου τις δυνατότητες ενός διαύλου επικοινωνίας ενόψει της υπογραφής ενός νέου συμφώνου στην Κοπεγχάγη το 2009, που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο.
 
«Θα είναι μία απίστευτη πρόκληση» το να καταφέρουμε μία τόσο πολύπλοκη συμφωνία μέσα σε ένα έτος κι ενώ ο κόσμος μαστίζεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του ’30, τόνισε ο Ιβο ντε Μπουρ, επικεφαλής της Γραμματείας του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές.


Μέλη των οργανώσεων WWF και Greenpeace σχεδιάζουν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας έξω από το συνεδριακό κέντρο υπέρ μίας ενεργότερης δράσης για την προστασία του κλίματος.


Ο ντε Μπουρ εξήρε τη «φιλόδοξη» βούληση του Ομπάμα να επιχειρήσει τη μείωση των εκπομπών αερίων CO2 στις ΗΠΑ στα επίπεδα του 1990 έως το 2020, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου δράσης για να αποφευχθούν οι καύσωνες, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, οι ακόμη σφοδρότερες καταιγίδες κι η αύξηση της επιφάνειας των θαλασσών.


Οι εκπομπές ρυπογόνων αερίων από τις ΗΠΑ είναι σήμερα κατά 14% αυξημένες σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Η πολιτική που ακολουθεί ο απερχόμενος πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο οποίος αρνείται να επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, προέβλεπε σχετική μείωση μόνον το 2025.


«Αναμένω ο Γερουσιαστής Ομπάμα να κάνει ό,τι σχεδιάζει να κάνει: Να επιδείξει ηγετική πυγμή σε εθνικό επίπεδο», τόνισε ο ντε Μπουρ.


Η Διάσκεψη του Πόζναν φιλοδοξεί να ενώσει τόσο τις πλούσιες όσο και τις φτωχότερες χώρες κάτω από την ίδια ομπρέλα, με σκοπό την επίτευξη μιας συμφωνίας για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.


Ενα από τα ζητήματα της διάσκεψης είναι η επίτευξη συμφωνίας περικοπής των ρύπων που θα δεσμεύει, για πρώτη φορά, και τα αναδυόμενα κράτη και η οποία θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο που λήγει το 2012 και ισχύει μόνο για τα ανεπτυγμένα κράτη.


Αλλο κρίσιμο ζήτημα των συνομιλιών είναι οι τρόποι με τους οποίους τα πλούσια κράτη θα μπορέσουν να προσφέρουν τεχνογνωσία «καθαρής τεχνολογίας» και χρηματοδότηση προς τα φτωχότερα έθνη, προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων, και κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα.


Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση, βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τις κλιματικές αλλαγές ενόψει της συνόδου κορυφής των «27», που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.


Του Τάσου Σαραντή
Εφημερίδα Ημερησία 2/12/2008